Karvakuono kerrostaloon? Näin lemmikkeihin liittyviä riskejä voidaan hallita vuokrasuhteissa
Vuokra-asunnot jakautuvat markkinoilla tyypillisesti lemmikit salliviin ja kieltäviin kohteisiin. Yleisenä pelkona on se, että lemmikki tuhoaa asunnon, vaikka todellisuudessa tällaiset tilanteet ovat varsin harvinaisia. Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Susanna-Maria Aarnivuo valottaa, mitä vaihtoehtoja lemmikkien täyskiellolle on ja kuinka lemmikkeihin liittyviä riskejä voidaan hallita.
Vuokralainen vastaa aina tuhovahingoista
Asunto kuluu luonnollisesti myös lemmikin jäljiltä.
”Jos lemmikkejä ei ole kielletty, esimerkiksi lattiapintojen tietynasteinen kuluminen ajan myötä on katsottu oikeuskäytännössä normaaliksi”, Suomen Vuokranantajien juristi Susanna-Maria Aarnivuo toteaa.
Aarnivuon mukaan vuokrasopimuksissa näkyy monesti ehto, jonka mukaan vuokralainen vastaa kaikista lemmikin aiheuttamista vahingoista. Yleinen virhekäsitys on, että tällainen ehto siirtäisi vastuun tavanomaisesta kulumisesta vuokralaiselle.
Tavanomaisen kulumisen ylittävistä vahingoista vuokralainen vastaa lakiin perustuen ilman sopimusehtoakin. Vaikka siis lemmikit olisi sallittu, vuokralainen vastaa esimerkiksi lemmikin aiheuttamista tuhovahingoista.
”Tavanomaisena kulumisena ei oikeuskäytännössä ole pidetty esimerkiksi lemmikin aiheuttamia purema- tai kynnenjälkiä huoneiston pinnoilla tai eritteiden aiheuttamia jälkiä, haju- tai muita haittoja”, Aarnivuo selventää.
Miten riskejä voidaan hallita?
Vuokrasuhteissa lemmikit voidaan hyväksyä tapauskohtaisesti. Vuokranantaja voi sallia esimerkiksi vuokralaisen nykyisen, kerrostaloelämään tottuneen koiran pitämisen asunnossa, Aarnivuo avaa.
Joskus lupa voi hellitä vuokranantajalta sillä, että vuokralainen sitoutuu vuokrasopimukseen otettavan ehdon mukaisesti tilaamaan asuntoon allergiatasoisen siivouksen vuokrasuhteen päättyessä.
Kuluriskejä voidaan hallita ennakolta sopimalla riittävän suuresta, kuitenkin enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaavasta vakuudesta. Vuokralaiselta voidaan myös vaatia sellaista kotivakuutusta, jonka vastuuvakuutus kattaa lemmikkivahingot tai tällaiset vahingot kattavaa erillistä eläinturvaa.
Aarnivuo muistuttaa, että erimielisyyksien välttämiseksi vuokrasuhteen osapuolten kannattaa aina dokumentoida asunnon kunto esimerkiksi valokuvin tai videoin. Tämä kannattaa tehdä niin vuokrasuhteen alkaessa kuin vuokrasuhteen aikanakin ennen lemmikin ottamista asuntoon.
Enemmän vuokralaisia, vähemmän tyhjiä kuukausia
Lemmikkien salliminen voi tuottaa vuokramarkkinoilla kilpailuedun, sillä se avaa ovet laajemmalle vuokralaiskunnalle.
”Moni lemmikin omistaja etsii pysyvää kotia, jossa myös lemmikki viihtyy. Tämä tarkoittaa vuokranantajalle usein pidempiaikaista vuokrasuhdetta ja tasaisempaa tuloa, kun kotiinsa sitoutuneet vuokralaiset eivät vaihdu”, Aarnivuo huomauttaa.
Vastuullinen vuokralainen tutustuu asuntoon ja sen ympäristöön huolellisesti ennen vuokrauspäätöstään ja arvioi, soveltuuko se kodiksi myös hänen lemmikilleen. Myös vuokranantaja voi minimoida häiriötilanteita etukäteen käymällä vuokralaisen kanssa huolellisesti läpi taloyhtiön järjestyssäännöt muun muassa hiljaisuusajoista, pihankäytöstä ja jätehuollosta.
Lisätiedot
Susanna-Maria Aarnivuo
Juristi, Suomen Vuokranantajat ry
susanna.aarnivuo@vuokranantajat.fi
(haastattelupyynnöt, soittopyynnöt)
Puhelimitse yhteys Suomen Vuokranantajien lakineuvonnan kautta, josta asiantuntijamme ohjaavat oikealle henkilölle: (09) 1667 6345.
Yhteydenotot lakineuvontaan ma ja pe klo 10.00–15.00 ja ti-to klo 9.00–15.00.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Susanna-Maria AarnivuoJuristi, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:(09) 1667 6345susanna.aarnivuo@vuokranantajat.fiSuomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 30 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Voiko vuokralainen saada varoituksen uudenvuoden juhlinnasta? Asiantuntija vastaa30.12.2024 08:15:00 EET | Tiedote
Moni juhlistaa vuoden vaihtumista ystävien tai perheen kanssa kotonaan. Juhlat voivat venyä myös hiljaisuusajan yli aina vuoden vaihtumiseen saakka. Suomen Vuokranantajien juristi Elina Vilponen kertoo, mitä uudenvuoden juhlia järjestettäessä tulee muistaa, ja voiko juhlien järjestäminen johtaa esimerkiksi varoitukseen tai vuokrasopimuksen päättymiseen.
Lähes 2 miljoonaan suomalaiseen vaikuttava vuokralainsäädäntö uudistuu – Suomen Vuokranantajat pääosin tyytyväinen, irtisanomisaikoja muutettava jatkovalmistelussa19.12.2024 12:23:45 EET | Tiedote
Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa useita muutoksia lähes 30 vuotta vanhaan vuokralainsäädäntöön. Yksityisiä vuokranantajia työryhmässä edustanut Suomen Vuokranantajat ry:n lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah on tyytyväinen lukuisiin tehtyihin ehdotuksiin, mutta vaatii irtisanomisaikojen osalta muutoksia jatkovalmistelussa.
Kysely: lyhytvuokrausta käyttänyt Suomessa joka neljäs, häiriöt harvinaisia27.11.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Merkittävä osa suomalaisista hyödyntää lyhytaikaista vuokrausta, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta kansalaiskyselystä. Joka neljäs on yöpynyt lyhytaikaisvuokralla Suomessa, ja arviolta lähes 100 000 suomalaista on hyödyntänyt lyhytvuokrausta työnteon tarpeisiin. Häiriöitä on omassa taloyhtiössään tai naapurustossaan kokenut vain harva.
Hyvä vuokranantaja 2024 -palkinto tamperelaiselle Hannu Liitsolalle23.11.2024 20:10:00 EET | Tiedote
Vuokralaiset VKL:n ja Suomen Vuokranantajien yhdessä jakama Hyvä vuokranantaja -palkinto meni tänä vuonna tamperelaiselle Hannu Liitsolalle, joka vuokraa noin 70:ä asuntoa Tampereella, Lohjalla ja Lappeenrannassa. Palkinnolla halutaan nostaa esiin kasvollisia yksityisiä vuokranantajia ja kannustaa hyvään ja vastuulliseen vuokranantajuuteen.
Vuokralainen, tiedätkö milloin vuokranantaja saa käydä asunnossa?14.11.2024 08:15:00 EET | Tiedote
Vuokranantajalla on tietyissä tilanteissa oikeus käydä vuokrahuoneistossa. Suomen Vuokranantajien juristi Elina Vilponen kertoo, mitä asunnossa käynnissä tulee huomioida ja miten tulee toimia silloin, jos vuokralaista ei tavoiteta käynnistä sopimiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme