Kesähelteillä moni kärsii kuumuudesta työpaikalla
Kuumassa työskentely voi heikentää työviihtyvyyttä ja lisätä tapaturmien riskiä. Keholla kestää yleensä noin viikon sopeutua lämpöön, joten ensimmäiset hellepäivät ovat elimistölle haastavimmat.
Työnantajan on rajoitettava työntekijöiden altistumista kuumuudelle, vaikka töissä ei ole määriteltyä hellerajaa. Työnantajan on varmistettava, että työympäristön lämpötila, kosteus, ilmavirtaus ja säteilevät pinnat eivät aiheuta vaaraa työntekijöiden terveydelle sekä turvallisuudelle. Työturvallisuuslain mukaan työnantajan tulee minimoida lämpöolosuhteista aiheutuvat haitat. Kun lämpötila ylittää 28 astetta, kuumatyön katsotaan alkavan. Työnantajan on pyrittävä pitämään lämpötila alle 28 asteessa teknisin keinoin, kuten eristämällä lämpölähteet tai tehostamalla ilmanvaihtoa.
Jos lämpötila ylittää 28 °C, työskentelyjaksojen pituutta tulee rajoittaa. Kevyissä ja keskiraskaissa töissä voi työskennellä 50 minuuttia tunnissa 28–33 °C lämpötilassa ja yli 33 °C lämpötilassa 45 minuuttia tunnissa. Työntekijöiden tulee saada pitää taukoja viileämmässä tilassa.
Raskaissa töissä tai erittäin korkeissa lämpötiloissa on ryhdyttävä erityisiin suojelutoimiin, kuten käyttämään suojavarustusta ja tauottamaan työtä usein. Ensisijaisia keinoja lämpökuormituksen vähentämisessä ovat tekniset ratkaisut, kuten lämpölähteiden eristäminen ja ilmanvaihdon parantaminen.
Ohjeita kuumuudelta suojautumiseen:
- Jos työpaikkasi lämpöolot poikkeavat suosituksista, ilmoita asiasta työnantajalle ja työsuojeluvaltuutetulle. Mikäli työnantaja ei pysty teknisin keinoin vähentämään lämpökuormitusta, on työtä tauotettava säännöllisesti.
- Voit itse vähentää lämpörasitusta pukeutumalla kevyeen ja väljään vaatetuksen, joka sopii työhön, sekä juomalla riittävästi nestettä useita kertoja tunnissa. Fyysisessä työssä suositellaan juomaan vettä tai laimeaa mehua 1–2 dl kerrallaan 3–4 kertaa tunnissa. Riittämätön nesteytys voi johtaa elimistön kuivumiseen tai pahimmassa tapauksessa lämpöhalvaukseen. Tauot kannattaa pitää viileässä tai varjoisessa tilassa, jos on mahdollista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Työsuojeluviranomaisten valtakunnallinen puhelinneuvonta 0295 016 620.
Linkit
Työsuojeluhallinto
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Förebyggande av olycksfall effektiveras på arbetsplatserna – de allvarligaste bristerna finns i arbetsutrustning och maskiner9.1.2025 08:08:51 EET | Pressmeddelande
I ett projekt av arbetarskyddsmyndigheterna som syftar till att förebygga olycksfall genomfördes i fjol cirka 840 arbetsplatsinspektioner i hela landet. Målet med inspektionerna i projektet, som fortsätter i år, har varit att hitta och åtgärda allvarliga brister på arbetsplatserna innan de leder till olyckor.
Tapaturmien torjuntaa tehostetaan työpaikoilla – vakavimmat puutteet työvälineissä ja koneissa9.1.2025 08:08:51 EET | Tiedote
Tapaturmien torjuntaan tähtäävässä työsuojeluviranomaisten hankkeessa toteutettiin vuonna 2024 valtakunnallisesti noin 840 työpaikkatarkastusta. Edelleen tänä vuonna jatkuvassa valvontahankkeessa tarkastusten tavoitteena on löytää ja korjata työpaikkojen vakavat puutteet ennen kuin ne johtavat onnettomuuksiin.
Företagen vidtog åtgärder för klimatet i Södra och Sydvästra Finland 2024 – tillståndsansökningarna behandlades snabbt8.1.2025 11:06:37 EET | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverket i Södra Finland har behandlat flera projekt för grön omställning enligt företrädesförfarandet. Förhandsrådgivningen förbättrar ansökningarnas kvalitet, vilket förkortar behandlingstiderna och påskyndar investeringar. För närvarande pågår nio projekt. För närvarande pågår nio projekt med företräde.
Etelä- ja Lounais-Suomessa on vireillä 10 ilmastotoimia vauhdittavaa lupahakemusta8.1.2025 11:06:37 EET | Tiedote
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on käsitellyt 22 ympäristölupahakemusta etusijalla vihreän siirtymän edistämiseksi. Tällä hetkellä vireillä on kymmenen etusijan saanutta hanketta. Ennakollinen neuvonta parantaa hakemusten laatua, mikä lyhentää käsittelyaikoja ja nopeuttaa investointeja.
Möjligheterna till att ingå lokala avtal utvidgas och tillsynen över dem inleds av arbetarskyddsmyndigheterna8.1.2025 08:01:53 EET | Pressmeddelande
Möjligheterna till lokala avtal utökades genom en lagändring som trädde i kraft den 1 januari 2025. I och med ändringen är det möjligt att ingå lokala avtal på olika arbetsplatser i större utsträckning än tidigare oberoende av om arbetsgivaren har organiserat sig och hör till ett arbetsgivarförbund eller om personalen har valt en representant att företräda dem i enlighet med det som avses i kollektivavtalet. På grund av övergångsbestämmelsen i lagen kan en icke-organiserad arbetsgivare ingå ett lokalt avtal endast på basis av sådana kollektivavtal som har avtalats efter årsskiftet. Arbetarskyddsmyndigheten utövar tillsyn över lokala avtal på icke-organiserade arbetsplatser.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme