Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Keski-Savon ympäristötoimessa tehty merkittävää kehitystyötä – toiminnan vakiinnuttamista on hyvä jatkaa

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto teki marraskuussa 2024 Keski-Savon ympäristötoimeen arviointi- ja ohjauskäynnin. Arvioinnissa käytiin läpi mm. resursointiin, toimivallan siirtoon sekä maksutaksaan liittyviä asioita.

Itä-Suomen aluehallintovirasto teki alueensa kaikkiin kahdeksaan valvontayksikköön ympäristöterveydenhuollon arviointi- ja ohjauskäynnin vuosina 2015–2019. Arviointi käsitti kaikki ympäristöterveydenhuollon sektorit eli 

  • elintarvikevalvonnan
  • terveydensuojeluvalvonnan
  • tupakkalain valvonnan ja
  • eläinlääkintähuollon.  


Keski-Savon ympäristötoimeen (myöh. valvontayksikkö) arviointikäynti tehtiin vuonna 2018. Aluehallintovirasto esitti valvontayksikölle silloin kehittämis- ja korjaustoimenpiteitä ja pyysi niiden toteutumisesta kirjallisen selvityksen vuonna 2020. Vuonna 2021 aluehallintovirasto arvioi valvontayksikön valvontasuunnitelman ja vuonna 2022 tarkasteli henkilöresursseja, delegointipäätöstä sekä maksutaksaa.

Vuoden 2024 marraskuussa toteutettu arviointi- ja ohjauskäynti toimi sekä aiempia asiakirjatarkasteluja täydentävänä että osin vuonna 2018 esitettyjen korjaus- ja kehittämistoimenpiteiden seurantana. 

Henkilöresurssit keskusteluttivat

Terveysvalvonnan (terveydensuojelu, elintarvikevalvonta sekä tupakkalain valvonta) ja eläinlääkintähuollon resurssit olivat valvontayksikössä hyvin tasapainossa, mahdollisesti jopa parhaiten kaikista Itä-Suomen valvontayksiköistä. Valvontayksiköiden välisessä vertailussa on kuitenkin huomioitava pelkkien resurssien lisäksi myös valvonnan eri toimialoihin liittyvät sekä alueelliset erityispiirteet.

Henkilöstön vaihtuvuus sekä eläköitymiset ovat lisänneet valvontayksikössä rekrytointi- ja perehdytystarpeita. Uusien viranhaltijoiden perehdyttämiseen ja ns. ”hiljaisen tiedon” siirtämiseen on panostettu aiempaa enemmän. Hyvä perehdytys varmistaa, että uudet työntekijät voivat nopeasti omaksua tehtävänsä ja toimia tehokkaasti.

Resurssien kohdentamisessa havaittiin kehitettävää

Keski-Savon ympäristötoimessa oli tunnistettu tarve kehittää resurssien kohdentamista ja tehokkaampaa hyödyntämistä. Valvontayksikössä toivottiin myös riittävää resursointia, joka mahdollistaisi myös erikoistumisen laajojen työnkuvien sijaan. Arviointi- ja ohjauskäynnin yhteydessä todettiin, että mahdollisesta resurssipulasta voi olla viitteitä, mutta sitä ei ole toistaiseksi kyetty kuitenkaan konkretisoimaan. Toisaalta valvontahenkilöstö koki, että nykyiset resurssit olivat riittävät ja niitä voitaisiin hyödyntää tehokkaammin entistä suunnitelmallisemmalla toiminnalla. Toiminnan kehittäminen oli kesken.

Valvontatietojen raportoinnissa puutteita ja epävarmuuksia

Ympäristöterveydenhuollossa hyödynnetään valvontatietojen raportoinnissa sekä tilastoinnissa valtakunnallisia tietojärjestelmiä. Valvontaviranomaisen tulee toimittaa muun muassa valvontaa koskevia tietoja ympäristöterveydenhuollon keskitettyyn toiminnanohjaus- ja tiedonhallintajärjestelmään (Vati-järjestelmä) valvonnan ohjausta, seurantaa, raportointia ja tilastointia varten. Myös ympäristöterveydenhuollon valtakunnallisen tietojärjestelmän (Vyha) tietojen oikeellisuus ja ajantasaisuus ovat keskeisiä valvonnan suunnittelussa ja toteutuksessa.

Arviointi- ja ohjauskäynnillä havaittiin puutteita ja epävarmuuksia valvontatietojen toimittamiseen liittyen. Tämä on johtanut etenkin tilastoinnin ja toteuman arvioinnin osalta epävarmuuksiin. Mahdolliset tietopuutteet ja -virheet hankaloittavat ohjaus-, valvonta- sekä kehittämistyötä kaikilla tasoilla. Valvontayksikön tulee saattaa tietojen toimittaminen valtakunnallisiin järjestelmiin lainsäädännön vaatimusten sekä annettujen ohjeistusten mukaisiksi, jotta valvontatiedot ovat ajan tasalla ja luotettavia.

Epidemiaselvitystyöryhmän kokoonpanoa tulee päivittää tarpeen mukaan

Valvontayksikössä epidemiaselvitystyöryhmään ei ole nimetty eläinlääkäriä erikseen. Yksikössä tuleekin varmistaa, että eläinlääkäri tulee nimetyksi elintarvikkeiden ja veden välityksellä leviävien epidemioiden selvittämisestä annetun asetuksen (1365/2011) mukaisesti epidemiaselvitystyöryhmään, mikäli terveysvalvonnan johtaja on estynyt osallistumasta ryhmän toimintaan tai johtajana toimii muu kuin eläinlääkärin tutkinnon omaava viranhaltija. Tällä menettelyllä voidaan varmistaa, että epidemioiden selvittämisessä on mukana tarvittava asiantuntemus ja osaaminen.

Varautumiseen on kiinnitetty huomiota

Valvontayksikkö osallistui viime vuonna SAVO24-valmiusharjoitukseen, jossa erityisesti talousveteen liittyvä harjoitusosio oli haastanut yksikköä, osoittanut kehitystarpeita sekä   parantanut valmiuksia toimia vesivälitteisissä häiriötilanteissa. Harjoituksessa oli kiinnitetty huomiota myös häiriötilannesuunnitelman vaatimiin kehitystoimenpiteisiin. Valmiusharjoitukset kehittävät ja tukevat ympäristöterveydenhuollon toimintaa häiriö- ja poikkeustilanteissa.

Ympäristöterveydenhuollon päätökset vaikutuksiltaan paikallisesti merkittäviä ja laaja-alaisia – tiedonkulku tärkeää

Aluehallintovirasto kiinnitti huomiota myös toimielimessä (Keski-Savon ympäristölautakunta) vuosina 2020–2021 käsiteltyihin asioihin sekä niiden laatuun ja luonteeseen. Ympäristöterveydenhuollossa tehdyt viranhaltijapäätökset voivat paikallisesti olla vaikutuksiltaan erittäin merkittäviä, kokonaisvaltaisia sekä laaja-alaisia.

”Päätöksillä voi olla taloudellisia, teknisiä, sosiaalisia sekä toiminnallisia vaikutuksia. Asioiden käsittely voi johtaa myös luottamushenkilöiden, kuntalaisten ja median laajempaan mielenkiintoon. Aluehallintovirasto näkee tärkeänä, että luottamushenkilöt saisivat mahdollisimman laajasti ja säännöllisesti tietoa ympäristöterveydenhuollon hankkeista, valmistelussa olevista asioista sekä viranhaltijapäätöksistä. He ovat osaltaan vastuussa ympäristöterveydenhuollon toimeenpanosta ja toiminnasta”, toteaa Itä-Suomen aluehallintoviraston arviointi- ja ohjausryhmä.

Yhteenveto

Arviointi- ja ohjauskäynnin perusteella Keski-Savon ympäristötoimessa on tehty merkittävää kehitystyötä ja muutoksia, joiden tavoitteena on vakiinnuttaa toiminta ja parantaa ympäristöterveydenhuollon palveluita. Aluehallintovirasto kannustaa jatkamaan kehitystyötä ja varmistamaan, että toiminta on suunniteltu ja toteutettu valvontayksikön sekä toiminta-alueen erityispiirteet huomioiden tarkoituksenmukaisella tavalla. Toiminnan tulee täyttää myös lainsäädännön vähimmäisvaatimukset ja sen tulee olla hyvän hallinnon mukaista. 

Lisätietoja

ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Lari Hölttä, p. 0295 016 000 (vaihde), kirjaamo.ita@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tiedotetta on joiltakin osin tarkennettu ja täydennetty  11.4.2025 klo 12.05.

Avainsanat

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye