Vuokralainen, tiedätkö milloin vuokranantaja saa käydä asunnossa?
Vuokranantajalla on tietyissä tilanteissa oikeus käydä vuokrahuoneistossa. Suomen Vuokranantajien juristi Elina Vilponen kertoo, mitä asunnossa käynnissä tulee huomioida ja miten tulee toimia silloin, jos vuokralaista ei tavoiteta käynnistä sopimiseksi.
Vuokrasuhteen aikana asunto on vuokralaisen hallinnassa, eikä vuokranantaja voi vierailla asunnossa ilman vuokralaisen suostumusta. Vuokralaisen on kuitenkin sallittava vuokranantajan pääsy asuntoon silloin, kun se on tarpeen asunnon kunnon tai hoidon tarkistamiseksi. Lisäksi, jos asuntoa ollaan myymässä tai vuokraamassa uudelleen, vuokranantajalla on oikeus esitellä huoneistoa potentiaalisille ostajille tai vuokralaisehdokkaille.
Asunnossa käynneistä tulee sopia vuokralaisen kanssa etukäteen. Vuokralainen ei saa kohtuuttomasti vaikeuttaa asunnossa käyntiä silloin, kun vuokranantajalla on siihen oikeus.
“Vuokralaiselle voi pahimmillaan syntyä vahingonkorvausvastuu esimerkiksi menetetystä vuokratulosta tai lisääntyneistä uudelleenvuokrauskuluista, jos uudelleenvuokraus ei onnistu vuokralaisen estettyä näyttöjen järjestämisen,” Vilponen muistuttaa.
Käynti-ilmoituskin voi riittää
Vuokranantajan on tärkeää kunnioittaa vuokralaisen kotirauhaa. Jos vuokranantaja menee asuntoon ilman lupaa tai ennakkoon lähetettyä käynti-ilmoitusta, kyse on kotirauhan rikkomisesta, Vilponen muistuttaa.
Jos vuokralaista ei yrityksistä huolimatta tavoiteta sopivan käyntiajankohdan sopimiseksi, voidaan sopimusesityksenä pitää myös vuokralaiselle toimitettua käynti-ilmoitusta, jossa vuokralaista pyydetään ottamaan yhteyttä esitetyn ajan ollessa sopimaton.
”Käynti-ilmoituksessa on aina oltava käynnin tekijän yhteystiedot, tieto käynnin perusteesta, mahdollisimman täsmällinen käyntiajankohta sekä arvio käynnin kestosta”, Vilponen täsmentää.
Vuokranantajan on hyvä toimittaa ilmoitus esimerkiksi viestillä tai sähköpostilla niin, että sen lähettäminen vuokralaiselle voidaan tarvittaessa näyttää toteen. Hyvän vuokratavan mukaan ilmoituksen jättämisen ja ehdotetun käyntiajankohdan väliin on syytä jättää kohtuullinen, esimerkiksi viikon pituinen, aika. Kun huoneistossa käydään, on sinne aina jätettävä ilmoitus suoritetusta käynnistä. Jos vuokralainen estää vuokranantajan pääsyn huoneistoon esimerkiksi takalukolla tai muilla tavoin, on vuokranantajalla oikeus poliisin virka-apuun huoneistoon pääsemiseksi.
Vierailua ei kannata pelästyä
Valtaosa käynneistä sujuu ilman ongelmia. Vuokrasuhteen osapuolten kannattaa pyrkiä huomioimaan toistensa toiveet käyntiajankohdista ja näin välttää erimielisyydet.
”Vuokranantajan kyselyä asunnossa käynnistä ei kannata pelästyä, sillä on molempien osapuolten etu, että huoneiston kunto tulee välillä tarkastettua yhdessä tuumin. Käynti ei vaadi vuokralaiselta erityistä valmistautumista tai siivousta. Käynnillä on helppo tarkistaa yhdessä mahdolliset korjaustarpeet ja kuulla toiveita niiden suhteen puolin ja toisin”, Vilponen päättää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina VilponenJuristi, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:+358 40 484 9690elina.vilponen@vuokranantajat.fiSuomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 30 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Kutsu medialle la 23.11.: Vuokranantaja 2024 – Suomen suurin asuntosijoittamisen ja vuokranantamisen tapahtuma12.11.2024 11:05:00 EET | Tiedote
Suomen Vuokranantajat ry:n Vuokranantaja 2024 -seminaarissa Messukeskuksessa lauantaina 23.11. klo 13–17 puhujina ovat muun muassa valtiovarainministeri Riikka Purra sekä ETLAn toimitusjohtaja Aki Kangasharju. Yksityiset vuokranantajat vuokraavat noin 380 000 asuntoa ympäri Suomen ja niissä asuu yli puoli miljoonaa ihmistä. Lähes 40 prosenttia kaikista Suomen vuokra-asunnoista on yksityisten vuokranantajien tarjoamia.
Tuholaisvahinko vuokra-asunnossa? – vakuutus ei välttämättä korvaa, tuore vertailu paljastaa29.10.2024 07:30:00 EET | Tiedote
Vuokra-asuntoa suojaamassa on tavallisesti vuokralaisen oma kotivakuutus ja taloyhtiön kiinteistövakuutus. Markkinoilla on myös kattava valikoima vuokranantajan vakuutuksia täyttämään kotivakuutuksen ja kiinteistövakuutuksen aukkoja. Päänvaivaa vakuutusten viidakossa tuottavat kuitenkin edelleen erilaiset tuholaisvahingot, selviää Suomen Vuokranantajat ry:n teettämästä tuoreesta vakuutusvertailusta.
Vuokrakehityksen ääripäät: pääkaupunkiseudun yksiöt pitävät perää ja Hämeenlinnan sekä Tampereen kolmiot vetävät rekeä17.10.2024 09:11:35 EEST | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2024 kolmannelta neljännekseltä heinä-syyskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,3 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos jatkoi pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivisena (0,5 %) kun taas muualla Suomessa vuokrat kehittyivät edelleen selvästi nopeammin (1,8 %). Vuokrien kehityksessä on huomattavaa vaihtelua sekä alueellisesti että huonelukukohtaisesti. Samalla kun Vantaalla nähdään jopa laskevia vuokria, niin Hämeenlinnassa, Tampereella ja Rovaniemellä kolmioiden vuokrakehitys yltää yli kolmeen prosenttiin, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.
Suomen Vuokranantajien barometri: Vuokraustoiminnan vaikein ajanjakso todennäköisesti takanapäin1.10.2024 00:05:00 EEST | Tiedote
Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet, jotka saavuttivat pohjalukemansa keväällä 2023, kohoavat ja ovat nyt kevään 2022 tasoilla. Vuokraustoiminnan helpottuminen ja vuokralaisen löytäminen koetaan useassa kaupungissa helpommaksi mitä viime vuosien vastaavina ajankohtina, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometristä. Barometriin vastasi yli 2200 asuntosijoittajaa.
Vuokralainen aiheutti vahinkoa taloyhtiölle – kuka vastaa?10.9.2024 07:30:00 EEST | Tiedote
Aika ajoin vuokra-asunnoissa sattuu vahinkoja. Esimerkiksi asunnon ulko-ovi voi rikkoutua tai avain hukkua, eikä epäonninen suihkuun nukahtaminenkaan ole harvinaisuus. Kuka on tällöin vastuussa huoneiston korjaamisesta ja toisaalta tästä aiheutuvien jopa useiden tuhansien eurojen kustannusten korvaamisesta – vuokralainen, vuokranantaja vai taloyhtiö? Suomen Vuokranantajien juristi Saara Penttilä muistuttaa korjausvastuun ja korvausvastuun eroista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme