Perämerenkaaren Bothnian Arc -yhdistyksen puheenjohtajuus Ouluun – Mirja Vehkaperä yhdistyksen johtoon

Jaa

Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä aloitti kesäkuun alussa Perämerenkaaren yhteistyötä edistävän  Bothnian Arc  -yhdistyksen puheenjohtajana.  Vehkaperä ja yhdistyksen verkostokoordinaattori Satu Haapanen ovat myös Euroopan komission käynnistämän Euroopan ilmastosopimuksen Climate Pact -verkoston vapaaehtoisia ilmastolähettiläitä. 

Oulun ilmastolähettiläät haluavat tuoda ilmastotoimet ylätasolta arkeen ja lähelle Perämeren kaaren asukkaita. He haluavat myös pitää päättäjät tietoisina kansallisen ja Euroopan tason päätösten paikallisista vaikutuksista. 

Osa Suomen 12 ilmastolähettiläästä kuuluu Euroopan alueiden komiteaan (AK), yhtenä heistä Mirja Vehkaperä. Myös Satu Haapasella on kokemusta AK:sta 2020–2021.

Rajat ylittävä liikennefoorumi edistää ratahankkeita

Suomen ja Ruotsin yhteinen Bothnian Arc on yksi Pohjoismaiden ministerineuvoston kahdestatoista rajakomiteasta ja AEBR:n (Association of European Border Regions) jäsen. 

”Bothnian Arc tekee alueen rajat ylittävää yhteistyötä edistääkseen kestävää ja rajatonta aluekehitystä. Esimerkiksi liikenneyhteistyötä on tehty jo muutaman vuoden ajan, ja tänä vuonna aloittanut rajat ylittävä Perämerenkaaren liikennefoorumi on tiivistänyt toisiinsa kuntien ja yritysten liikennetoimijoiden yhteistyötä alueen kestävän liikenteen kehittämiseksi”, Mirja Vehkaperä kertoo. 

Hän mainitsee esimerkiksi Laurila-Haaparanta -radan sähköistämisen ja Liikenne- ja viestintäministeriön suunnitelman raideleveyden muuttamiseksi eurooppalaisen standardin mukaiseksi.

Perämeren suojelu on myös ilmastotyötä

Perämeren suojelu on yksi yhdistyksen keskeisistä tavoitteista. Pelasta Perämeri -päivää vietetään Oulussa kansallisen Itämeripäivän yhteydessä 29.8.2024.

”Perämeri on muuhun Itämereen verrattuna hyvässä kunnossa, mutta senkin tila on huonontunut vuosi vuodelta. Ilmastonmuutoksen seuraukset näkyvät esimerkiksi rehevöitymisenä ja vieraslajien lisääntymisenä.

”Tavoitteenamme on nostaa esille jokaisen kansalaisen työn tärkeyttä ja arjen vaikutusmahdollisuuksia Itämeren suojelemiseksi”, Satu Haapanen tähdentää.

Suomessa 12 vapaaehtoista ilmastolähettilästä

Euroopan komission käynnistämä Euroopan ilmastosopimuksen Climate Pact -verkosto toimii Suomessa 12 vapaaehtoisen ilmastolähettilään voimin. Lähettiläät jakavat tietoa EU:n ilmastopolitiikasta ja innostavat niin ihmisiä kuin organisaatioita konkreettisiin ilmastotoimiin omalla alueellaan.

Euroopan Ilmastosopimuksen lähettiläiksi on avoin haku kerran vuodessa ja heidät valitsee Ilmastosopimuksen sihteeristö. Lähettiläät toimivat omista lähtökohdistaan sekä kotimaisissa että kansainvälisissä verkostoissaan. Monen heistä työ, harrastukset tai luottamustoimet liittyvät ilmastoasioihin. Lista lähettiläistä löytyy täältä.

Seuraava haku on syksyllä.

Mirja Vehkaperän tavoittaa sähköpostilla mirja.vehkapera@ouka.fi  

ja puhelimella +358 50 512 1949

Hänen haastattelunsa ilmastolähettilään roolissa on julkaistu äskettäin Euroopan komission Suomen edustuston sivuilla

Bothnian Arcin verkostokoordinaattori Satu Haapasen sähköposti on satu.haapanen@ouka.fi ja puhelin  +358 40 358 13 22

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eurooppalainen ilmastosopimus – European Climate Pact

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye