Diakonissalaitos

Raportti: Oikeus luontoon ja ympäristöä koskevaan keskusteluun kuuluu kaikille

Jaa

Diakonissalaitos loi uudenlaista mallia osallisuuden lisäämiseksi vastuullisuustyössä. Keväällä järjestetyissä tulevaisuustyöpajoissa asiakkaamme pohtivat ympäristön ja luonnon merkitystä hyvässä elämässä sekä ympäristöön liittyviä tulevaisuuden toiveita. Nyt julkistettuun raporttiin on koottu pilottihankkeen keskeiset tulokset.

Punaraidalliseen paitaan pukeutuneella miehellä on kädessä pieni kanan pienoismalli. Taustalla harmaaseen neuleeseen pukeutunut nainen on kumartuneena pöydän ylle.
Keväällä järjestetyissä tulevaisuustyöpajoissa asiakkaamme pohtivat ympäristön ja luonnon merkitystä hyvässä elämässä sekä ympäristöön liittyviä tulevaisuuden toiveita. Tarja Kerttula Diakonissalaitos

Ympäristöaiheiset tulevaisuuskeskustelut järjestettiin osana Diakonissalaitoksen vastuullisuusohjelmaa, jonka yhtenä tavoitteena on asiakkaiden osallisuuden ja toimijuuden vahvistaminen. Mukana keskusteluissa oli työn ja koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria, maahan muuttaneita nuoria, vammaisia, ylijäämäruoan kierrätyskeskuksen työntekijöitä ja pitkäaikaisasunnottomia sekä Diakonissalaitoksen että sen omistaman Rinnekotien yksiköistä. 

”Tulevaisuuskeskustelut toivat esiin sen, että luonto on tärkeä meille kaikille ja ympäristön tilaan liittyvä huoli yhteinen. Sen jakavat hyvin erilaisissa tilanteissa elävät ihmiset. Osallistavalle ympäristökeskustelulle on tarvetta ja sitä tulisi laajentaa kestävämmän tulevaisuuden rakentamisessa”, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Laura Niemi sanoo. 

Hyvinvoiva luonto on osa toivottua tulevaisuutta 

Työpajoissa korostui luontoyhteyden merkitys hyvinvoinnille sekä luonnon puhtauden, ilmastonmuutoksen hillinnän ja eläinten hyvinvoinnin tärkeys. Myös kotimaisen lähiruoan roolia korostettiin.  

”Elämäntilanteesta riippumatta osallistujat pitivät tärkeänä esteetöntä pääsyä vihreään, hyvinvoivaan luontoon ja veden äärelle. Tulevaisuudessa on tärkeää, että luonto on edelleen lähellä ja jokaisella on sinne pääsy”, työpajojen vetäjä, tulevaisuusasiantuntija Kati Lehtiö kertoo. 

Pienillä teoilla voi vaikuttaa 

Työpajoissa pohdittiin ympäristön ja luonnon merkitystä tulevaisuuden hyvälle elämälle, mutta myös sitä, mitä pitäisi tapahtua ja kenen pitäisi toimia, jotta päästään kohti toivottuja tulevaisuusnäkymiä. 

Eniten vastuuta nähtiin jokaisella yksittäisellä ihmisellä. Vaikka kaikkea ei voikaan muokata, pienillä teoilla voi aina muuttaa jotain.  

”Hyvässä tulevaisuudessa meidän ihmisten yksilöinä ja rooleissamme eri organisaatioissa, tulee tehdä enemmän tekoja ympäristön puolesta. Työpajoissa toivottiin, että myös varojen ja vallan mukanaan tuoma vastuu näkyisi tulevaisuudessa paremmin organisaatioiden valinnoissa”, Lehtiö sanoo. 

Tämän raportin tuloksia hyödynnetään Diakonissalaitoksen vastuullisuustyössä, vaikuttamisessa, henkilöstön kouluttamisessa sekä syksyllä 2024 käynnistyvässä henkilöstölle ja asiakkaille suunnatussa Toivoa ja tekoja -vastuullisuuskampanjassa.  

Haastamme myös muita toimijoita hyödyntämään raportin tuloksia ja laajentamaan osallisuutta omassa vastuullisuustyössä.

Tutustu Osallisuus vastuullisuustyössä -pilottihankkeen raporttiin tästä linkistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Punaraidalliseen paitaan pukeutuneella miehellä on kädessä pieni kanan pienoismalli. Taustalla harmaaseen neuleeseen pukeutunut nainen on kumartuneena pöydän ylle.
Keväällä järjestetyissä tulevaisuustyöpajoissa asiakkaamme pohtivat ympäristön ja luonnon merkitystä hyvässä elämässä sekä ympäristöön liittyviä tulevaisuuden toiveita.
Lataa
Punaraidalliseen paitaan pukeutuneella miehellä on kädessä pieni kanan pienoismalli.
Ympäristötyöpajoissa keskustelua käytiin monin eri menetelmin kuten esineiden avulla. Keskusteluihin osallistunut vammaispalvelujen asiakas toi esiin kysymyksen eläinten tietoisuudesta ja kertoi, että parhaillaan tutkitaan kanalintujen kykyä tunnistaa oma peilikuvansa.
Lataa
Keltatakkinen mies nostaa ruokalaatikkoa.
Prikka kiertoon 2023–2025 -hanke kehittää ylijäämäruoan hyödyntämisen toimintaa Oulun seudulla. Hanke edistää samalla työllisyyttä ja vapaaehtoistoimintaa sekä kehittää uusia osallisuuden muotoja.
Lataa

Linkit

Diakonissalaitos on 155-vuotias säätiö, joka tekee rohkeasti työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. Säätiö tarjoaa yhdessä siihen kuuluvan Rinnekodit-palveluliiketoiminnan kanssa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden arkea. Diakonissalaitos työllistää valtakunnallisesti 3200 henkilöä. Säätiö on yhteiskunnallinen yritys ja kannattava liiketoiminta on väline paremman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Tutkimus: Etsivä katutyö tuo apua ja toivoa, sekä vähentää palveluiden häiriökysyntää24.5.2024 11:44:31 EEST | Tiedote

Etsivä ja jalkautuva päihde- ja mielenterveystyö vähentää sotepalveluihin kohdistuvaa ns. häiriökysyntää, ja tuo kaivattua inhimillisyyttä yhteiskunnan syvimmässä marginaalissa elävien elämään. Työtä tehdään kadulla kohdattavien ihmisten ehdoilla, ja sitä leimaa korkea ammatillisuus, todetaan tutkija Jenni Mäen juuri julkaistussa selvityksessä, jossa tutkittiin vuodesta 2019 alkaen toimineen Tukialus-hankkeen työtä ja sen vaikutuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye