FiBANin STARTUP-PULSSI 1/2024: Startupien rahoitushaku kaksinkertaistunut, kolmannes startupeista tekoälypohjaisia
Kevään 2024 FiBANin kautta rahoitusta hakeneiden määrä lähes kaksinkertaistui aiempien vuosien keskimääräisestä 250 hakemuksesta yli 450 hakemukseen.
Eniten hakemuksia keväällä 2024 saapui ohjelmistoalan startupeilta. Muita trendaavia aloja olivat puolustus ja turvallisuus, data-analytiikka, wellness, entertainment, deep tech ja gaming.
Naisten edustus rahoitusta hakeneissa startup-yrityksissä on säilynyt matalalla tasolla. Rahoitusta hakeneista naistiimejä oli vain noin kuusi prosenttia kaikista hakemuksista kun pelkästään miestiimejä oli noin 50% hakijoista.
Ohjelmistoala kärjessä - Tekoäly sekä puolustus- ja turvallisuus vahvassa nousussa
Startup-rahoitushakemuksissa yleisin toimiala keväällä 2024 oli ohjelmistoala, noin 32% hakemuksista. Myös hyvinvointialan, viihdealan, pelialan, deep tech -sektorin sekä puolustus
-ja turvallisuusalan startuppien hakemusten määrissä nähtiin kasvua edellisiin vuosiin verrattuna. Tekoälystartuppien (AI) hakemusten määrä on kasvanut kahdessa vuodessa runsaasta seitsemästä prosentista yli 30 prosenttiin. Data-alan nousu näkyy ylipäätään FiBANin dealflowssa sillä tekoäly -ja koneoppimisteknologioiden lisäksi nähtiin myös huomattavasti esimerkiksi data-analytiikkaan, big dataan ja pilvilaskentaan liittyviä hakemuksia. Tämä hakemusten lisääntyminen alleviivaa tekoälyteknologioiden kasvavaa merkitystä.
Puolustus- ja turvallisuusalan hakemusten kasvua selittää maailmanpoliittinen tilanne sekä FiBANin ensimmäistä kertaa järjestämä Pitch Finland DefSec -tapahtuma.
IoT ja lohkoketjut laskussa - kestävä kehitys kiinnostaa
Yksi selkeistä laskutrendin aloista tällä hetkellä FiBANin hankevirrassa on Internet-of-Things (IoT). Hakemusten määrä on laskenut peräti 70% viime vuoteen verrattuna. Myös lohkoketjuteknologiaan ja terveysteknologisia laitteita valmistavien startuppien hakemukset vähenivät edellisistä vuosista.
Noin 79% startupeista ilmaisi yrityksen aikeen ratkaista jokin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin liittyvän haasteen, mikä on hieman aikaisempia vuosia enemmän. Edellisen vuoden tapaan suosituimpien kestävän kehityksen tavoitteiden joukoista löytyy innovaatioihin ja infrastruktuuriin, terveyteen ja kestävään kulutukseen sekä tuotantoon liittyvät kokonaisuudet.
Valuaatiot laskeneet
FiBANin kautta rahoitusta hakevien yhtiöiden valuaatiotasot ovat laskeneet ollen keskimäärin kaksi miljoonaa euroa. Deep-tech -startuppien valuaatiot ovat kuitenkin reilusti FiBANin mediaanin yläpuolella, neljä miljoonaa.
“FiBANin data tukee muualta startup-kentältä tullutta viestiä valuaatiotasojen laskusta. Toimialojen sisällä on tosin vaihtelua, mutta yleiskuva näyttäisi olevan tämä”, summaa FiBANin data-engineer Ivan Helin.
Naisten määrä junnaa paikoillaan
Huolimatta monista pyrkimyksistä edistää monimuotoisuutta, naisten johtamien tiimien osuus on pysynyt muuttumattomana viime vuosina. FiBANin kautta rahoitusta hakeneista yrityksistä pelkästään naisperustajia oli noin kuusi prosenttia.
“Naisten määrä startup-kentässä on laajempi yhteiskunnallinen asia. Enkelisijoittamista eikä startup yrittäjyyttä saa jättää vain miesten kentäksi, vaan meidän pitää rohkaista naisia sijoittamaan startup-yrityksiin sekä perustamaan startup-yrityksiä. Esimerkkien merkitys on tässäkin asiassa valtava”, painottaa FiBANin toimitusjohtaja Tiina Laisi-Puheloinen.
Haastattelut ja yhteydenotot:
Ivan Helin
Data Engineer, Finnish Business Angels Network (FiBAN)
puh. +358 45 7838 7905
email: ivan.helin@fiban.org
Tiina Laisi-Puheloinen
Toimitusjohtaja, Finnish Business Angels Network (FiBAN)
puh. +358 40 750 7417
email: tiina.laisi-puheloinen@fiban.org
FiBANin startup -pulssi
FiBANin startup -pulssi on uusi puolivuosittain julkaistava raportti, joka tarjoaa kattavan analyysin FiBANin startup-hakemustiedoista, trendeistä ja toimialan muutoksista. FiBAN on kerännyt tietoja systemaattisesti vuodesta 2020 lähtien.
Finnish Business Angels Network (FiBAN) on yksi Euroopan suurimmista ja aktiivisimmista bisnesenkeliverkostoista, johon kuuluu yli 600 hyväksyttyä sijoittajajäsentä. FiBAN on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tavoitteena on edistää yksityishenkilöiden sijoittamista listaamattomiin kasvuyrityksiin sekä kasvattaa ja kehittää yksityisten sijoittajien ammattikuntaa. FiBAN on osa Euroopan bisnesenkeleiden verkostoa (European Business Angels Network EBAN).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ivan HelinData Engineer
ivan.helin@fiban.orgTiina Laisi-PuheloinenToimitusjohtajaFiBAN ry
Finnish Business Angels Network FiBAN ry:n toimitusjohtaja. Tavoitat Tiinan parhaiten Whatsapp-viestillä tai soittamalla.
Kuvat
Linkit
FiBAN – Finnish Business Angels Network ry
Finnish Business Angels Network (FiBAN) on yksi Euroopan suurimmista ja aktiivisimmista bisnesenkeliverkostoista, johon kuuluu yli 600 hyväksyttyä sijoittajajäsentä. Olemme voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tavoitteena on edistää yksityishenkilöiden sijoittamista listaamattomiin kasvuyrityksiin sekä kasvattaa ja kehittää yksityisten sijoittajien ammattikuntaa. FiBAN kuuluu Euroopan bisnesenkeleiden verkostoon (European Business Angels Network EBAN), joka on valinnut FiBANin vuoden parhaaksi bisnesenkeliverkostoksi vuosina 2012 ja 2014. FiBANille myönnettiin Tasavallan Presidentin kansainvälistymispalkinto vuonna 2017.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta FiBAN – Finnish Business Angels Network ry
FiBANin startup-pulssi Q3/2024: Startup-hakemusten kokonaismäärä kasvoi - yritysten arvostukset nousussa15.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Finnish Business Angels Network ry (FiBAN) on julkaissut uusimmat startup-tilastonsa. FiBAN julkaisee rahoitushakudataa yhteiskunnan ja päättäjien käyttöön alkuvaiheen startup-kentästä. Lisäksi FiBAN julkaisee sijoitustilastoja ja tutkimusdataa enkelisijoittajien tekemistä sijoituksista. Vuosittain lähes 1000 yritystä hakee FiBANin kautta rahoitusta.
Valelaiteteknologiaa kehittänyt Dobbelgänger keräsi lähes miljoonan euron rahoituskierroksen18.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Valelaiteteknologiaa kehittänyt Dobbelgänger Oy on kerännyt 920 000 € suuruisen sijoituskierroksen enkelisijoittajista, Innovestorin Kanssasijoitusrahastosta, sekä pääomasijoitusyhtiö Lifeline Venturesista koostuvalta syndikaatilta.
Enkelisijoittamisesta naisjohtajille -koulutus murtaa sijoittamismyyttejä ja kannustaa naisia kasvuyhtiöihin10.9.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomen enkelisijoittajayhdistys FiBAN ry järjestää yhteistyössä Keskuskauppakamarin Mentorointiohjelman kanssa Enkelisijoittamisesta johtajanaisille -koulutuksen 10.9, jossa hälvennetään enkelisijoittamiseen liittyviä ennakkokäsityksiä ja tutkitaan enkelisijoittamisen mahdollisuuksia yhdessä kokeneiden enkelisijoittajien kanssa. Koulutus on osa Keskuskauppakamarin Naisjohtajien mentorointiohjelmaa.
FIBAN kitkee epäasiallisista käytöstä startup-sijoittamisesta - avaa ilmoituskanavan28.8.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Vuoden 2024 alussa startup-toimijoiden yhteinen eettinen toimikunta julkaisi selvityksen, jossa Suomen startup-kentän epäasiallinen käytös ja häirintä tuotiin näkyväksi. FiBANissa tehdään konkreettisia toimenpiteitä avaamalla anonyymi ilmoituskanava yhteistyössä Keskuskauppakamarin kanssa.
100 000 euron sijoitus: Suomen suurimman puolustusalan startup-kilpailun voittaja ja finalistit julki8.6.2024 07:00:00 EEST | Tiedote
Riihimäellä 7.6. järjestetyn Pitch Finland DefSec -startup-kisan voittajaksi on valittu Dobbelgänger, joka on kehitetty VTT:n kiihdyttämöohjelmassa. Yritys voitti 100 000 euron sijoituksen enkeli- ja pääomasijoittajista koostuvasta ryhmältä. Dobbelgänger on kehittänyt kevyitä ja helposti koottavia harhautusvälineitä, jotka pystyvät jäljittelemään esimerkiksi lämpö- ja tutkaominaisuuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme