Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomusedustajat: Perheet tarvitsevat enemmän apua lasten päihdeongelmiin.

Jaa

Kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho ja Milla Lahdenperä peräänkuuluttavat yhteiskunnalta vahvempia otteita lasten päihdeongelmiin puuttumiseksi.

”Jokainen vanhempi varmasti tunnistaa pelon siitä, että oma lapsi joutuisi päihdemaailmaan. Päihteiden uhriksi voi päätyä tulotasosta ja taustasta riippumatta. Näissä tilanteissa vanhemmat usein kokevat neuvottomuutta ja avuttomuutta. Nykyjärjestelmässä vanhempi voi tehdä lapsestaan lastensuojeluilmoituksen ja toivoa, että lapsen tilanne saadaan hallintaan sijaishuollossa ja lapsi saisi apua. Valitettavasti yksin sijaishuolto ei ratkaise päihdeongelmia, vaan rajojen lisäksi tarvitaan myös hoitoa”, Laiho toteaa.

Laiho viittaa kokoomuksen eduskuntaryhmän käymiin keskusteluihin lastensuojelun kokemusasiantuntijoiden kanssa. Laiho toimii myös eduskunnan päihdeyhteistyöryhmän puheenjohtajana.

”Jos vanhempi pyytää yhteiskunnalta apua oman lapsensa pelastamiseksi, kyllä yhteiskunnalla täytyy olla apua tarjolla. Tällä hetkellä eritasoisiin päihdeongelmiin yritetään vastata lastensuojelun keinoin, mikä ei aina ole riittävää”, Lahdenperä sanoo.

Nykyään päihdeongelmaisia lapsia hoidetaan pääasiassa lastensuojeluyksiköissä tai erityisen huolenpidon jaksoilla (EHO).

”Moniammatillinen, pitkäaikainen ja riittävän suojaava työote edellyttää palveluiden selkeyttämistä ja porrastamista. Suomeen on aika kehittää oma lääkkeellinen päihdehoito niille alaikäisille, jotka sitä tarvitsevat”, Lahdenperä jatkaa.

Molemmat painottavat, että Suomessa huostaanotetaan poikkeuksellisen paljon myöhäisteini-ikäisiä. Lisäksi eri hyvinvointialueilla on sijaishuollon asiakasmäärissä jopa nelinkertainen vaihtelu.

”Suuret vaihtelut sijoitettujen nuorten suhteellisessa määrässä eri puolilla Suomea on vakava signaali palveluiden vaikuttavuuden eroista. Ongelmiin pitää puuttua varhaisemmassa vaiheessa ja nuorten on päästävä päihdehoitoon, kun sen tarve on”, Laiho toteaa.

”Vaikka lapsen päihteidenkäyttö ei aina kerro ongelmista perheessä tai arjessa, on usein mahdollista ehkäistä tilanteen kriisiytymistä varhaisella puuttumisella. Sipilän kaudesta lähtien Suomessa on kehitetty perhekeskuksia.  Tätä työtä on jatkettava, sillä oikea-aikaiset avopalvelut ovat usein kaikista tehokkaimpia lasten auttamiseksi”, Lahdenperä päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Kopra tapasi Suomen Ilmavoimien osastoa Romanian Nato-tukikohdassa2.7.2024 09:23:51 EEST | Tiedote

Suomi osallistuu tänä kesänä ensimmäistä kertaa Naton rauhan ajan tehtäviin. Helmikuussa tehdyn päätöksen mukaisesti Suomen ilmavoimien hävittäjäosasto osallistuu Naton ilmapuolustuksen toimintaan (Air Shielding) muun muassa Romaniassa. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) vieraili Romanian Mihail Kogălniceanun lentotukikohdassa ja tapasi Nato-tehtäviin parhaillaan osallistuvaa Suomen ilmavoimien osastoa.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Autto: EU:n uudessa strategisessa agendassa tunnistetaan välineellistetty maahantulo28.6.2024 10:21:12 EEST | Tiedote

Eurooppa-neuvosto on tänään 28.6. hyväksynyt strategisen agendan vuosille 2024–2029. Ohjelma sisältää tavoitteen välineellistetyn maahantulon torjumisesta. Neuvoston eli jäsenmaiden tavoitteena on löytää EU-tason yhteisiä ratkaisuja välineellistetyn maahantulon turvallisuusuhkaan vastaamiseksi. Suuren valiokunnan puheenjohtaja Heikki Autto (kok.) pitää tavoitetta erittäin tervetulleena.

Kokoomuksen Kauma: Ampuma-aserikosten rangaistuksia tiukentavaa lainsäädäntöä kiirehdittävä25.6.2024 13:37:09 EEST | Tiedote

Kokoomuksen eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Pia Kauma kiirehtii hallitusohjelmaan kirjattuja tiukennuksia aserikosten rangaistuksiin. Luvattoman ampuma-aseen mukana pitäminen yleisellä paikalla katsottaisiin jatkossa törkeäksi ampuma-aserikokseksi. Lisäksi kaikkien törkeiden ampuma-aserikosten vähimmäisrangaistus korotettaisiin kahdeksi vuodeksi vankeutta. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että luvattoman aseen kantamisesta julkisella paikalla seuraisi vastaisuudessa pääsääntöisesti ehdoton vankeusrangaistus. Hallituksen esityksen on tarkoitus tulla eduskunnan käsiteltäväksi 2024 syksyllä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye