Suomen aurinkoisin kunta? Aurinkosähkön määrä on kolminkertaistunut Hangossa neljässä vuodessa
Aurinkosähkön määrä Hangossa on kolminkertaistunut vuosien 2020 ja 2024 välillä, kertoo jakeluyhtiö Carunan data. Hankoon on suunnitteilla myös isompia aurinkovoimalahankkeita.

Aurinkovoiman pientuottajia on Hangossa enemmän kuin koskaan. Aurinkosähkön yhteisteho Hangossa oli kesäkuussa yhteensä 4,4 megawattia. Sillä tuottaa vuodessa noin 4 000 megawattituntia sähköä, mikä vastaa noin 800:n kotitalouden vuotuista sähkönkulutusta.
Aurinkovoiman pientuottajia, eli käytännössä aurinkopaneelien omistajia, on Hangossa yhteensä 384 kappaletta. Viime vuonna samaan aikaan pientuottajia oli Hangossa 366 kappaletta, joten pientuottajien määrä vuodessa on kasvanut kahdeksallatoista.
“Sekä yksityiset että yritykset hankkivat paneeleja. Aurinkopaneelien määrä on kasvanut hurjasti ja laitteiden saatavuus on parantunut, mutta kasvu on hidastunut. Piikki osui viime vuodelle, mikä johtui varmasti energiakriisistä ja sähkön hintapiikeistä”, sanoo Carunan myynti- ja asiakaspäällikkö Lauri Virtanen.
Vaikka aurinkosähkön kasvu on hidastunut, paneelien ja suurten aurinkopuistojen määrä Suomessa kasvaa edelleen. Jakeluyhtiö Caruna on saanut tänä vuonna Hangon alueelta muutaman teollisen kokoluokan kyselyn aurinkovoimapuiston liittämiseksi sähköverkkoon.
“Hankoon on suunnitteilla useita hankkeita, joiden yhteisteho on yli 200 megawattia. Toki jokainen kysely ei näistä toteudu”, Virtanen sanoo.
Sähkönjakelun kiristynyt säätely leikkaa sähkönjakeluverkkoyhtiöiden investointeja. Jatkossa aurinkopaneelien liittäminen verkkoon viivästyy niillä alueilla, joissa sähköverkon kapasiteetti ei riitä vastaamaan nopeasti kasvaviin sähkönkäyttötarpeisiin.
"Hankoniemien alue on hyvin potentiaalinen paikka aurinkovoiman tuottamiselle, sillä Etelä-Suomen vuotuiset säteilymäärät ovat samaa suuruusluokkaa kuin Keski-Euroopassa. Suomessa aurinko- ja tuulivoiman tuotanto myös tukevat toisiaan, sillä aurinkovoimaa saadaan eniten kesällä, jolloin tuulivoiman tuotantomäärät ovat yleensä pienemmät”, Virtanen sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Carunan mediapuhelinCarunan mediapuhelinCarunan viestintä ja markkinointi
Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.
Kuvat
Caruna lyhyesti
Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.
Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 737 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy
Caruna toimittaa sähköliittymän atNorthin datakeskukseen Espoossa14.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Caruna ja atNorth ovat sopineet sähköliittymän laajennuksesta atNorthin datakeskukseen Espoon Sinimäessä. Datakeskuksen rakentaminen työllistää tällä hetkellä noin 200 henkilöä, ja sähköliittymä mahdollistaa datakeskuksen laajentamisen. atNorthin investoinnin kokonaisarvo Espoossa tulee olemaan 400–500 miljoonaa euroa, kun datakeskus on täysin valmis.
Carunan ja Vaisalan yhteistyö: Ensimmäinen langaton sääasema asennettu sähköverkkoon Espoossa10.4.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Vaisalan valmistama langaton sääasema on asennettu Carunan 110 kilovoltin suurjännitelinjan pylvääseen Espoossa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Vaisalan IoT-sääasema on asennettu sähköverkkoon. Caruna voi hyödyntää sääaseman dataa sähköverkon kuormituskapasiteetin arviointiin, ja siitä saadaan dataa esimerkiksi myös myrskyjen seurantaan.
Sähköverkon automaatiojärjestelmä lyhentää sähkökatkojen kestoa3.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Sähkönjakeluyhtiö Caruna pilotoi kaksi vuotta sitten sähköverkon valvontajärjestelmää, joka paikantaa ja erottaa vian sekä palauttaa sähköt automaattisesti vian ulkopuolella oleville asiakkaille. Automaatiota kokeiltiin Carunan toimialueen 12 kunnassa ja näiden 12 sähköasemalla. Pilotista saatiin hyviä kokemuksia, ja automaatio on otettu käyttöön 28 sähköasemalle.
Liikenteen sähköistyminen etenee – raskas liikenne sähköistyy vauhdilla13.3.2025 08:00:00 EET | Artikkeli
Liikenteen sähköistyminen on yksi merkittävimmistä muutoksista, joka vaikuttaa sekä ympäristöön että yhteiskuntaan. Vuonna 2024 Carunan verkkoalueelle otettiin käyttöön 17 000 uutta ladattavaa autoa, mikä nosti ladattavien autojen kokonaismäärän 74 000:een. Myös raide- ja logistiikkaliikenne, julkinen liikenne sekä veneily ja lauttaliikenne ovat sähköistymässä, mikä tarkoittaa lisääntyvää sähkön kulutusta ja latausinfran rakentamista.
Voiko verkon kuormitusta lisätä: Tulokset pilottikokeilusta Espoossa10.3.2025 10:55:55 EET | Artikkeli
Puhtaan siirtymän kiihtyessä on tärkeää mahdollistaa investoinnit sähköverkkoon, mutta myös kehittää ja tutkia erilaisia teknologioita, joilla voidaan mahdollistaa esimerkiksi nykyistä älykkäämpiä tapoja hyödyntää jo olemassa olevaa sähköverkkoa. Caruna aloitti kaksi vuotta sitten pilotin Espoon 110 kilovoltin sähköverkossa, jossa testataan voiko verkossa siirtää enemmän tehoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme