Ilmatieteen laitos

Maanantaina runsaita sateita ja mahdollisesti vaarallista ukkosta

Jaa

Lauantaiseen Pekka-rajuilmaan liittyi voimakkaita ukkospuuskia. Maanantaiksi Suomeen saapuva matalapaine tuo uusia sateita ja ukkosia.

Matalapaine saapuu maanantain vastaisena yönä lounaasta Suomeen ja tuo mukanaan runsaita sateita suureen osaan maata sekä mahdollisesti vaarallisen voimakkaita ukkospuuskia maan kaakkoisosaan. Sade alkaa jo sunnuntai-illan aikana maan länsiosassa ja leviää yön mittaan kohti itää ja pohjoista. Yön ja maanantaipäivän kuluessa vettä sataa maan etelä- ja keskiosassa sekä Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa laajalti 15–30 millimetriä, paikoin jopa jonkin verran enemmän. Sadetta voi kertyä lyhyessä ajassa niin runsaasti, että taajamatulvat ovat mahdollisia.

Maan etelä- ja itäosassa sateet tullevat suurelta osin sade- ja ukkoskuuroina, kun taas lännessä ja maan keskiosassa runsaampi sade voi jatkua pitkään. Maan kaakkoisosassa, etenkin Etelä-Karjalassa, vaarallisen voimakkaat ukkospuuskat ovat mahdollisia.

”Sadekuuroennusteen epävarmuus kuitenkin hankaloittaa myös ukkospuuskien ennustamista, sillä voimakkaat puuskat edellyttävät auringonpaistetta. Jos kaakossa on päivällä pilvistä ja sateista, voimakkaita ukkoskuuroja ei todennäköisesti synny”, sanoo meteorologi Heikki Sinisalo Ilmatieteen laitokselta.

Maanantai-iltana sää alkaa poutaantua etelästä alkaen. Päivälämpötilat ovat koko maassa yleisesti 20 asteen molemmin puolin, mutta kaakossa auringonpaiste voi nostaa lämpötilan selvästi hellerajan yläpuolelle.

Pekka-rajuilmaan liittyi voimakkaita ukkospuuskia

Lauantaina 29. kesäkuuta maan keski- ja pohjoisosan yli itään liikkui kylmä rintama, johon liittyi voimakkaita ukkospuuskia. Etelä-Savosta Meri-Lappiin ulottuvalla linjalla muodostui keskipäivän aikoihin ukkoskuuroalue, joka liikkui koilliseen ja saavutti itärajan alkuillasta. Alustavien tietojen mukaan rajuilman kovin havaittu puuska, 26,2 m/s, mitattiin Sotkamo Tuhkakylän havaintoasemalla kello 13.30 aikaan. Myös muualla Pohjois-Karjalasta Lappiin ulottuvalla alueella mitattiin yli 20 m/s puuskia.

Salamointi oli varsinkin Pohjois-Savon ja Kainuun alueella kovaa. Koko maassa havaittiin yhteensä noin 5600 maasalamaa. Sademäärät jäivät ukkoskuuroissa vähäisiksi: havaintoasemilla lauantain kokonaissademäärät olivat suurimmillaan noin 10-20 mm ja suurin tuntisade noin 10 mm. Ennen kylmän rintaman ylitystä lämpötila ehti nousta maan itäosasta Itä-Lappiin ulottuvalla alueella 29-30 asteeseen. Korkein lämpötila, 31,0 astetta, mitattiin Liperi Joensuun lentoasemalla.


Yhteyshenkilöt

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi, puh. 029 539 1000 (vaihde). Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteen laitos.fi/medialle.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos

Kraftiga åskskurar orsakar lokalt vindskador under de närmaste timmarna i Kajanaland och Kuusamo29.6.2024 14:34:19 EEST | Tiedote

Meteorologiska institutet har lördagen den 29.6 kl 14.00 utfärdat ett myndighetsmeddelande om kraftiga åskskurar i Kajanaland och i Kuusamo. I Kajanaland och i Kuusamo förekommer under de närmaste timmarna kraftiga åskskurar som väntas att orsaka vindskador lokalt. Lösa föremål rekommenderas att skyddas eller tas in. Det uppmanas att hålla sig inomhus under åskan. Utomhus bör man akta sig för fallande träd och till fallna ellinjer. Man ska inte ringa nödnumret 112 på grund av strömavbrott eller fallna träd. Nödnumret bör användas endast i akuta nödsituationer när liv, hälsa, egendom eller miljö är i fara. Mer information: Varningar

Väitöstutkimus toi uutta tietoa satelliittihavaintojen tulkintaan liittyvistä epävarmuuksista11.6.2024 09:24:21 EEST | Tiedote

Väitöstyössä tarkasteltiin tilastollisia käänteisongelmia eli inversio-ongelmia satelliittihavaintojen tulkinnassa. Sovelluskohteina olivat ilmakehän pienhiukkaset eli aerosolit ja otsonipitoisuuden pystysuuntainen jakauma eli otsoniprofiili. Väitöstutkimuksessa keskityttiin epävarmuusanalyysiin, joka on tärkeää satelliittihavaintojen hyödyntämisen ja laskenta-algoritmin kehittämisen kannalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye