Arbetsvillkoret för arbetslöshetsförmånerna förlängs och tjänas i fortsättningen in utifrån lönen – svårare att få inkomstrelaterad dagpenning eller grunddagpenning
Från och med september blir det svårare för arbetslösa att få inkomstrelaterad dagpenning eller FPA:s grunddagpenning, då arbetsvillkoret för arbetslöshetsförmånerna förlängs från 6 till 12 månader. Situationen för dem som har deltidsarbete kan dock underlättas av att arbetsvillkoret i och med ändringarna tjänas in utifrån löneinkomsten och inte utifrån arbetstiden.
Tillgodoräknandet av lönearbete, lönesubventionerat arbete och sysselsättningsfrämjande service i arbetsvillkoret ändras 2.9.2024. Då träder de lagar gällande ändringen av arbetsvillkoret som riksdagen har godkänt i kraft.
Arbetsvillkoret inverkar på de arbetslösas rätt att få inkomstrelaterad dagpenning eller grunddagpenning. Då arbetsvillkoret förlängs, ska de arbetslösa i fortsättningen ha en längre arbetshistoria än tidigare för att få inkomstrelaterad dagpenning eller FPA:s grunddagpenning.
– Enligt en uppskattning kan det emellertid i genomsnitt bli något lättare att tjäna in arbetsvillkoret, eftersom också kortare arbetstider kan räknas in i arbetsvillkoret, säger Antti Ristimäki, jurist vid FPA.
Det nya arbetsvillkoret tjänas in utifrån en månadslön på minst 465 euro
I fortsättningen är det endast beloppet av månadslönen som avgör om arbetsvillkoret uppfylls. Den här ändringen har beskrivits som bestämmande av arbetsvillkoret enligt inkomsten i euro.
Tidigare tjänades arbetsvillkoret in utifrån arbetstiden under de arbetsveckor då personen hade arbetat minst 18 timmar. Om arbetstiden per vecka var kortare än så, tjänade man inte in något arbetsvillkor alls.
Det att arbetsvillkoret bestäms enligt inkomsten i euro kan gynna i synnerhet de arbetstagare som arbetar mindre än 18 timmar per vecka, förutsatt att deras lön uppgår till minst 465 euro per månad.
– Det nya arbetsvillkoret är mera rättvist än det tidigare för arbetstagare som har olika arrangemang med deltidsarbete. När det gäller rätten till arbetslöshetsdagpenning har reformen ingen större betydelse för heltidsanställda och personer som har regelbundet deltidsarbete, säger Ristimäki.
Arbetsvillkoret förlängs från 6 till 12 månader
Tidigare krävdes det att en arbetslös person hade arbetat cirka 6 månader före arbetslösheten för att arbetsvillkoret skulle uppfyllas. Nu förlängs arbetsvillkoret till 12 månader.
I det nya arbetsvillkoret tillgodoräknas en månad, om personens löneinkomst under en kalendermånad är minst 930 euro, och en halv månad, om inkomsten under en kalendermånad är 465–929 euro.
Det nya arbetsvillkoret kan tjänas in med färre arbetstimmar än tidigare om personen har stora inkomster. Om månadsinkomsten är under 465 euro tjänas inget arbetsvillkor in.
Det nya arbetsvillkoret uppfylls när tiden i arbete under en granskningsperiod på 28 månader har varit sammanlagt 12 månader.
Arbetsvillkoret behöver inte heller i fortsättningen tjänas in utifrån oavbrutet arbete. I arbetsvillkoret inräknas allt arbete som har utförts under en granskningsperiod på 28 månader och som uppfyller villkoren.
Det gamla och det nya arbetsvillkoret kan räknas ihop
I praktiken blir arbetsvillkoret 12 månader långt för alla som är i arbete när lagen träder i kraft 2.9.2024 och som efter det har en löneinkomst på minst 465 euro per månad.
– Om en arbetslös person har hunnit tjäna in en del av det gamla, kortare arbetsvillkoret före september, går det inte förlorat utan räknas med i det nya arbetsvillkoret, säger Ristimäki.
I de fall där det gamla och nya arbetsvillkoret räknas ihop ska den arbetslösa dock uppfylla det längre arbetsvillkoret på 12 månader.
Tillgodoräknandet av arbete i arbetsvillkoret ändras 2.9.2024 också i fråga om lönesubventionerat arbete och sysselsättningsfrämjande service.
Sysselsättningsfrämjande service tillgodoräknas i fortsättningen inte alls i arbetsvillkoret. I fortsättningen tillgodoräknas perioder med lönesubventionerat arbete i arbetsvillkoret endast i vissa fall.
Vad avses med arbetsvillkoret?
Att arbetsvillkoret uppfylls innebär att en arbetslös person har varit tillräckligt länge i arbete innan hen blev arbetslös. För att ett arbete ska räknas in i arbetsvillkoret ska det uppfylla även vissa andra villkor.
Om arbetsvillkoret uppfylls kan den som är arbetslös få inkomstrelaterad dagpenning eller grunddagpenning. Om arbetsvillkoret inte uppfylls kan den som är arbetslös ha rätt till arbetsmarknadsstöd.
I april 2024 fick 36 044 personer grunddagpenning (26,59 miljoner euro) och 162 068 personer arbetsmarknadsstöd (138,51 miljoner euro) från FPA. Inkomstrelaterad dagpenning från arbetslöshetskassor betalades till 134 155 personer (200,60 miljoner euro).
Läs mer:
FPA: Så här ändras arbetsvillkoret
FPA: Arbetsvillkor för löntagare
FPA: Statistik över arbetslöshetsskyddet i Finland
Social- och hälsovårdsministeriet: Usein kysyttyä työssäoloehdon muutoksista (Vanliga frågor om ändringar i arbetsvillkoret, på finska)
Nyckelord
Kontakter
Antti RistimäkiJurist
Tel:0206342194antti.an.ristimaki@kela.fiFPA:s kommunikationsenhetVi tar emot samtal från medierna på numret vardagar kl. 9–15. På det här numret svarar förmedlar vi intervjuförfrågningar till våra sakkunniga. Du kan också kontakta oss per e-post.
Tel:020 634 7745viestinta@kela.fiFPA har i uppgift att sköta grundtryggheten i livets olika skeden för alla dem som omfattas av den finländska sociala tryggheten.

Andra språk
Följ Kela/FPA
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kela/FPA
Antalet mottagare av handikappbidrag för personer under 16 år fortsatte att öka 202417.4.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
År 2024 beviljades totalt 11 300 nya handikappbidrag för personer under 16 år. Av de beviljade handikappbidragen beviljades 82 procent med anledning av utvecklingsneurologiska funktionsnedsättningar. Antalet personer som fick handikappbidrag på grund av adhd ökade med 15 procent från året innan.
Alle 16-vuotiaan vammaistuen saajien määrä jatkoi kasvuaan vuonna 202417.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Vuonna 2024 myönnettiin yhteensä 11 300 uutta alle 16-vuotiaan vammaistukea. Myönnetyistä vammaistuista 63 prosenttia alkoi neurokehityksellisten oireyhtymien perusteella. ADHD:n vuoksi etuutta saavien määrä lisääntyi edellisvuodesta 15 prosenttia.
Antalet klienter inom Nuotti-coachning halverades år 202416.4.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
År 2024 fick betydligt färre klienter Nuotti-coachning än under tidigare år. Nuotti-coachning ordnas inom ramen för FPA:s yrkesinriktade rehabilitering för unga. Antalet klienter minskade kraftigt redan i slutet av 2023 till följd av att målgruppen preciserades. Efter de lagändringar som gjorts är det nu viktigt att följa hur situationen utvecklas för unga som riskerar att marginaliseras.
Nuotti-valmennuksen saajamäärä romahti vuonna 2024 – saajia alle puolet edellisvuoteen verrattuna16.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Nuoren ammatillisen kuntoutuksen Nuotti-valmennusta sai vuonna 2024 huomattavasti pienempi määrä nuoria kuin aiempina vuosina. Saajamäärä kääntyi jyrkkään laskuun jo loppuvuonna 2023 tehtyjen kohderyhmän täsmennysten seurauksena. Nyt on tärkeää seurata, miten syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tilanne kehittyy lakimuutosten jälkeen.
Bärplockare som kommer till Finland ska ansöka om tillstånd för säsongsarbete och rätt till vård15.4.2025 08:59:54 EEST | Pressmeddelande
Bärplockare som kommer till Finland från ett land utanför EU-området för att plocka vilda bär betraktas i fortsättningen som säsongsarbetare, vilket ger dem bättre tillgång till den offentliga hälso- och sjukvården. Utöver tillstånd för säsongsarbete ska de också ansöka om rätt till vård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum