Yritysjuristi

Tarkasta sopimukset alv-kannan muuttuessa

Jaa

Arvonlisäverokanta nousee syksyllä, ja yleisimmät tavarat ja palvelut tullaan myymään 1.9.2024 alkaen 25,5% arvonlisäverolla. Tämä merkittävä muutos tuo haasteita monien yritysten prosesseihin. Jos sopimusehtoja ei muuteta vastaamaan uutta alv-kantaa, seurauksena voi olla virheellisesti maksetut verot ja jälkiselvittelyt.

Yritysten on syytä varautua muutoksiin, kun arvonlisäverokanta muuttuu porrastetusti syyskuusta 2024 alkaen.
Yritysten on syytä varautua muutoksiin, kun arvonlisäverokanta muuttuu porrastetusti syyskuusta 2024 alkaen. Yritysjuristi

Ennakoinnilla säästetään mahdolliset virheet verotuksessa

Eduskunta hyväksyi 28.6.2024 lain, jonka mukaan yleinen arvonlisäverokanta nostetaan 24 %:sta 25,5%:iin. Muutoksen myötä yritysten on päivitettävä paitsi hinnastonsa myös muun muassa sopimukset, laskutus- ja IT-järjestelmät, markkinointimateriaalit sekä verkkosivut. Erityisesti pitkäkestoisissa sopimuksissa, kuten rakennusurakoissa, laskutus voi muuttua projektin aikana, mikä edellyttää neuvotteluja ja sopimusten uudelleenjärjestelyjä.

Epäselvät tai päivittämättä jääneet sopimukset voivat johtaa siihen, että asiakas kieltäytyy maksamasta oikeaa arvonlisäveroa tai maksaa sitä liian vähän, mikä voi pahimmillaan johtaa riitatilanteisiin ja vie resursseja asian selvittämiseen.

Sopimusten uudelleenjärjestelyihin erikoistunut, Yritysjuristin osakas Ramezan Puhto, korostaa keskeisen sopimusehdon tarkastamista. “Yritysten välisissä sopimuksissa arvonlisävero merkitään erikseen. Sopimuksissa tulee olla selkeä lauseke, joka ilmoittaa hintoihin lisättävän arvonlisäveron.” 

Mikäli olevat sopimuksessa hinnat on ilmoitettu siten, että niihin lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero, sopimuksen päivittämistä ei yleensä tarvita. Jos sopimuksessa esimerkiksi mainittu, että hintoihin lisätään 24 % arvonlisävero, tulee ehdot päivittää uuden alv-kannan mukaisiksi. Asia kannattaa joka tapauksessa tarkastuttaa juristilla, joka neuvoo uuden lain mukaisen sopimuslausekkeen.

Yritysten välisessä kaupassa ostajalla on arvonlisäveron vähennysoikeus. Mikäli tuotteiden tai palveluiden hinnat säilyvät muuten ennallaan, ei alv-kannan muutos ole taloudellisesti niin merkittävä. Suurimmat haasteet ilmenevät kuluttajapuolen kaupankäynnissä.

Muutos vaikuttaa erityisesti kuluttajakauppaan

Kuluttajakaupassa arvonlisäveron määrän täytyy olla eritelty selkeästi. Kuiteissa ja laskuissa tulee esittää erikseen veroton hinta, alv-prosentti ja alv:n osuus kokonaishinnasta. Sen vuoksi kaikki kuluttajasopimukset tulee muuttaa vastaamaan uutta arvonlisäveroa. Myös tuotteiden ja palveluiden hinnoittelua voidaan joutua miettimään uudestaan. Tässä prosessissa kannattaa hyödyntää arvonlisäverotukseen ja yritysten sopimuksiin erikoistunutta juristia.

Yleisen arvonlisäkannan muutokset astuvat voimaan 1.9.2024, mutta myös muihin alv-kantoihin tehdään muutoksia 1.1.2025 alkaen. Silloin esimerkiksi liikuntapalveluiden alv-kanta nousee 10 %:sta 14 %:iin, jonka vaikutukset tuntuvat kuluttajien kukkarossa merkittävästi. 

Puhto näkee alv-kannan korotuksen vaikuttavan niin kuluttajien, kuin kuluttajakauppaa tekevien yrityksen talouteen: “Korotukset näkyvät suoraan kuluttajien kukkarossa ja moni kuluttaja joutuu varmasti harkitsemaan tarkemmin ennen ostopäätöksen tekemistä. Tämä heikentää erityisesti pk-yritysten liiketoimintaa, joten yritykset joutuvat miettimään tarkasti tuotteiden ja palveluiden uudelleen hinnoittelua.”

Yritysjuristi auttaa yritystä päivittämään sopimukset

Ennen syksyn muutosta yritysten on syytä varmistaa, että kaikki tarvittavat päivitykset tehdään ajoissa, erityisesti kesälomakauden aikana, kun aikataulut voivat olla tiukat. Oikea-aikainen valmistautuminen auttaa välttämään virheellisen laskutuksen ja minimoi veroseuraamukset.

Mikäli laskutusjärjestelmää tai sopimuksia ei päivitetä ajoissa, laskut lähtevät eteenpäin väärällä alv-kannalla eivätkä näin ole lain mukaisia. Väärin maksettujen laskujen seurauksena kirjanpidossa ja arvonlisäveroilmoituksessa voi olla virheitä, jotka puolestaan johtavat virheelliseen verotukseen. Verohallinto voi määrätä väärin tehdystä verotuksesta sakkoja tai veronkorotuksia sekä yritykseen kohdistuvia laajoja verotarkastuksia.

Mikäli yrityksen sopimuksissa on epäselvyyksiä tai kysyttävää, yritysverotukseen erikoistunut juristi konsultoi sopimusten kanssa ja neuvottelee sopuratkaisut, sekä auttaa ennakoimaan ja minimoimaan mahdolliset veroseuraamukset.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Yritysjuristi - yritysjuridiikkaan erikoistunut lakitoimisto

Olemme liikejuridiikkaan erikoistunut lakitoimisto, jonka vahvin osaaminen on yhtiöoikeudessa ja riidanratkaisussa.

Pitkä ja vahva kokemuksemme liike-elämästä ja yritysjuridiikasta auttaa meitä ennakoimaan liiketoiminnan eri vaiheissa eteen tulevia, yllättäviäkin tilanteita. Pyrimme aina löytämään kustannustehokkaat ratkaisut, jotka edistävät parhaiten asiakkaidemme yritystoimintaa.  

Ymmärrämme yritysten arkipäivää ja perusajatuksenamme onkin toimia liiketoiminnan mahdollistajana, jotta asiakkaamme voivat keskittyä tuloksentekoon, ilman huolta juridiikasta. Tämä kaikki tekee meistä vahvan kumppanin yrityksellenne.

Palvelemme suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja kiinaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yritysjuristi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye