Luonnonmarjojen sesongit alkavat – huomioi nämä asiat marjaretkelle lähdettäessä
Vuoden 2024 marjasato kypsyy ympäri Suomea ja esimerkiksi odotettua mustikkasatoa päästään laajalti keräämään jo heinäkuussa. MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen kertoo, mitä kaikkea luonnonmarjakauteen valmistautuvan kannattaa painaa mieleen.
Muu maa mustikka, oma maa mansikka. Marjat tekevät tietä suomalaisiin suihin ja pakastimiin keskikesän taittuessa kohti syksyä. Viljellyn mansikan sesonki on kuumimmillaan, mutta useiden luonnonmarjojen osalta satokaudet ovat vasta aluillaan.
”Suomen metsiin mahtuu marjanpoimijoita ja valitettavan suuri osa marjasadosta jää poimimatta. Luonnonmarjat ovat suomalaista superruokaa ja ei olekaan ihme, että pyrimme säilömään niitä pimeän talven varalle mahdollisimman paljon”, MTK:n asiantuntija Heidi Siivonen muistuttaa.
Metsässä kasvavien luonnonmarjojen kerääminen kuuluu jokaisenoikeuksiin, eli marjojen poimimiseen ei tarvita erikseen maanomistajan lupaa. Muutama asia kannattaa kuitenkin marjaretken osalta pitää muistissa.
”Ihmisten pihapiiriin ei saa marjoja mennä etsimään. Hyvä nyrkkisääntö on, että metsä tulisi jättää mahdollisimman koskemattomaan kuntoon. Esimerkiksi puun oksien tahallinen katkominen ja saunavihdan tekeminen marjaretken ohella ei jokaisenoikeuksiin kuulu. Autolla metsään suuntaavan tulee muistaa, että auto pitää pysäköidä niin, ettei se haittaa tai estä muita kulkijoita.”
Luonnonmarjat ovat monipuolinen raaka-aine, joista reseptejä riittää loputtomasti. Uusi satokausi onkin hyvä hetki tarttua kauhaan, vispilään ja reseptivihkoon.
”Kesäinen satokausi on Suomessa hyvän ruuan ystävän juhlaa! Nyt on oiva hetki herkutella. Pakastimen vanhemmat marjat sopivat mainiosti esimerkiksi hilloihin ja mehuihin. Metsämarjat kannattaa puhdistaa heti retken päätteeksi, ja säilyttää jääkaapissa, jossa ne säilyvät hyvänä ainakin muutaman päivän.”
Marjat ovat herkkua sinällään, mutta maistuisiko esimerkiksi vadelmajäädyke tai marjapiirakkasmoothie ?
Vinkkejä marjareissulle
- Varaa marjareissuun mukaan juotavaa, pitkähihaiset, mukavat vaatteet, auringolta suojaava päähine ja hyttysmyrkkyä.
- Hyvä marja-astia on esimerkiksi muutaman litran kannellinen ämpäri, jossa marjat eivät liiskaannu. Tosi harrastaja varaa mukaan poimurin, joka on hyvä koville marjoille kuten puolukalle, ja isompia astioita.
- Nauti luonnosta, metsästä ja kesästä, vaikka koko perheen kesken. Marjasaalis voi olla pienikin, mutta elämys taatusti iso.
- Puhdista marjat heti ja säilytä kylmässä. Jäähdytä pakastettavat marjat jääkaapissa ennen pakastusta.
- Ota ilo irti satokaudesta: luonnonmarjojen lisäksi terveellisiä herkkuja löytyy ympäri Suomen palvelevilta marjatiloilta.
Yhteyshenkilöt
Heidi Siivonenruokamarkkina-asiantuntija, MTK
Puh:040 5688802heidi.siivonen@mtk.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK vaatii lisää vauhtia suurpetolainsäädännön uudistukseen28.11.2024 16:14:09 EET | Tiedote
Huhtikuun alussa maa- ja metsätalousministeriön asettaman suurpetojen poikkeuslupiin keskittyneen juristityöryhmän loppuraportti valmistui torstaina 28. marraskuuta. Työn keskeisenä tavoitteena on määritellä ne lainsäädäntömuutokset, joilla suurpetojen kannanhoidollinen metsästys saadaan jälleen käynnistettyä.
Uudet ravitsemussuositukset tarvitsevat jatkovalmistelun27.11.2024 15:24:06 EET | Tiedote
Valtion uudet ravitsemussuositukset julkistettiin tänään keskiviikkona. Suositukset eivät tunnista suomalaista ruokajärjestelmää eivätkä sen kehitystarpeita. Tämä ei yllätä, sillä ruoka-ala oli suljettu ulos valmistelusta. MTK:n ja muun ruoka-alan antamia kriittisiä lausuntoja ei valmistelussa juurikaan huomioitu.
MTK:n valtuuskunnan syyskokous 26.–27.11.202420.11.2024 07:54:00 EET | Tiedote
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry kutsuu median edustajat seuraamaan valtuuskunnan syyskokousta.
Kutsu Peltokasvifoorumin viljelijäseminaariin 19.11. Turkuun15.11.2024 09:52:08 EET | Kutsu
Tervetuloa seuraamaan Peltokasvifoorumin viljelijäseminaaria 19.11. Turun linnan Bryggman-salissa. Päivän aikana kuulet mm. tuoreimmat näkymät maatalouden toimintaedellytyksistä, rahoituksesta, kasvinjalostuksesta, lannoitemarkkinoista, kasvinjalostuksesta, öljykasvien mahdollisuuksista ja uusista teknologioista.
EU-parlamentti hyväksyi vuoden lisäajan metsäkatoasetukselle - Meppien vaatimat muutokset tuomassa epävarmuutta toimeenpanoon14.11.2024 14:42:10 EET | Tiedote
Euroopan parlamentti hyväksyi komission esityksen 12 kuukauden lisäajasta metsäkatoasetuksen toimeenpanoon ja puolsi niin kutsutun neljännen riskiluokan luomista. Tämä tarkoittaa, että tähän luokkaan kuuluvissa jäsenmaissa ei katsota olevan metsäkadon riskiä, joten niiden tuottamien tuotteiden taustatietovaatimukset olisivat lievemmät. EPP:n laatimista ja EU-parlamentin hyväksymistä esityksistä aloitetaan nyt neuvottelut. Nyt on kiire saada Brysselin päätökset valmiiksi vielä ennen vuoden vaihdetta, sillä muuten voimassa oleva asetus astuu voimaan 1.1.2025. Samalla tarvitaan kansallisesti, ministeriön johdolla, yhteinen tulkinta alalle, jotta pitkään pysähdyksissä olleet investoinnit saadaan vihdoin liikkeelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme