Asuntosäätiö

Puraisiko sinuakin keräilykärpänen? – Suomalaiset keräilevät kaikkea romusta radioihin

Jaa

Peräti neljä viidestä suomalaisesta on joskus kerännyt jotakin. Asuntosäätiön Kotionnellisuus-tutkimus kertoo kirjojen, postimerkkien ja astioiden olevan suosituimpia keräilykohteitamme.  Keräilijöitä löytyy jopa teepusseille, kiville ja hotellisaippuoille. Keskimäärin suomalaiset arvioivat kotoa löytyvän noin 13 000 tavaraa tai esinettä – kesämökeille lienee kertynyt ainakin toinen mokoma. 

Suomalaisten keräämien tavaroiden alueellinen jakauma.
Varsinais-Suomessa sekä Kainuussa ja Lapissa tavaroita arvioidaan kertyneen jopa tuplasti keskivertoon verrattuna, eli yli 25 000 kappaletta.

Asuntosäätiön Kotionnellisuus-tutkimus paljastaa suomalaisten olevan keräilijäkansaa. Suosituimpia keräilykohteitamme ovat kirjat, astiat, postimerkit, jääkaappimagneetit ja muumimukit.  

”Tutkimuksemme mukaan keräilyinnostuksen kohteena voi olla lähes mitä vaan. Suosituimmat esineet ovat kooltaan melko pieniä, mutta suomalaiskotien kätköistä löytyy myös harvinaisempia ja suurempia tavaroita, kuten vanhoja tietokoneita ja putkiradiokokoelmia”, Asuntosäätiön viestintäjohtaja Johanna Otranen kertoo. 

Miehet keräilevät erityisesti LP-levyjä, postimerkkejä ja erilaisia keräilykortteja. Naiset sen sijaan innostuvat astiasarjoista, jääkaappimagneeteista ja koriste-esineistä.  

Itä-Suomessa vähiten keräilyintoisia

Keräilyn ja keräilykohteiden suosiossa on alueellisia eroja. Vähiten innokkaat keräilijät löytyvät Itä-Suomen suunnalta: karjalaisista joka kolmas (32 %) ei ole koskaan kerännyt mitään. Koko maassa keräilyyn näin nuivasti suhtautuu vain noin joka viides (22 %). 

Muumimukit ovat valloittaneet keräilijät ympäri Suomen – erityisen paljon niitä löytyy kaapeista Kymenlaaksossa, missä lähes joka kolmas kertoo keräävänsä muumimukeja. Satakuntalaiskaapit puolestaan täyttyvät erilaisista astiasarjoista.  

Kirjat pitävät pintansa keräilykohteena koko maassa. Kirjoja kertovat keräävänsä erityisesti pääkaupunkiseudulla asuvat sekä johtavassa asemassa tai ylempinä toimihenkilöinä työskentelevät.   

Hamsterit löytyvät Varsinais-Suomesta ja pohjoisesta

Suomalaiskotitaloudessa on arvioitu olevan keskimäärin 10 000–50 000 esinettä (Vera Kinnusen väitöskirja, Lapin yliopisto 2017). Siinä missä osa suomalaisista tunnustautuu tavaroiden hamstraajiksi, onnistuu osa meistä ainakin oman arvionsa mukaan konmarituksessa. 

Suomalaiset arvioivat itse omistavansa keskimäärin 13 000 esinettä. Arviot vaihtelevat alueellisesti huimasti. Varsinais-Suomessa sekä Kainuussa ja Lapissa tavaroita arvioidaan kertyneen nurkkiin jopa tuplasti keskivertoon verrattuna, eli yli 25 000 kappaletta. Keski-Suomessa ja Satakunnassa asuvat arvioivat kodin tavaramäärän jäävän vain murto-osaan tästä, eli noin 3 000 esineeseen.  

Kaikkein suurimmaksi tavaramääränsä (keskimäärin 18 000 tavaraa) arvioivat suurituloisimmat. Naiset puolestaan arvioivat omistavansa miehiä enemmän esineitä.  

Tavarat eivät takaa onnea

Kotionnellisuus-tutkimuksen mukaan keräily tuo parhaimmillaan iloa ja sisältöä elämään. Etenkin miehet kertovat keräilyharrastuksen tuoneen heille uusia ystäviä. Vain ani harva kokee keräilyharrastuksen vievän liikaa aikaa tai rahaa tai herättävän kummastusta lähipiirissä. 

Mutta tuovatko tavarat onnea? Kotionnellisuus-tutkimuksen mukaan näin ei ole.  

”Tutkimuksessamme itsensä kaikkein onnellisimmiksi arvioineet suomalaiset omistivat kaikkein vähiten tavaroita ja onnettomimmat taas kaikkein eniten”, Otranen kertoo. 

Tätä kaikkea suomalaiset keräilevät – 10 suosituinta keräilykohdetta

  1. Kirjat
  2. Astiat
  3. Postimerkit
  4. Jääkaappimagneetit
  5. Muumimukit
  6. Koriste-esineet
  7. LP-levyt
  8. Keräilykortit
  9. Viherkasvit
  10. Antiikkiesineet sekä urheiluseurojen fanituotteet.

Suomalaisten muita keräilykohteita: kahviloiden sokeripaketit, kantoliinat, putkiradiot, teepussit, retrotietokoneet, hotellisaippuat, maatuskanuket, pullonkorkit ja ylipäätään romu. Listalta löytyy myös aineeton keräilykohde, eli kokemukset.

*** 

Asuntosäätiön vuotuisessa Kotionnellisuus-tutkimuksessa selvitetään suomalaisten onnellisuuden lähteitä ja erityisesti kodin merkitystä onnellisuuteen. Väestökattavaan tutkimukseen osallistuu tänä vuonna 2 177 vastaajaa, jotka edustavat 18–69-vuotiaita suomalaisia. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Asuntosäätiö on yksi suurimpia suomalaisia asuinkiinteistöjen omistajia Suomessa. Tarjoamme yli 18 000 kotia 33 paikkakunnalla; asokoteja, vuokrakoteja ja omistuskoteja. Vuosittain käynnistämme noin 400 uuden asunnon tuotannon. Liikevaihtomme oli 194,8 miljoonaa euroa vuonna 2023. Kaiken toimintamme ytimessä ovat vastuullisuus ja yleishyödyllisyys: emme tavoittele välitöntä voittoa tai taloudellista etua.

asuntosaatio.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Asuntosäätiö

Suomalaiset ovat tutkitusti kotihiiriä – olemme kotona jopa 16 tuntia päivässä8.10.2024 10:31:57 EEST | Tiedote

Asuntosäätiön Kotionnellisuus-tutkimus paljastaa, että suomalaisille jokainen päivä on kodin päivä. Lähes puolet meistä viettää mahdollisimman paljon aikaa kotona, ja kolme neljästä kuvailee itseään kotikeskeiseksi ihmiseksi. Keskimäärin suomalaiset ovat kotona peräti 16 tuntia vuorokaudessa – mieluiten ruudun ääressä tai puolison kanssa. Kodin tärkeyttä juhlistavaa vuotuista Kodin päivää vietetään lauantaina 12.10.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye