Ilmatieteen laitos

Säärintama ukkosineen pyyhkäisee helteet mennessään

Jaa

Suomeen saapuu lännestä kylmä rintama ja ukkosia myöhään tänään ja ensi yönä. Erityisesti lounaassa rintaman ylitykseen liittyy rankkasateen mahdollisuutta, kun taas lauantai-iltapäivänä idässä ja pohjoisessa ukkosiin voi liittyä voimakkaita puuskia.

Myöhään perjantai-iltana ja lauantaiyönä Suomeen saapuu lännestä kylmä rintama ukkosineen. Rintama tuo mukanaan hyvin kosteaa ilmaa, mikä nostaa rankkasateiden mahdollisuutta.

Rintama liikkuu lauantain kuluessa koko Suomen yli, joten hetkellistä rankkaa sadetta voi esiintyä paikoin eri puolilla Suomea.

"Todennäköisimmin rankkasateet osuvat maan lounaisosaan varhain lauantaiaamuna, ja myöhemmin iltapäivällä sade voi olla paikoin rankkaa Itä-Lapissa", sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Nina Karusto. Tuntikertymät sateessa voivat olla paikoin yli 20 millimetriä tunnissa.

Rintama liikkuu viimeistään lauantai-iltapäiväksi maan itä- ja pohjoisosaan, samalla kun lännessä sää poutaantuu. Idässä rintaman nostattamat ukkoskuurot voivat järjestäytyä nopealiikkeisiksi kuuronauhoiksi, jolloin voimakkaampien ukkospuuskien (yli 20 m/s) mahdollisuus kasvaa. Pohjois-Karjalasta Itä-Lappiin yltävällä alueella jopa yli 25 m/s etenevät puuskat ovat paikoin mahdollisia. Kuuronauhoissa voi myös hetkellisesti sataa rankasti.

"Ukkospuuskat voivat kaataa puita ja aiheuttaa sähkökatkoja paikoin idässä. Toisaalta kesäiset ulkotapahtumat voivat olla vaaravyöhykkeellä, jos voimakkaat puuskat pääsevät vahingoittamaan teltta- tai lavarakenteita", sanoo meteorologi Nina Karusto.

Rankkasateet voivat aiheuttaa paikoin taajamatulvimista ja tapahtuma-alueiden mutaantumista.

Ennen rintaman saapumista lämpötila kohoaa idässä ja paikoin pohjoisessakin 25‒30 asteeseen, lännessä sen sijaan lämpötilat jäävät 20‒25 asteeseen.

Sunnuntaipäivä on välipäivä sateissa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta, ja lämpötilat ovat yleisesti 20‒25 asteessa. Sunnuntai-iltana tai maanantain puolella etelästä on nousemassa seuraava matalapaine sateineen, johon liittyy rankkasateiden ja ukkosten mahdollisuutta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi, puh. 029 539 1000 (vaihde).
Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos

Kraftiga åskskurar orsakar lokalt vindskador under de närmaste timmarna i Kajanaland och Kuusamo29.6.2024 14:34:19 EEST | Tiedote

Meteorologiska institutet har lördagen den 29.6 kl 14.00 utfärdat ett myndighetsmeddelande om kraftiga åskskurar i Kajanaland och i Kuusamo. I Kajanaland och i Kuusamo förekommer under de närmaste timmarna kraftiga åskskurar som väntas att orsaka vindskador lokalt. Lösa föremål rekommenderas att skyddas eller tas in. Det uppmanas att hålla sig inomhus under åskan. Utomhus bör man akta sig för fallande träd och till fallna ellinjer. Man ska inte ringa nödnumret 112 på grund av strömavbrott eller fallna träd. Nödnumret bör användas endast i akuta nödsituationer när liv, hälsa, egendom eller miljö är i fara. Mer information: Varningar

Väitöstutkimus toi uutta tietoa satelliittihavaintojen tulkintaan liittyvistä epävarmuuksista11.6.2024 09:24:21 EEST | Tiedote

Väitöstyössä tarkasteltiin tilastollisia käänteisongelmia eli inversio-ongelmia satelliittihavaintojen tulkinnassa. Sovelluskohteina olivat ilmakehän pienhiukkaset eli aerosolit ja otsonipitoisuuden pystysuuntainen jakauma eli otsoniprofiili. Väitöstutkimuksessa keskityttiin epävarmuusanalyysiin, joka on tärkeää satelliittihavaintojen hyödyntämisen ja laskenta-algoritmin kehittämisen kannalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye