Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen järvi- ja rannikkoalueella leväkukintojen määrä lisääntynyt viime viikosta - leväesiintymien odotetaan edelleen runsastuvan loppuviikon hellejakson seurauksena

Jaa

Valtakunnallisen leväseurannan kohteiden ohella paikallisia leväesiintymiä on havaittu ympäri Kaakkois-Suomea sekä järvillä, rannikolla, että ulkosaaristossa.

Kaakkois-Suomen rannikkoalueen sinilevätilanne 25.6.2024. Copernicus-data, Syke (25.6.3024).
Kaakkois-Suomen rannikkoalueen sinilevätilanne 25.6.2024. Copernicus-data, Syke (25.6.3024).

Useimmilta valtakunnallisen levähavainnoinnin paikoilta on tullut ajantasainen tieto tiistain tai keskiviikon aikana. Noin joka toisella havaintopaikalla on havaittu sinilevää.

Leväesiintymiä tavataan paikallisesti ympäri Kaakkois-Suomea, sekä sisävesillä että merialueilla

Pintaveden lämpötilat Kaakkois-Suomen järvillä ovat keskiviikkona 26.6. yleisimmin 18 ja 23 asteen välillä.  Kaakkois-Suomen merialueella pintaveden lämpötila oli alkuviikolla 15 - 20 asteista.

Pyhtään edustan sisä- ja ulkosaaristoalueilla, Huovarissa ja Virolahden edustalla itärajan tuntumassa on havaittu sinilevien runsastumista edellisviikon tapaan. Alkuviikon satelliittikuvien perusteella runsaimmat sinileväesiintymät itäisellä Suomenlahdella ovat olleet avomerialueella. Muutamilla muillakin rannikkopaikoilla sinilevä on hieman runsastunut, mutta toisaalta seurattavilla rannikon uimarannoilla ei levää ole havaittu vielä lainkaan.

Sisävesien vakiohavaintopaikoista sinilevää on tavattu pieniä määriä Saimaan Ukkolinnassa ja Pulkkaselällä, sekä Parikkalan Simpeleenjärvellä, Kouvolan Rapojärvi- Haukkajärvellä ja Lappeenrannan Haapajärvellä.  Viikoittain seurattavilla kaakon sisävesien uimarannoilla levää on havaittu Vennan uimarannalla Haukkajärvellä Kouvolassa.

Kaakkois-Suomen levätilanne on runsastunut viimeviikkoisesta. Sinilevähavaintojen odotetaan edelleen lisääntyvän vesien lämpenemisen seurauksena.

Sinileväistä vettä tulee välttää

Sinilevää sisältävää vettä ei suositella käytettäväksi mihinkään tarkoitukseen, eikä siinä pidä uida, eikä uittaa eläimiä. Veden keittäminen ei auta, koska terveydelle haitalliset yhdisteet eivät hajoa keitettäessä. Myös esimerkiksi kiukaalta haihtuvan vesihöyryn mukana levämyrkkyjä voi kulkeutua keuhkoihin. Vältä myös käyttämästä sinilevää sisältävää vettä syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Sinileväisestä vedestä pyydettyjä kaloja voi syödä, sillä sinilevämyrkyt eivät siirry kalan lihaan. Kalojen sisäelinten käyttöä tulee kuitenkin välttää, koska niihin saattaa kertyä levämyrkkyjä. Kalat tulee huuhtoa huolellisesti puhtaalla vedellä ennen niiden perkaamista.

Levätilannetta voi seurata myös satelliittikuvista

Suomen ympäristökeskuksessa seurataan satelliittiteknologian avulla ympäristön tilaa. Satelliittihavaintojen avulla kartoitetaan Itämeren pintaleväkukintoja sekä Itämeren ja Suomen suurimpien järvien pintalämpötilaa, sameutta, a-klorofyllipitoisuutta, näkösyvyyttä ja humuspitoisuutta. Sieltä voi käydä katsomassa myös levätilanteen, jos pilvet eivät rajoita satelliittihavainnointia.

Linkki: Karttaselain - Tarkka (syke.fi)

Lähetä omat levähavaintosi Järviwikiin

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös omia yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin suoraan havaintopaikalta puhelimen avulla. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla.

Kaakkois-Suomen viranomaiset ja koulutetut vapaaehtoiset seuraavat levätilannetta viikoittain vähintään 17 havaintopaikalla syyskuun alkuun asti. Kaakkois-Suomen ELY-keskus tiedottaa levätilanteesta tarpeen mukaan.

Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteitä emme valitettavasti voi ottaa vastaan.

Seuraava tiedote Kaakkois-Suomen sinilevätilanteesta julkaistaan 4.7.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäisen sinileväesiintymän tunnistaa vedessä olevista pienistä vihertävistä hiutaleista sekä kapeista leväjuovista. Runsaamman esiintymän tunnistaa rannalla olevasta vihreästä raidasta, tai leväkasautumista. Rantaan ajautuessaan levämassa on maalimaista, ja koskettaessa sinilevämassa hajoaa hippusiksi eikä takerru esimerkiksi rihmamaisena tikkuun.

Lue lisää ELY-keskuksen uutisesta




Yhteyshenkilöt

- Krista Rantamo, vesienhoidon asiantuntija
krista.rantamo(at)ely-keskus.fi, p. 0295 029 153

- Jouni Törrönen, hydrobiologi
jouni.torronen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 029 296

Kuvat

Hiekkaranta ja järvi.
Kouvolan Lappalanjärven uimarannalla vesi oli kirkasta 25.6. Kuva: Krista Rantamo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakossa työttömiä toukokuussa yhdeksän prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin26.6.2024 08:18:04 EEST | Tiedote

Työttömien määrä Kaakkois-Suomessa nousi edellisvuoden toukokuusta yhdeksän prosentin verran – Etelä-Karjalassa suhteellisesti enemmän kuin Kymenlaaksossa. Etelä-Karjalassa myös lomautettujen määrä on noussut vuodentakaisesta reilusti, kun taas Kymenlaaksossa määrä on vähentynyt. Uusia avoimia työpaikkoja oli toukokuussa 44 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kaakkois-Suomen järvi- ja rannikkoalueella jo hieman sinilevää – leväesiintymiä tulossa tänäkin juhannuksena20.6.2024 12:30:00 EEST | Tiedote

Valtakunnallisen leväseurannan kohteiden ohella paikallisia leväesiintymiä on havaittu muun muassa pienempien järvien sekä saariston alueella. Useimmilta levähavainnoinnin paikoilta on tullut ajantasainen tieto tiistain tai keskiviikon aikana. Kaakkois-Suomen rannikolla tai ulompana avomerialueella sinilevää on hieman runsaammin kuin edellisvuosina samaan aikaan. Harvemmalla kuin joka toisella havaintopaikalla on havaittu sinilevää. Pintaveden lämpötilat sisävesialueella ovat uintilämpöisiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye