ELY-keskukset

Turvetuotantoalueiden ennallistamista edistetään Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Satakunnassa

Jaa

Turvetuotantoalueiden ennallistamista edistetään Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Satakunnassa Keski-Suomen ELY-keskuksen koordinoimalla JTF-rahoitteisella NEVALA-hankkeella. Hanke aktivoi ja tukee maanomistajia ennallistamaan turvetuotantoalueita ja kunnostamaan turvetuotannon kuormittamia vesistöjä. 

Kosteikkoalue
Kosteikkoalue, kuva: Keski-Suomen ELY-keskus

Tukea ja neuvontaa turvetuotantoalueiden ennallistamiseen

NEVALA-hankkeen tavoitteena on tukea käytöstä poistuneiden turvetuotantoalueiden ennallistamista ja edistää jälkikäytön ohjautumista kestäviin käyttömuotoihin. Hankkeessa tunnistetaan ennallistamiseen ja vesistökunnostuksiin soveltuvia kohteita sekä tuotetaan maanomistajia varten esiselvityksiä, joiden avulla ennallistamis- ja kunnostustoimia on mahdollisuus lähteä edistämään. Esiselvitys tarjoaa maanomistajalle tietoa alueen tämänhetkisestä tilasta ja ennallistamismahdollisuuksista sekä soveltuvista rahoitusmahdollisuuksista.

Tuotannosta poistuneiden turvetuotantoalueiden ennallistamisella saavutetaan merkittäviä hyötyjä. Ennallistamisella pyritään luomaan olosuhteet, joissa suokasvillisuus ja turpeen kertyminen alkavat palautua. Ennallistaminen palauttaa alueet kohti luonnontilaa, edistää vesiensuojelua, lisää luonnon monimuotoisuutta ja auttaa hillitsemään hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi ennallistettu alue tarjoaa pitkällä aikavälillä virkistysmahdollisuuksia ja sen maisemavaikutukset ovat positiiviset.

Hankkeessa etsitään kohteita ja niille toteuttajia

NEVALA-hanke tekee tiivistä yhteistyötä maanomistajien ja muiden sidosryhmien kanssa. Varsinaiset ennallistamistoimet toteutetaan erillishankkeina, joille on tavoitteena löytää vetäjätahot. NEVALA-hanke tukee suunnittelussa ja rahoitushaussa sekä tuo yhteen soveltuvia tahoja erillishankkeita toteuttamaan. Tuotannosta poistuneiden turvetuotantoalueiden omistajat voivat ehdottaa hankkeelle kohteita esiselvitykseen ja ennallistamistoimista kiinnostuneet tahot tarjota osaamistaan. 

Ennallistamisesta ja vesistökunnostuksista kiinnostuneita tahoja kannustetaan olemaan yhteydessä NEVALA-hankkeen projektipäälliköihin. Yhdessä maanomistajien, kuntien, yhdistysten ja yksityisten toimijoiden kanssa on mahdollisuus viedä hankkeen suunnitelmia toteutukseen.

Rahoitusta ennallistamistoimiin

Euroopan Unionin Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto JTF tukee turvetuotannosta poistuvien soiden ennallistamista ja turvetuotannon kuormittamien vesistöjen kunnostuksia. Rahoitusta voivat hakea muun muassa yritykset, yhdistykset, kunnat, osuuskunnat, yhteismetsät ja säätiöt. Yksityishenkilöt eivät voi hakea rahoitusta. Hankkeiden tukitaso on pääsääntöisesti enintään 80 % hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista. NEVALA-hanke tukee hanketoteuttajia myös rahoitushaussa.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö (Satakunta) Elli Peltovirta, elli.peltovirta@ely-keskus.fi, puh. 0295 024 181

Projektipäällikkö (Keski-Suomi ja Pirkanmaa) Eeva-Maria Suontakanen, eeva-maria.suontakanen@ely-keskus.fi, puh. 0295 024 344

Kuvat

Kosteikkoalue
Kosteikkoalue,
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Perusteltu päätelmä Winda Energy Oy:n Tuohirämeen ja Linnanharjun tuulivoimahankkeen (Kannus, Kalajoki, Sievi) ympäristövaikutuksista (Etelä-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa)4.7.2024 09:47:06 EEST | Tiedote

Hämeen ELY-keskus on antanut YVA-lain mukaisen perustellun päätelmän Winda Energy Oy:n Tuohirämeen ja Linnanharjun tuulivoimahankkeen (Kannus, Kalajoki, Sievi) ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Perusteltu päätelmä on yhteysviranomaisen laatima johtopäätös hankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista ja se on laadittu arviointiselostuksen, siitä annettujen mielipiteiden ja lausuntojen, sekä yhteysviranomaisen oman tarkastelun pohjalta. Ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta jätettiin 23 lausuntoa ja 14 mielipidettä.

SeaMoreEco-hanke kartoittaa rannikkovesiä ja kehittää kunnostustoimenpiteitä (Etelä-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa)26.6.2024 12:15:25 EEST | Tiedote

Pohjoisen Pohjanlahden matalat merialueet ovat tärkeä osa Itämerta, sillä alueiden biologinen monimuotoisuus on laaja. Samalla nämä matalat merialueet ja niiden lajit ovat alttiita ihmistoiminnan sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Nyt toista vuotta käynnissä oleva SeaMoreEco-hanke pyrkii kehittämään tehokkaita menetelmiä näiden arvokkaiden elinympäristöjen kartoittamiseksi sekä hoitamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye