Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen

54 000 elever börjar i årskurs 1 – årskullen som börjar i skolan har minskat

Dela

Antalet nya elever i årskurs 1 har minskat under de senaste åren, medan antalet studerande som inleder utbildning på andra stadiet har förblivit på en jämn nivå. Enligt Utbildningsstyrelsens uppskattning börjar cirka 54 000 elever i årskurs 1 i augusti. Totalt börjar cirka 75 000 nya studerande i gymnasiet och yrkesutbildning som leder till yrkesinriktad grundexamen.

I höst inleder uppskattningsvis 54 000 elever i årskurs 1 sin skolgång. Årskullen som börjar i skolan har minskat redan under flera års tid och även denna höst börjar cirka tusen färre elever i årskurs 1 än i fjol. Ännu år 2019 uppgick antalet nya elever i årskurs 1 till över 60 000. 

Den här hösten börjar drygt 63 000 unga i årskurs 7. Även detta är något färre än föregående läsår, även om antalet elever som börjar i årskurs 7 har varit på uppgång under de senaste åren.

Antalet elever inom undervisning som förbereder för grundläggande utbildning har ökat

Varje år studerar över 551 000 elever och studerande i årskurs 1–9. Drygt 31 procent av dem går i skolan i Nyland. Av eleverna studerar sex procent i en svenskspråkig skola  och knappt en procent i en skola vars undervisningsspråk är engelska eller något annat språk. Utöver detta studerar årligen drygt 5 000 personer enligt lärokursen för grundläggande utbildning för vuxna eller läroämnen inom grundläggande utbildning för vuxna.  

Dessutom deltar tusentals barn och unga i undervisning som förbereder för grundläggande utbildning. Undervisningen är avsedd för elever med invandrarbakgrund i grundskoleåldern som ännu inte har de språkliga färdigheter som behövs för den grundläggande utbildningen. 

Antalet elever i undervisning som förbereder för grundläggande utbildning har ökat under de senaste åren, bland annat på grund av det ökade antalet elever som flytt från Ukraina. Förra våren studerade över 9 000 elever inom undervisning som förbereder för grundläggande utbildning. När de var som flest våren 2023 överskred deras antal 12 000. 

Över hälften av eleverna som gick ut grundskolan på våren fortsätter i gymnasiet i höst 

Antalet unga som årligen går ut grundskolan och är skyldiga att söka till utbildning uppgår till cirka 60 000. Av dessa fortsätter över hälften omedelbart studera i gymnasiet och cirka 40 procent inom utbildning som leder till yrkesinriktad grundexamen. Resten, det vill säga knappt tio procent, börjar i någon utbildning som inte leder till examen. Flest nya studerande finns inom utbildning som handleder för examensutbildning (Hux). 

Enligt Utbildningsstyrelsens uppskattning inleder över 37 000 unga sina gymnasiestudier i höst. I uppskattningen ingår även vuxenstuderande inom gymnasieutbildningen. Antalet personer som inleder gymnasiestudier har varit oförändrat under de senaste åren. Det totala antalet studerande inom gymnasieutbildningen har däremot ökat med fem procent under de senaste åren. Förra året var antalet 110 600, fyra år tidigare 105 200. Ökningen vittnar om att allt fler unga utnyttjar möjligheten att genomföra gymnasiestudierna på tre och ett halvt eller fyra år.  

I utbildning som leder till en yrkesinriktad grundexamen inleder vanligtvis cirka 38 000 studerande sina studier i augusti. I augusti 2023 var antalet nya studerande 37 600, ett år tidigare ungefär tusen fler. Exakt hur många som börjar i augusti i år vet man i början av september. Även andra än unga som slutfört den grundläggande utbildningen under våren påbörjar utbildningen.

Studier för en yrkesinriktad grundexamen kan inledas under hela året och i augusti utgör andelen som inleder studierna vanligtvis cirka två tredjedelar av alla som inleder sina studier under hela året. Under 2023 började 65 000 personer studera för en yrkesinriktad grundexamen.   

Uppskattningarna av antalet personer som inleder sina studier inom olika utbildningsformer på hösten baserar sig på statistik över sökande vid gemensam ansökan samt uppgifter i informationsresursen KOSKI. Närmare information om antalet elever och studerande inom olika utbildningar samt ansökning till utbildning efter den grundläggande utbildningen finns i statistiktjänsten Vipunen.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Utbildningsstyrelsen är ett ämbetsverk som verkar inom undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde och ansvarar för att utveckla utbildningen, småbarnspedagogiken och det kontinuerliga lärandet samt för att främja internationalisering. Utbildningsstyrelsens medietjänst betjänar från måndag till torsdag kl. 9–16 och fredag kl. 9–15. Under tiden 1.6–31.7 betjänar vi från måndag till fredag kl. 9–15.

tfn 0295 331 703 media@oph.fi

Utbildningstyrelsens webplats: Service för media 

Dataskyddsbeskrivning 

Följ Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye