Varapuu

Näin opit manageroimaan omaa talouttasi (Velat saataviksi artikkelisarja 3/3)

Jaa

Tili tuli, tili meni on valitettavan yleinen rahan manageroinnin malli. Se voisi olla toisinkin tai pitääkin olla, jos mielii vaurastua. Miten manageroidaan taloutta, jotta siitä seuraa vaurautta ja taloudellista riippumattomuutta?

Voistko sinäkin innostua ottamaan taloutesi haltuun?
Voistko sinäkin innostua ottamaan taloutesi haltuun?

Vauraan henkilön ja kädestä suuhun eläjän suurin ero on rahan käyttö ja siihen asennoituminen. Vauras henkilö ei tuhlaa kaikkia rahojaan, kun tuloja ilmaantuu. Hän säästää ja sijoittaa niistä osan. Kiinteisiin kuluihin hän käyttää vain 55 % tuloistaan. Aiemmassa artikkelissa puhuttiin pyöreistä prosenteista: 70 % elämiseen ja loput 30 % tasapuolisesti säästämiseen, sijoittamiseen ja kulutukseen. Tässä artikkelissa perehdytään yksityiskohtaisemmin vaurastumisen työkaluihin.

Kaikki saavat jonkun verran tuloa, vaikkapa vain Kelan maksamaa. Normaalisti ihmisellä on palkkatuloja, yrittäjällä yrittäjätuloa tai pääomatuloa. Vauraalla ihmisillä on usein myös työstä riippumatonta tuloa. Olivatpa tulot peräisin mistä hyvänsä tai onko niitä niukasti tai runsaasti rahan manageroimisen malli ei juuri poikkea.
”On harhakäsitys, että rikkailla ei ole rahahuolia, itse asiassa niitä on enemmän kuin köyhällä”, tietää Varapuun rahataidon valmentaja Mikko Sjögren, joka on myös Varapuu Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja.

Viiden minuutin budjetti™

Viiden minuutin budjetti perustuu ajatukseen, että nettotulo (tulon muodosta riippumatta) käytetään kuuteen eri tarkoitukseen, jotka ovat:

Sijoittaminen
Sijoitukset tulee kohdistaa sellaisiin sijoituksiin, jotka mahdollistavat työstä riippumattomia tuloja. Niitä voi tulla esimerkiksi osakesalkusta, sijoitusasunnosta, raaka-aineomistuksista, liiketoiminnasta tai muusta toiminnasta. Etsi itsellesi mieluinen sijoittamiskohde. Sijoitusten osuus nettotuloista tulisi olla 10 %.

Säästäminen
Säätäminen ja ylijäämäinen talous, on vaurauden kulmakivi, joka mahdollistaa sijoitustoiminnan. Aiemmassa artikkelissa puhuttiin puskurista, jota olisi hyvä olla 2-6 kk:n elämiseen. Säästämisen osuus nettotuloista tulisi olla 10 %.

”Sijoittaminen mahdollistaa korkoa korolle ilmiön, säästämällä ei juurikaan pääse vaurastumaan, siksi kannattaa perehtyä sijoittamisen eri kohteisiin ja tapoihin. Varapuun liikeidea perustuu siihen, että ihmisiä valmennetaan vaurastumaan. Tavoite on aikaansaada 10 000 taloudellista läpimurtoa”, selvittää Sjögren Varapuu Oy:stä.

Kulutus
Kulutusta harva unohtaa, varsinkaan yli varojensa elävät. Mutta tärkeää on, että se raha mikä on budjetoitu kuluttamiseen, se tulee kuluttaa iloisesti vailla huonoa omaatuntoa.

Kulutuksen osuus nettotuloista tulisi olla 10 %.

Kiinteät kulut
Ne ovat pakollisia arjen pyörittämisen kuluja. Tällaisia ovat asuminen, sähkö, puhelin, tietoliikenneyhteydet, vakuutukset, terveyden hoito, ruoka ja hygienia.

Kiinteiden kulujen ja halujen erottelussa tulee olla tarkka. Esimerkiksi kaupasta ostettu ruoka on kiinteitä kuluja, mutta ulkona syöminen menee halujen piiriin, ja se tulee kirjata kulutukseen.
”Kiinteillä kuluilla on oma pankkikorttinsa, mutta säästötilillä ei”, vinkkaa Sjögren.

Kiinteiden kulujen osuus nettotuloista tulisi olla maksimissaan 55 %.

Oppiminen
Henkilökohtaiseen kasvuun kannattaa sijoittaa. Kun opettelee esimerkiksi hallinnoimaan omaa vaurastumistaan, sen osaa, vaikka matkalla sattuisikin kompuroimaan. Yleensä lottovoittajilla tällaista taitoa ei ole, sillä 80 % heistä on 5-8 vuoden kuluttua huonommassa taloudellisessa tilanteessa kuin aiemmin. Tiivistetysti; vaikka rahat menetettäisiin, ei rahantekemisen taitoa. Oppimisen osuus nettotuloista tulisi olla 10 %.

Hyväntekeväisyys
Miksi hyväntekeväisyyttä pitäisi harjoittaa?
Sen avulla opitaan oikeanlainen vauras suhtautuminen rahaan. Jos olet jokaisessa eurossa kiinni, silloin niukka asenne rahaan hallitsee. Vauras suhtautuminen rahaan sallii myös hyväntekeväisyyden. Raha on luoto kiertämään ja raha tulee rahan luo. Tämä vanha sanonta pitää edelleen kutinsa. Mieti mitä kaikkea hyvää voit saada aikaiseksi sijoittamalla esimerkiksi 20-30 €/kk kummilapsitoimintaan? Hyväntekeväisyyden osuus nettotuloista tulisi olla 5 %.

Viiden minuutin budjetti™ edellä on pähkinän kuoressa. Seikkaperäisemmän version löydät täältä (sivulla 91).

Maksa itsellesi ensin

Tärkeä vaurastumisen vinkki on, että maksa itsellesi ensin.

Mitä se ei tarkoitta?
Varsinkin yrittäjä ajattelee siten, että rahat menevät ensin kuluihin ja jäljelle jäävät sitten säästöön ja sijoituksiin, karkeasti siihen 30 %:iin.

Mitä ”maksa itsellesi ensin” tarkoittaa?
Ensin täytyy laittaa nettotuloista säästöön ja sijoituksiin ja kuluttaa vasta sen jälkeen.

Miksi näin?
Jos toimii toisinpäin, säästäminen ja sijoittaminen tuppaa jäämään haaveeksi.

Vaurastuminen on psykologiaa

Vaurastuminen on viime kädessä psykologiaa, jonka keskiössä ovat uskomuksemme, jotka aiheuttavat tai estävät tekemistä.

Suuret muutokset vaativat itämisajan 30-90 päivään. Uusien vaurastumisoppien omaksuminen ei ole poikkeus. Uudenlainen suhtautumisesi rahaan ja uusien  menettelytapojen käyttöönotto ei tapahdu hetkessä. Se tapahtuu erehtymisen ja oppimisen myötä.

Anna itsellesi aikaa sopeutua muutoksiin ja opiskele vaurastumista sekä noudata uusia omaksumiasi oppeja, alat näkemään tuloksia ja taloutesi kohenee. Se innostaa sinua ryhdistäytymään entisestään rahankäytön suhteen. Nälkä kasvaa syödessä ja niin on tarkoituskin. Rahataitojen karttuessa taloudellinen itsenäisyys on hetki hetkeltä lähempänä. Niin on käynyt hyvin monelle Varapuun valmennettavalle, etteivät he enää ole palkkatyöstä riippuvaisia. Lataan opas tästä, työstä riippumattomista tuloista kerrotaan sivulla  91.

Oppiminen tapahtuu epämukavuusalueella. Vaikka epäonnistuminen pelottaa, sen ei pidä estää uusien asenteiden ja toimintatapojen käyttöönottoa.

On naivia ajatella, että vaurastuminen tai minkään muunkaan uuden taidon opetteleminen tapahtuisi ensiyrittämällä. Mestariksi tullaan harjoittelemalla, virheiden, oppimisen ja toiston kautta. Eihän kukaan urheilijakaan kuvittele saavansa olympiakultaan opetellessaan lajin saloja.

Aiheeseen liittyvää lisätietoa:

Mitä ovat manageroinnin suhdeluvut? (sivulla 97)
Miten manageroida rahaa parisuhteessa? (sivulla 10)Miten opettaa lapsiaan manageroimaan talouttaan? (sivulla 103)

Syksyllä alkavat taas Varapuun livekoulutukset, niissä ihmiset viimeistään inspiroituvat laittamaan raha-asiansa reilaan. Laitaamalla oppaan pääset vaurauden polulle.

Lue myös aikaisemmat artikkelit aiheesta Velat saataviksi:
Velat saataviksi — vitsi vai tavoite? (aloitusartikkeli)

1. Oman taloustilanteen perinpohjainen selvittäminen.

2. Eroon lainoista – opi vyörytystyökalun käyttö.

3. Näin opit manageroimaan omaa talouttasi.

Muistathan lukea myös edelliset tiedotteet täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

www.varapuu.fi
Mikko Sjögren
040 555 4632
mikko@varapuu.fi

Kuvat

Voistko sinäkin innostua ottamaan taloutesi haltuun?
Voistko sinäkin innostua ottamaan taloutesi haltuun?
Lataa
Varapuun perustaja ja pääkouluttaja Mikko Sjögren.
Varapuun perustaja ja pääkouluttaja Mikko Sjögren.
Lataa

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Valmennusyhtiö Varapuu järjestää rahankäytön, sijoittamisen ja vaurastumisen valmennuksia. Vuonna 2007 perustetun yhtiön tarkoitus on opettaa ihmisille järkeviä taloustaitoja — sitä, miten tavallinen ihminen voi oppia taitavaksi rahan kanssa ja vaurastua esimerkiksi sijoittamalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varapuu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye