Ramboll Finland Oy

Rambollin selvitys: Pohjoismaisissa suuryrityksissä kiertotalous on edelleen jätehuoltoa

Jaa

Suunnittelu- ja konsultointiyritys Rambollin Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa tekemä tuore selvitys kertoo, että Pohjoismaiset suuryritykset arvioivat edistyneensä kiertotalouden teemoista eniten jätehuollossa, kasvihuonekaasupäästöjen ja muiden ympäristövaikutusten vähentämisessä sekä uusiomateriaalien käytössä.

Näihin kolmeen kiertotalouden teemaan yritykset aikovat yleisimmin keskittyä myös seuraavien viiden vuoden aikana. Erityisesti suomalaisyritykset näkevät jätehuollon (75 % suomalaisvastaajista) ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen ykkösprioriteetteinaan (70 % suomalaisvastaajista). 

Selvitykseen osallistui 166 yritystä, joiden toimintaa koskee EU:n uusi kestävyysraportointidirektiivi CSRD joko niiden pörssiyhtiöstatuksen, yli 40 miljoonan euron liikevaihdon tai yli 500 työntekijän määrän perusteella. Suomalaisyrityksiä oli mukana 20. 

–Yritykset näkevät kiertotalouden edelleen ennen muuta jätehuoltona ja muina tuotteen elinkaaren loppupään toimina, vaikka ne hyötyisivät taloudellisestikin monipuolisemmasta lähestymistavasta. Esimerkiksi syntyvän jätteen määrään vaikutetaan eniten elinkaaren alkuvaiheen valinnoilla, kuten tuotesuunnittelulla tai lisäpalveluna tarjottavina korjaus- tai kunnossapitopalveluilla, sanoo toimialajohtaja Lauri Larvus Rambollilta. 

Tärkeimmät syyt yritysten kiertotaloustoimille ovat lainsäädännön vaatimukset (21 % kaikista vastaajista), yritysten omat strategiset prioriteetit (19 %) ja asiakkailta tuleva paine (18 %).  

Muissa Pohjoismaissa kehitystä ajaa eteenpäin sääntely ja asiakaspaine, Suomessa taustalla vaikuttavat useimmiten yritysten omat strategiset prioriteetit (70 % suomalaisvastaajista). 

Tulevaisuudessa kiertotaloustoimien nähdään liittyvän nykyistä enemmän ansaintamahdollisuuksiin ja nykyistä vähemmän kustannussäästöjen hakemiseen.

Tietojen ja taitojen puute koetaan suurimmaksi esteeksi kiertotalouden toimissa edistymiseen (23 % kaikista vastaajista). Kehitystä hidastavat myös asiakkaiden toiveet ja vaatimukset (15 %) ja lainsäädännön asettamat rajoitteet (15 %). Selvityksen mukaan erityisesti uusiomateriaalien käyttö on haastavin aihe Pohjoismaisille yrityksille. 

–Asiakkaat saattavat pitää parempana uutta tuotetta, jos valmistus uusiomateriaaleista kestää pidempään tai jos hinta ei ole yhtä kustannustehokas, kommentoi Rambollin kiertotalouden ja jätehuollon ryhmäpäällikkö Venla Viskari

EU-sääntely, kuten uusi kestävyysraportointistandardi ESRS puskee yrityksiä tarkastelemaan resurssien käyttöä ja kiertotaloutta entistä monipuolisemmin.  

–Yritysten on jatkossa annettava tietoja taloudellisista riskeistä, mahdollisuuksista sekä riippuvuuksista liittyen niiden arvoketjuihin ja käyttämiin materiaaleihin, Viskari jatkaa. 
Selvityksen perusteella pohjoismaiset suuryritykset ovat tietoisia uusista EU-vaatimuksista, mutta niiltä puuttuu syvällistä ymmärrystä. 

Lähde: Ramboll Groupin tekemä oma selvitys (2024) Pohjoismaisille yrityksille, joita koskee EU:n CSRD-direktiivi. Yritykset olivat seuraavilta viideltä toimialalta: muovipakkausten ja sähkölaitteiden valmistus, rakentaminen ja kiinteistöt, tieto- ja viestintätekniikka, vesihuolto-, jätevesi-, jätehuolto- ja kunnostustoimet ja palveluliiketoiminta. Selvitykseen osallistui 20 yritystä Suomesta, 34 yritystä Tanskasta, 49 yritystä Ruotsista ja 63 yritystä Norjasta. 

Ota yhteyttä 
Lauri Larvus, toimialajohtaja, Liikkeenjohdon konsultointi, Ramboll Finland Oy, lauri.larvus@ramboll.fi, +358 44 4939077
Venla Viskari, ryhmäpäällikkö, kiertotalous ja jätehuolto, Ramboll Finland Oy, venla.viskari@ramboll.fi, +358 40 1601046 

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Ramboll on johtava kestävien kaupunkien ja yhteiskuntien suunnittelu- ja konsultointiyritys. Säätiöomisteisessa yhtiössämme työskentelee yli 18 000 asiantuntijaa globaalisti. Suomessa toimimme maanlaajuisesti 2 500 asiantuntijan voimin. Palvelujamme ovat innovatiiviset ja kestävät ratkaisut kaupunkien, infrastruktuurin, liikenteen, ympäristön ja rakennusten suunnittelussa, rakennuttamisessa, rakentamisessa ja ylläpidossa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ramboll Finland Oy

Ramboll-konsernilla vahva kasvu ja tulos haastavassa markkinassa14.3.2024 09:06:23 EET | Tiedote

Energia- ja Ympäristö- ja terveys -toimialojen kaksinumeroinen kasvu sekä vahvat suoritukset Tanskassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa toivat kansainväliselle suunnittelu- ja konsultointiyhtiö Rambollille sen tähän asti parhaan tuloksen. Markkinatilanteissa oli Suomessa vaihtelua eri suunnittelualojen välillä. Strategiansa mukaisesti Ramboll auttoi asiakkaitaan kestävässä muutoksessa näiden arvoketjuissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye