Jyväskylän yliopisto

Jyväskylä Summer School – tiedettä, teknologiaa ja osaamista Jyväskylän kesässä

Jaa

Jyväskylä Summer School tuo tieteestä ja teknologiasta kiinnostuneet kansainväliset opiskelijat ja alojen arvostetut tutkijat Jyväskylään. Opiskelun lisäksi kesäkoulu antaa niin opiskelijoille kuin luennoitsijoille mahdollisuuden akateemiseen verkostoitumiseen ja mukavaan ajanviettoon. Kesäkoulun ohjelmaan kuuluu myös kaikille avoin yleisöluento PISA-tutkimuksesta.

Kesäkoulussa on tarjolla korkeatasoisia kursseja maisteri- ja jatko-opiskelijoille sekä post-doceille useilta luonnontieteiden, matematiikan ja informaatioteknologian aloilta.
Kesäkoulussa on tarjolla korkeatasoisia kursseja maisteri- ja jatko-opiskelijoille sekä post-doceille useilta luonnontieteiden, matematiikan ja informaatioteknologian aloilta. Jyväskylän yliopisto

Tänä vuonna 33. kertaa järjestettävä kansainvälinen Jyväskylä Summer School tuo tieteestä ja informaatioteknologiasta kiinnostuneita opiskelijoita ja arvostettuja tutkijoita kaikkialta maailmasta Jyväskylään. Kesäkoulu tarjoaa korkeatasoisia kursseja maisterivaiheen opiskelijoille, jatko-opiskelijoille ja nuorille tutkijoille. Kesäkoulun ohjelmaan kuuluu intensiivistä opiskelua mutta myös mahdollisuuksia verkostoitua, pitää hauskaa erilaisten aktiviteettien parissa ja luoda unohtumattomia muistoja Jyväskylän kesässä. 

Kesäkoulu järjestetään 5.–16. elokuuta Jyväskylän yliopiston Ylistönrinteen ja Mattilanniemen kampuksilla. Tänä vuonna suurin osa opinnoista järjestetään lähiopetuksena, mutta mukaan mahtuu myös muutama hybriditoteutuksena järjestettävä kurssi. 

Tiedettä ja teknologiaa kuunnellen ja kokeillen 

Jyväskylä Summer School tarjoaa 19 erilaista kurssia useilta luonnontieteiden, matematiikan ja informaatioteknologian aloilta, kuten nanotieteestä, kognitiotieteestä ja kyberturvallisuudesta. Tänä vuonna kurssiohjelman läpileikkaavina teemoina ovat itsestään järjestyvät biologiset ja molekulaariset materiaalitkiertotalous ja kestävä kehitys sekä datan optimointi

– Teemat heijastavat akateemisen tutkimuksen ja yhteiskunnan ajankohtaisia trendejä sekä Jyväskylän yliopiston omia painoaloja, toteaa kesäkoulun puheenjohtaja Jani Moilanen Jyväskylän yliopistosta.   

DNA-teknologiaan perustuvat toiminnalliset materiaalit -kurssilla tutustutaan itsejärjestäytyvien DNA-rakenteiden soveltamiseen nano- ja materiaalitieteiden tutkimuksessa. Kurssin aikana alan johtavat tutkijat esittävät konkreettisia esimerkkejä, kuinka menetelmää hyödynnetään mm. fotoniikan ja lääketieteen sovellutuksissa. 

Kriittiset raaka-aineet kiertotaloudessa -kurssilla tarkastellaan kiertotaloutta kemian näkökulmasta ja tutustutaan haasteisiin ja mahdollisuuksiin, joita kohtaamme raaka-aineiden saatavuudessa ja tarvittavassa siirtymisessä kiertotalouteen. Johdanto kestävän kehityksen siirtymään -kurssilla syvennytään taas toimiin, joita tarvitaan siirtymiseksi kohti kestävämpää ihmisen ja ympäristön vuorovaikutusta. 

Perinteistä optimointia pidemmälle -kurssilla opiskelijat pääsevät puolestaan kuulemaan kuinka monimutkaisia optimointihaasteita voidaan ratkaista viimeisimmillä datapohjaisilla ja tekoälyyn pohjautuvilla menetelmillä. Kurssilla hyödynnetään esimerkkejä tosielämän tilanteista, joiden kautta näiden menetelmien käyttö tulee tutummaksi myös käytännön tasolla.  

– Kursseihin sisältyy luentojen lisäksi työpajoja, laboratoriotyöskentelyä, keskustelua ja harjoituksia. Kurssien luennoitsijoina toimii tänä vuonna yhteensä 41 alansa kansainvälisesti arvostettua asiantuntijaa, joista 30 tulee Jyväskylän yliopiston ulkopuolelta, kommentoi kesäkoulun varapuheenjohtaja Tatu Kumpulainen Jyväskylän yliopistosta.  

– Kesäkoulun osallistujista valtaosa on kansainvälisiä opiskelijoita. Tästä johtuen kesäkoulu järjestetään luonnollisesti englannin kielellä. Tänä vuonna odotamme arviolta 150 ulkomaalaista opiskelijaa noin 37 maasta, kesäkoulun koordinaattori Sanna Liimatainen kertoo. 

Yleisöluennolla luodaan katsaus PISA-tuloksiin 

Kesäkoulun ohjelmaan sisältyy myös kaikille avoin yleisöluento, jonka aiheena on PISA-tutkimus ja sen tuloksissa tapahtuneet muutokset. Luennoitsijana toimii PISAn kansallinen tutkimusjohtaja KT Arto K. Ahonen.  

Mitä PISA-tutkimus kertoo osaamisen muutoksesta Suomessa? -luennolla Ahonen esittelee vuoden 2022 PISA-tutkimuksen tuloksia ja selventää, millä tavoin PISA-tutkimuksessa osaamista arvioidaan. Suomalaisten 15-vuotiaiden nuorten osaaminen on ollut kansainvälisessä vertailussa huippuluokkaa 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, mutta on sen jälkeen heikentynyt. Luennolla luodaan katsaus näihin muutoksiin ja selvitetään, mitkä tekijät ovat yhteydessä osaamiseen PISA-tutkimuksen näkökulmasta. 

Kaikille avoin yleisöluento järjestetään keskiviikkona 14.8.2024 klo 18.00 Jyväskylän yliopiston Agora-rakennuksen Martti Ahtisaari -salissa. Luento on hybridimuotoinen eli sitä on mahdollista seurata sekä paikan päällä että etänä. 

Yleisöluentoa pääset seuraamaan täältä: https://jyufi.zoom.us/j/63544726988 

Kesäkoulun järjestäjinä toimivat Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen sekä informaatioteknologian tiedekunta. 

Yhteyshenkilöt

Kesäkoulun puheenjohtaja Jani Moilanen, jani.o.moilanen@jyu.fi, +358408054849
Kesäkoulun koordinaattori Sanna Liimatainen, jss@jyu.fi, +358408055184

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoululle tunnustusta laadukkaasta opetuksesta ja tutkimuksesta - AACSB-akkreditointi myönnettiin kuudeksi vuodeksi eteenpäin3.7.2024 10:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu on saanut arvostetun tunnustuksen korkealaatuisesta opetuksestaan ja tutkimuksestaan, kun sille myönnettiin AACSB-akkreditointi kuudeksi vuodeksi eteenpäin. Kauppakorkeakoulun vahvuuksina pidettiin erityisesti sitoutumista vastuullisuuteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye