Kiinteistölakimies Group

Haaveiletko kesämökistä? Näin teet sujuvat kaupat

Jaa

Mökkikaupoissa ilmenee yhä useammin reklamoitavaa. Kiinteistölakimies neuvoo, miten mökkikaupoilla kannattaa toimia, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä ja mahdollisilta riitatilanteilta.

Mökki on suomalaisille tärkeä vapaa-ajanviettopaikka
Mökki on suomalaisille tärkeä vapaa-ajanviettopaikka

Mökki nähdään yhä useammin kakkoskotina

Mökki hankitaan usein rentoutumistarkoituksessa. Se on paikka, jonne mennään nauttimaan kesäpäivistä ja unohtamaan arjen kiireet. Joskus kuitenkin ostetusta mökistä paljastuu ongelmia, kuten hajuhaittaa, tuhohyönteisiä tai muita ennen kauppaa havaitsemattomia puutteita. Miten näiltä yllätyksiltä voidaan välttyä?

Kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut Kiinteistölakimies Suomi Oy:n toimitusjohtaja Noora Salokangas painottaa huolellisuuden merkitystä mökkikaupassa.

– Mökkiä ostettaessa kannattaa olla yhtä valppaana kuin omaa pysyvää kotia hankkiessa. Mökkien merkitys ihmisten elämässä on kasvanut, ja ne nähdään yhä useammin kakkoskotina. Tämä lisää myös kaupan jälkeen ilmenevien ongelmien määrää, joista reklamoidaan entistä enemmän, Salokangas toteaa.

Yleisimmät mökkikauppojen jälkeen ilmenevät ongelmat liittyvät home- ja sisäilmaongelmiin tai annettujen tietojen paikkansapitämättömyyteen.

Huomioitavia seikkoja mökkiä ostaessa

Ennen kauppojen tekemistä on suositeltavaa tutkia mökin historia ja nykytila. Tarkasta korjaushistoria ja käy läpi aiempien omistajien käyttökokemuksia kaupan kohteesta. Tämä auttaa hahmottamaan, minkälaisia huoltoja ja korjauksia mökki mahdollisesti tarvitsee tulevaisuudessa.

  1. Kiinteistönvälittäjän rooli: Kiinteistönvälittäjän rooli myynti- ja kauppaprosessissa on tärkeä huomioida, sillä välittäjä kantaa laajan vastuun sekä myyjän, että ostajan suuntaan. Vaikka välittäjä vastaa antamistaan tiedoista, myyjä on lopulta vastuussa niiden oikeellisuudesta. Jos mökkikaupoissa ei käytetä välittäjää, tulee huolellisen myyjän huolehtia relevanttien kaupan kohteeseen liittyvien dokumenttien hankkimisesta ostajaehdokkaalle. Mökin ostajan taas tulee olla hereillä ja kysyä oleelliset kysymykset kaupan kohteesta.
  2. Mökin sisäilma ja kunto: Tarkasta, haiseeko mökissä tunkkaiselta tai pistävältä, mikä voi viitata ilmanvaihto- tai homeongelmiin. Kannattaa myös tarkastaa kaikki tilat, joihin pääsee kulkemaan vaivattomasti. Voit myös teettää kuntotarkastuksen, jos haluat varmistua mökin kunnosta ennen tarjouksen tai esisopimuksen tekoa. Tutustu huolellisesti myös mökin ja tontin rajoihin sekä käy läpi sen muut ominaisuudet, kuten juomaveden laatu ja saatavuus, sillä se usein vaikuttaa merkittävästi mökin käyttömukavuuteen.
  3. Kysymysten esittäminen: Kysy myyjältä tai välittäjältä kaikki oleelliset kysymykset mieluiten kirjallisesti. Tämä auttaa dokumentoimaan kaupan yksityiskohdat ja asioihin voidaan palata helpommin jälkikäteen.
  4. Mökin rekisteröinti: Selvitä, onko mökki rekisteröity vapaa-ajan vai ympärivuotiseksi asunnoksi. Tämä on tärkeää, jos suunnittelet muuttavasi mökille pysyvästi, sillä vapaa-ajan asunnossa ei saa virallisesti asua ympäri vuoden. Mikäli vapaa-ajan asunto halutaan muuttaa vakituiseksi asunnoksi, tulee mökkiin tehdä käyttötarkoituksen muutos.
  5. Esisopimus ja ostotarjous: Varmista, että kaikki sopimukset tehdään asianmukaisessa muodossa. Jos mökki on kiinteistömuotoinen, ostotarjouksesta puhutaan esisopimuksena, joka ei kuitenkaan ole välttämätön. Tällöin se tulee tehdä maakaaren määrämuodossa. Jos mökki on asunto-osakeyhtiömuotoinen tai kyseessä on vuokraoikeuden kauppa, tehdään tyypillisesti ostotarjous. Prosessissa mukana oleva kiinteistönvälittäjä tai juristi auttavat tarvittavien dokumenttien laadinnassa.
  6. Jos mökistä löytyy puutteita, tee virheilmoitus myyjälle kohtuullisessa ajassa, konsultoi tarvittaessa rakennusterveysasiantuntijaa tai käytä asia juristin kautta.

"Loppujen lopuksi, kun virhe havaitaan, on tärkeää reklamoida kohtuullisessa ajassa ja selvittää epäilty virhe perusteellisesti. Usein tässä vaiheessa kääntyminen asiantuntijan puoleen on suositeltavaa", Salokangas lisää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Kiinteistölakimies Group - Ongelmasta ratkaisuun

Kiinteistölakimies Group on kiinteistöasioihin erikoistunut lakitoimistokonserni. Tämä tekee meistä juridiikan edelläkävijän Suomessa. Selkeän erikoistumisen avulla voimme palvella asiakkaitamme kiinteistöjuridiikan perinpohjaisella asiantuntemuksella ja hinnoittelulla, joka on sekä läpinäkyvää että kohtuullista.

Suomessa toimistomme sijaitsevat Turussa, Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Oulussa, Kuopiossa ja Seinäjoella, mutta palvelemme yksityis- ja yritysasiakkaita ympäri maan. Ruotsissa toimistomme on Tukholmassa ja toimimme koko maassa (tutustu: fastighetsjurist.net).

Ydinosaamistamme ovat asuntokaupan ja kiinteistökaupan riidat, kosteusvauriot, sisäilmaongelmat sekä ostajan ja myyjän vastuut. Meiltä saat apua maankäyttösopimusneuvotteluihin, kaavoitus- ja kiinteistökehityshankkeisiin sekä rakentamisen ja urakoinnin riitoihin. Toimimme myös kiinteistöalan yritysten elinkaarikumppanina nostaen yrityksen arvoa mahdollista yritysjärjestelyä tai rahoitusta silmällä pitäen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistölakimies Group

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye