Peltolinnut ovat tärkeitä maiseman ja monimuotoisuuden kannalta
Lintujen esiintyvyys toimii indikaattorina monimuotoisuudesta ja peltolintujen kannankehitystä seuraamalla voidaan tutkia maatalousympäristössä tapahtuvia muutoksia. Linnut lauluineen ja lentonäytöksineen ovat myös tärkeä osa maaseutua. MTK ja SLC kokosivat peltolintubingoon 9 lintulajia 14 lajin joukosta, joita Suomessa käytetään muutosten seurantaan.
Peltolintujen esiintyvyyteen vaikuttavat monet tekijät. Positiivisesti lintujen määrään vaikuttavat peltojen reunoihin jätetyt alueet, sekä mm. niityt ja laitumet. Linnut käyttävät ravinnokseen siemeniä ja erilaisia alueilla viihtyviä hyönteisiä, jotka taasen saavat ravintonsa monipuolisesta kasvustosta. Ravintoketju toimii vain, mikäli jokaisella sen osalla on hyvät elinolosuhteet. Kun lintujen määrä vähenee voi se heijastella muita puutteita lajistossa.
Lintujen suhde monimuotoisuuteen
Peltolintuindikaattori on työkalu, jolla voidaan lintujen kantoja seuraamalla pysyä kärryillä luonnon monimuotoisuuden tilasta ja ympäristön kehityksestä. Suomessa indikaattori koostuu 14 peltolintulajin kannankehityksen seurannasta. Nämä linnut pesivät ja ruokailevat laajasti maatalousympäristössä ja ne on valittu yleisyytensä vuoksi, vaikka alueilla esiintyy toki enemmän lajeja. Listaan kuuluu sekä pelloilla, että niiden reunoilla viihtyviä lintuja.
”Peltolintuindikaattori sopii meille kaikille monimuotoisuuden seurantaan, sillä lähes kaikki tässä olevat lajit ovat yleisesti tunnettuja”, toteaa MTK:n ilmasto- ja ympäristökysymysten asiantuntija Jukka Rantala.
Monipuolinen maatalousympäristö on hyväksi linnuille
Maaseudulla linnut ovat monelle rakkaita ja kuuluvat kasvukauteen. Jotta kottaraisparven pienenemiseltä ja kuovin huutojen katoamiselta vältyttäisiin voi maanomistaja toimia linnuston hyväksi. Lintujen elinympäristön kulmakivet ovat riittävä ravinto, pesimämahdollisuus ja suojapaikat.
Vaikka puhe on peltolinnuista eivät niiden elinympäristöt rajoitu pelloille vaan niihin kuuluvat ojat ja vesistöjen rannat, suojakaistat ja -vyöhykkeet, maatilojen pihapiirit, puutarhat, ladot, sekä muut rakennelmat. Rehevyys on lintujen mieleen, eikä niin sanotusti liian siistiä saa olla – luonnollisessa ympäristössä lajien kirjo saa näkyä. Yleisesti voi sanoa, että vaihteleva peltoaukea on sekä erilaisten lintulajien vaihtelevien mieltymysten että monimuotoisuuden kannalta paras tapa säilyttää runsas linnusto.
Maataloudessa tapahtuneet rakenteelliset muutokset kuten karjatilojen vähentyminen ja maankäytön tehostuminen ovat vaikuttaneet lintujen esiintyvyyteen. Elinympäristömenetyksiä korvaamalla lintuja voidaan auttaa.
”MTK:n ja SLC:n monimuotoisuutiekartan mukaan parhaiten peltolintujen kantoja voidaan maataloudessa vahvistaa lisäämällä erilaisia pitkäaikaisia nurmia pelloilla. Tällaisia ovat muun muassa luonnonhoitonurmet. Lisäksi piennaralueiden alaa kasvattamalla suositaan lintulajien kantojen vahvistumista”, summaa Rantala.
Tässä muutama vinkki lintujen hyväksi toimimiseen:
- niitä lintuystävällisesti - aloita keskeltä ja etene rauhallisesti, jotta avoimuutta välttävät linnut ehtivät siirtyä tieltä
- jätä pieni viljelemätön ja torjunta-aineeton alue latojen ja kivikoiden ympärille
- vaali metsäsaarekkeita suosien niissä kerroksellista kasvillisuutta, jätä lahopuut paikoilleen, ne tarjoavat kodin laajalla lajistolle
- tarjoa pönttöjä eri lajeille avuksi asuntopulaan
- säästä peltojen ja ojien reunoilla kasvavat pensaat pesä- ja suojapaikoiksi, mikäli mahdollista
Helposti lintubongauksen pariin
Bingo innostaa lintubongailun pariin eri ikäisiä, ota MTK:n ja SLC:n luoma pohja alta talteen ja lähde pellon reunalle.
Linnut ovat osana MTK:n ja SLC:n julkaisemaan monimuotoisuustiekarttaa, johon voit tutustua tämän linkin takaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elli-Noora Jalonenviestinnän kesätyöntekijä
Puh:+358 50 464 6566elli-noora.jalonen@mtk.fiJukka RantalaMTK ry/ Ilmasto ja ympäristö, ilmastonmuutos ja tukivalmistelu
Puh:+358 20 413 2350jukka.rantala@mtk.fiLiitteet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK:n valtuuskunnan syyskokous 26.–27.11.202420.11.2024 07:54:00 EET | Tiedote
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry kutsuu median edustajat seuraamaan valtuuskunnan syyskokousta.
Kutsu Peltokasvifoorumin viljelijäseminaariin 19.11. Turkuun15.11.2024 09:52:08 EET | Kutsu
Tervetuloa seuraamaan Peltokasvifoorumin viljelijäseminaaria 19.11. Turun linnan Bryggman-salissa. Päivän aikana kuulet mm. tuoreimmat näkymät maatalouden toimintaedellytyksistä, rahoituksesta, kasvinjalostuksesta, lannoitemarkkinoista, kasvinjalostuksesta, öljykasvien mahdollisuuksista ja uusista teknologioista.
EU-parlamentti hyväksyi vuoden lisäajan metsäkatoasetukselle - Meppien vaatimat muutokset tuomassa epävarmuutta toimeenpanoon14.11.2024 14:42:10 EET | Tiedote
Euroopan parlamentti hyväksyi komission esityksen 12 kuukauden lisäajasta metsäkatoasetuksen toimeenpanoon ja puolsi niin kutsutun neljännen riskiluokan luomista. Tämä tarkoittaa, että tähän luokkaan kuuluvissa jäsenmaissa ei katsota olevan metsäkadon riskiä, joten niiden tuottamien tuotteiden taustatietovaatimukset olisivat lievemmät. EPP:n laatimista ja EU-parlamentin hyväksymistä esityksistä aloitetaan nyt neuvottelut. Nyt on kiire saada Brysselin päätökset valmiiksi vielä ennen vuoden vaihdetta, sillä muuten voimassa oleva asetus astuu voimaan 1.1.2025. Samalla tarvitaan kansallisesti, ministeriön johdolla, yhteinen tulkinta alalle, jotta pitkään pysähdyksissä olleet investoinnit saadaan vihdoin liikkeelle.
Nepalin naiskalankasvattajat ja -metsänhoitajat rakentavat kestävää tulevaisuutta – FFD tukee ilmastoviisasta yrittäjyyttä13.11.2024 15:08:29 EET | Artikkeli
Nepalissa naiset ovat nousseet kalanviljelyn ja metsänhoidon uusiksi edelläkävijöiksi, kiitos pitkäaikaisen yhteistyön Food and Forest Development Finlandin (FFD) kanssa. Jo kymmenen vuoden ajan FFD on tukenut paikallisia osuuskuntia ja ryhmiä tarjoten koulutusta ja liiketoimintamahdollisuuksia. Nyt, vuosien kehitystyön jälkeen, naisviljelijät ja metsänhoitajat eivät pelkästään paranna toimeentuloaan, vaan rakentavat myös ilmastoresilienttiä tulevaisuutta omille yhteisöilleen.
Luonto on Suomen tärkein matkailuvaltti – suomalainen elämäntapa ja kulttuuri nousussa8.11.2024 10:55:23 EET | Tiedote
Luonto on Suomen matkailun tärkein vetovoimatekijä. Luonto mainitaan lähes jokaisen maakunnan ja matkailukeskuksen tärkeimpänä houkuttelevuustekijänä. Samalla suomalainen elämäntapa ja kulttuuri ovat nousseet keskeiseksi osaksi matkailukokemuksia tuoden erottuvuutta Suomen matkailutarjontaan. Kansainvälisille matkailijoille suunnatut palvelut nähdään suurena kehitysmahdollisuutena, jossa vastuullisuus ja turvallisuus ovat keskeisiä, selviää majoitus- ja ohjelmapalveluyrityksille tehdyssä kyselyssä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme