Jyväskylän yliopisto

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylästä valmistunut diplomi-insinööri – heti perään valmistuu myös oma puoliso

Jaa

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylän yliopistosta diplomi-insinööriksi valmistunut opiskelija. Susanna opiskeli Jyväskylässä tieto- ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinööriohjelmassa ja työskentelee tällä hetkellä Valmetilla. Myös Susannan puoliso Aatu Laitinen valmistuu tänä keväänä diplomi-insinööriksi ensimmäisten joukossa. Tekniikan alan koulutus alkoi Jyväskylän yliopistossa vuonna 2021.

Susanna valmistui diplomi-insinööriksi Jyväskylän yliopistosta ja työskentelee nyt Valmetilla.
Susanna valmistui diplomi-insinööriksi Jyväskylän yliopistosta ja työskentelee nyt Valmetilla. Teemu Rahikka Jyväskylän yliopisto

Susanna Lähde valmistui tänä keväänä ensimmäisenä Jyväskylän yliopiston opiskelijana diplomi-insinööriksi. 

Jyväskylän yliopisto aloitti tekniikan alan koulutuksen vuonna 2021, jolloin sisään otettiin ensimmäiset tekniikan kandidaatiksi ja diplomi-insinööriksi kouluttautuvat. Suoraan diplomi-insinöörivaiheeseen on Jyväskylässä voinut kouluttautua vuodesta 2022 alkaen, jolloin myös Lähde aloitti tieto- ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinööriohjelmassa.

”Opiskelin Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa tekniikan kandidaatiksi tuotantotalouden pääaineesta, mutta tiesin jo kandivaiheen viimeisenä vuonna, että haluan vaihtaa alaa ja suunnata opiskelemaan tietotekniikkaa”, Lähde kertoo.

Jyväskylä valikoitui ykkösvaihtoehdoksi laajojen sivuainevaihtoehtojen takia. Lähde suuntautui opiskelemaan datatekniikkaa ja tilastotiedettä.

”Parasta Jyväskylässä ovat olleet käytännönläheiset projektikurssit, joihin on saanut etsiä itse tutkittavan datan. Se antaa vapauden valita aihealueen sekä ratkaistavan ongelman omien mielenkiinnon kohteiden mukaan”, data-analyysistä innostunut Lähde kertoo.

Informaatioteknologian tiedekunnan varadekaani Lauri Kettusen mukaan Jyväskylän yliopiston vahvuutena diplomi-insinöörikoulutuksessa on juuri monitieteinen lähestymistapa ja läheinen työelämäyhteistyö paikallisten yritysten kanssa.

”Kaikkien opiskelijoiden pitää valita tekniikan opintojen rinnalle myös laaja opintokokonaisuus toisesta tiedekunnasta. Nykypäivän diplomi-insinöörillä pitää teknisen osaamisen lisäksi olla ymmärrys myös ympäröivästä yhteiskunnasta ja niistä tarpeista, joita varten ohjelmistoja luodaan”, Kettunen summaa.

Pariskunta tapasi Lappeenrannassa – Jyväskylään houkutti monipuolinen opiskelutarjonta

Lähde aloitti Jyväskylän yliopiston diplomi-insinööriohjelmassa samaan aikaan puolisonsa Aatu Laitisen kanssa. Laitinen on valmistumassa diplomi-insinööriksi lähes samanaikaisesti Lähteen kanssa.

Lähde ja Laitinen tapasivat toisensa Lappeenrannassa, missä molemmat opiskelivat tekniikan kandidaatiksi.

”Aatu opiskeli Lappeenrannassa tietotekniikkaa ja hänellä oli tuotantotalous sivuaineena. Itse taas opiskelin tuotantotaloutta ja minulla oli tietotekniikka sivuaineena”, Lähde naureskelee.

Kandidaatintutkinnon jälkeen pariskunta muutti Jyväskylään, jossa Lähde työskenteli Valmetilla. 

”Oltiin muuttamassa Jyväskylään töiden perässä ja mietittiin, kannattaisiko opintoja tehdä etänä toiselle paikkakunnalle. Jyväskylän yliopistossa oli kuitenkin todella laajat sivuainevaihtoehdot ja itselleni mielenkiintoisin opintotarjonta. Laitoin Jyväskylän lopulta ykköskohteeksi maisterihaussa”, Lähde kertoo.

Siinä missä datatekniikan ja tilastotieteen yhdistelmä houkutti Lähteen Jyväskylään, niin Laitisen pääaineeksi valikoitui ohjelmistotekniikka ja sivuaineeksi viestintä.

”Sivuaineita täytyi tosissaan pohtia, koska mielenkiintoista tarjontaa oli niin paljon. Jyväskylässä voi opiskella esimerkiksi pelitutkimusta tai kauppatieteitä, jotka olisivat olleet myös kiinnostavia.”

Pariskunta kertoo, että valmistumisen jälkeen arki tuntuu juhlalta, kun enää ei tarvitse tasapainotella töiden ja opintojen välillä, vaan voi keskittyä pelkästään töiden tekoon.

”Isompia juhlia ei ole tarkoitus järjestää, mutta ihan varmasti jotain juhlia omalla tyylillä keksitään”, Lähde summaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Susanna Lähde Jyväskylän yliopiston Agoran edustalla
Susanna Lähde Jyväskylän yliopiston Agoran edustalla
Lataa
Susanna Lähde Jyväskylän yliopiston Agoran edustalla
Susanna Lähde Jyväskylän yliopiston Agoran edustalla
Lataa
Susanna Lähde Jyväskylän yliopiston Agoran edustalla
Susanna Lähde Jyväskylän yliopiston Agoran edustalla
Lataa
Susanna Lähde Jyväskylän yliopiston Agoran edustalla
Susanna Lähde Jyväskylän yliopiston Agoran edustalla
Lataa

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän Kesässä tarjolla puheenvuoroja empatiasta, filosofisia kävelyretkiä ja niittytalkoita1.7.2024 07:40:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän Kesän empatia-teemaisessa puheohjelmassa käsitellään asiantuntijoiden siivittämänä monilajisen empatian mahdollisuuksia, hoivan teknologisoitumisen vaaranpaikkoja sekä kurin merkitystä suomalaisessa koulutusjärjestelmässä. Festivaaliviikolla 3.–9.7. voi osallistua myös tiede- ja taidemaailmoja yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tulla aktiivisen kuuntelun ammattilaiseksi sekä oppia, kuinka omalle takapihalle voi muodostaa niityn.

Ultralyhyiden laserpulssien avulla tehtävä muokkaus on uusi menetelmä 2D-materiaalipohjaisten laitteiden valmistukseen26.6.2024 07:10:00 EEST | Tiedote

Uusi yhteistutkimus paljastaa ultralyhyiden laserpulssien huomattavan potentiaalin tarjota uusia ratkaisuja 2D-materiaalien käsittelyyn ja valmistamiseen. Tästä olisi apua useille teknologian kehittäjille ja teollisuudelle, jotka kehittävät esimerkiksi nopeita valoilmaisimia, joustavaa elektroniikkaa, biohybridejä ja tulevaisuuden aurinkokennoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye