Onko sinunkin vuokrasopimuksessasi tämä yllättävä irtisanomisehto? – Lue asiantuntijan vinkit vakiintuneen sopimusehdon tulkintaan
Tulevina kuukausina eletään vuokramarkkinoiden kuuminta sesonkia, kun vanhoja vuokrasopimuksia irtisanotaan ja uusia solmitaan. Yhä useampi vuokrasopimus on niin sanottu hybridisopimus, jossa on sovittu irtisanomisajan ensimmäisestä mahdollisesta alkamisajankohdasta. Mitä tällainen ehto käytännössä tarkoittaa? Suomen Vuokranantajien juristi Saara Penttilä avaa ehdon sisältöä ja oikaisee siihen yleisimmin liittyviä väärinkäsityksiä.
Vuokrasopimuksia on pääasiassa kahdenlaisia – määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia. Määräaikainen sopimus sitoo molempia osapuolia sovittuun ajankohtaan asti, eikä sitä voida lähtökohtaisesti irtisanoa kesken sopimuskauden. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus taas on nimensä mukaisesti voimassa toistaiseksi siihen asti, kunnes jompikumpi osapuolista irtisanoo sen päättymään irtisanomisajan kuluttua.
Vuokramarkkinoilla on vakiintunut sopimusehto, jonka mukaan toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen irtisanomisaika voi aikaisintaan alkaa kulua esimerkiksi vasta vuoden päästä vuokrasuhteen alkamisesta. Ehdon tehostamiseksi siihen on usein liitetty sopimussakko, joka koskee lähtökohtaisesti molempia osapuolia.
”Tällaisella ehdolla pyritään sitouttamaan molemmat osapuolet sopimukseen vähintään halutuksi ajaksi. Joskus näistä sopimuksista käytetään myös nimitystä hybridisopimus”, Suomen Vuokranantajien juristi Saara Penttilä avaa.
Hybridisopimus irtisanottavissa ehdosta huolimatta milloin vain
Yleisin ensimmäistä irtisanomisajan alkamisajankohtaa koskevaan sopimusehtoon liittyvä väärinymmärrys on Penttilän mukaan se, että sopimusta ei voisi lainkaan irtisanoa ennen sovittua ajankohtaa. Tällainen ehto ei kuitenkaan estä irtisanomista, mutta sanktioi sen. Jos sopimuksen irtisanoo siten, että irtisanomisaika alkaa kulua ennen sopimukseen kirjattua ajankohtaa, on kyseessä sopimusrikkomus, josta aiheutunut vahinko tulee korvata toiselle osapuolelle.
”Irtisanomisaika alkaa pääsääntöisesti kulua irtisanomiskuukauden viimeisestä päivästä. Jos siis sopimuksessa on sovittu, että irtisanomisaika voi alkaa kulua aikaisintaan 31.8., on esimerkiksi toukokuussa suoritettu irtisanominen sopimusrikkomus”, Penttilä selittää.
Usein sopimuksessa on sovittu kiinteästä sopimussakosta, joka tulee maksettavaksi ennenaikaisesta irtisanomisesta. Jos sakosta ei ole sovittu, tulee irtisanovan osapuolen korvata todelliset vahingot.
”Yleisin vuokranantajalle koituva vahinko vuokralaisen ennenaikaisen irtisanoutumisen vuoksi on uudelleenvuokrauksen kulut kuten välityspalkkio, sekä mahdollinen vuokratulon menetys”, Penttilä kertoo.
Ehtoa sovelletaan irtisanomisen perusteesta riippumatta
Toinen yleinen harhaluulo on Penttilän kokemuksen mukaan se, ettei sopimussakko tulisi maksettavaksi kaikissa irtisanomistilanteissa. Jos muuta ei ole sovittu, korvaus ennenaikaisesta irtisanomisesta tulee kuitenkin maksaa toiselle osapuolelle riippumatta siitä, miksi sopimus irtisanotaan.
Vaikka vuokranantaja irtisanoisi sopimuksen ennenaikaisesti vuokralaisesta johtuvasta syystä, kuten vuokranmaksun ongelmien tai häiriökäyttäytymisen vuoksi, tulee sopimussakko vuokranantajan maksettavaksi. Vastaavasti vuokralaisen yllättäväkään elämäntilanteen muutos, kuten muutto toiselle paikkakunnalle, ei vapauta velvollisuudesta maksaa ehdon mukaista sopimussakkoa.
Irtisanomisehto ei kuitenkaan estä vuokranantajaa purkamasta vuokrasopimusta, jos siihen on laissa säädetty peruste kuten vuokran maksamatta jättäminen vähintään kahdelta kuukaudelta. Tällöin sopimussakkokaan ei tule maksettavaksi.
”Elämä usein yllättää, ja tällöin vuokranantajan ja vuokralaisen kannattaakin olla toisiinsa aktiivisesti yhteydessä. Osapuolet voivat aina yhdessä sopia sakon kohtuullistamisesta tai siitä, ettei sitä makseta lainkaan”, Penttilä neuvoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Saara PenttiläJuristi, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:(09) 1667 6345saara.penttila@vuokranantajat.fiSuomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 30 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Voiko vuokralainen saada varoituksen uudenvuoden juhlinnasta? Asiantuntija vastaa30.12.2024 08:15:00 EET | Tiedote
Moni juhlistaa vuoden vaihtumista ystävien tai perheen kanssa kotonaan. Juhlat voivat venyä myös hiljaisuusajan yli aina vuoden vaihtumiseen saakka. Suomen Vuokranantajien juristi Elina Vilponen kertoo, mitä uudenvuoden juhlia järjestettäessä tulee muistaa, ja voiko juhlien järjestäminen johtaa esimerkiksi varoitukseen tai vuokrasopimuksen päättymiseen.
Lähes 2 miljoonaan suomalaiseen vaikuttava vuokralainsäädäntö uudistuu – Suomen Vuokranantajat pääosin tyytyväinen, irtisanomisaikoja muutettava jatkovalmistelussa19.12.2024 12:23:45 EET | Tiedote
Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa useita muutoksia lähes 30 vuotta vanhaan vuokralainsäädäntöön. Yksityisiä vuokranantajia työryhmässä edustanut Suomen Vuokranantajat ry:n lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah on tyytyväinen lukuisiin tehtyihin ehdotuksiin, mutta vaatii irtisanomisaikojen osalta muutoksia jatkovalmistelussa.
Kysely: lyhytvuokrausta käyttänyt Suomessa joka neljäs, häiriöt harvinaisia27.11.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Merkittävä osa suomalaisista hyödyntää lyhytaikaista vuokrausta, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta kansalaiskyselystä. Joka neljäs on yöpynyt lyhytaikaisvuokralla Suomessa, ja arviolta lähes 100 000 suomalaista on hyödyntänyt lyhytvuokrausta työnteon tarpeisiin. Häiriöitä on omassa taloyhtiössään tai naapurustossaan kokenut vain harva.
Hyvä vuokranantaja 2024 -palkinto tamperelaiselle Hannu Liitsolalle23.11.2024 20:10:00 EET | Tiedote
Vuokralaiset VKL:n ja Suomen Vuokranantajien yhdessä jakama Hyvä vuokranantaja -palkinto meni tänä vuonna tamperelaiselle Hannu Liitsolalle, joka vuokraa noin 70:ä asuntoa Tampereella, Lohjalla ja Lappeenrannassa. Palkinnolla halutaan nostaa esiin kasvollisia yksityisiä vuokranantajia ja kannustaa hyvään ja vastuulliseen vuokranantajuuteen.
Vuokralainen, tiedätkö milloin vuokranantaja saa käydä asunnossa?14.11.2024 08:15:00 EET | Tiedote
Vuokranantajalla on tietyissä tilanteissa oikeus käydä vuokrahuoneistossa. Suomen Vuokranantajien juristi Elina Vilponen kertoo, mitä asunnossa käynnissä tulee huomioida ja miten tulee toimia silloin, jos vuokralaista ei tavoiteta käynnistä sopimiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme