Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskusPohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Geologisilta ja luontoarvoiltaan merkittävä Ohtavaaran alue hankittu valtion omistukseen

Jaa

Kivarin yhteismetsä tarjosi omistamaansa Pudasjärven Ohtavaaran palstaa ELY-keskukselle ostettavaksi luonnonsuojeluun. Yhteismetsä ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus sopivat kiinteistökaupan, jolla valtion omistukseen siirtyi noin 154 hehtaarin suuruinen erillispalsta.

Pirunpelto.
Pirunpelto. Kuva Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Eero Melantie.

Ohtavaara rajoittuu Ohtosensuon Natura-alueeseen. Ohtavaaralta avautuu kaunis metsäinen suomaisema lampineen ja pienine järvineen kohti Pudasjärven länsiosia; Pudasjärven kaupungin nettisivuilla Ohtavaaraa kuvataan Vaara-Suomen reunaksi. Ohtavaara on eri selvityksissä todettu valtakunnallisesti arvokkaaksi kallioalueeksi ja rantamuodostumaksi. Hankittu alue on osin talousmetsää osin luonnontilaista aluetta, mutta kokonaisuus täydentää hyvin viereistä Ohtosensuon suoaluetta, joka on osa Suomen Natura-verkostoa..

Geologisesti Ohtavaara on merkittävä kuten em. selvityksissä on todettu. Vaaran muodot ovat syntyneet muinaisen Itämeren Ancylusjärveksi nimetyn vaiheen peitettyä mannerjäätikön alta noin 10 650 vuotta sitten paljastuneen maanpinnan. Ohtavaara peittyi veden alle aina 205–210 metrin korkeustasolle saakka, joka on ylimmän rannan taso Pudasjärven itäosassa. Muinaisen järven aallokot synnyttivät alueelle rantamuodostumia, joista hienona jäänteenä ovat laajat ”pirunpellot”.

Ohtavaara on etenkin uhanalaislajistoltaan merkittävä. Alueella esiintyy merkittävää kalliokasvillisuutta ja jäkälä- ja sammallajistoa.

Alueen hankkimisen mahdollisti METSO-ohjelman rahoitus, joka kaupan myötä tuli käytännössä tämän vuoden osalta loppuun käytetyksi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen osalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Metsää.
Ohtavaara Pudasjärvi
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

vaihde 0295 038 000

https://www.ely-keskus.fi/ely-pohjois-pohjanmaa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Kesäkuussa palkkatukityössä lähes 2 700 henkilöä23.7.2024 08:07:57 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaalla oli kesäkuun lopussa 23 200 työtöntä työnhakijaa, mikä on 1 400 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten. Työttömien määrä kasvoi toukokuusta 10,5 %, mikä selittyy osittain kesäkuukausien aikana oppilaitoksista valmistuneiden tulosta TE-palveluiden asiakkaiksi. Kesäkuussa kokoaikaisesti lomautettuja oli 1 640. Toteutuneet lomautukset kohdistuivat erityisesti rakennusalalle kirvesmiehiin ja rakennuspuuseppiin, talonrakentajiin sekä putkiasentajiin.

Oulun entinen kuulovammaisten koulu sekä Ahtelan ja Törmäsen tilat rakennuksineen tulee suojella kaavoituksen keinoin2.7.2024 13:02:53 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on päättänyt olla suojelematta rakennusperintölailla Oulun entisen kuulovammaisten koulun sekä on hylännyt Ahtelan ja Törmäsen tiloja koskevan rakennussuojeluesityksen. Molemmat kohteet sijaitsevat Oulun kaupungin asemakaava-alueella. Asemakaava-alueella rakennussuojelu toteutetaan ensisijaisesti asemakaavoituksen keinoin.

Työttömyyden trendi Pohjois-Pohjanmaalla laskeva26.6.2024 08:15:05 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaalla oli toukokuun lopussa 21 000 työtöntä työnhakijaa, mikä on 1 800 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten, mutta vajaa pari tuhatta vähemmän kuin edelliskuussa. Kesää kohti tultaessa työttömien määrä perinteisesti vähenee ja kasvaa hetkellisesti kesäkuukausiksi. Isossa kuvassa työttömyyden trendi on laskeva. Toukokuussa lomautettuja oli 1 800. Toteutuneet lomautukset ovat kohdistuneet erityisesti rakennusalalle kirvesmiehiin ja rakennuspuuseppiin sekä talonrakentajiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye