Kauppakamarien tilasto: Viennin määrä on laskenut ensimmäisellä vuosipuoliskolla – lakoilla sekä maailmankaupan supistumisella selkeä vaikutus vientiin
Kauppakamarien vientiasiakirjatilastojen mukaan ulkomaankaupan vienti on vähentynyt ensimmäiselle vuosipuoliskolla 5,3 prosenttia edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen mukaan luvuissa näkyy selkeästi poliittisten lakkojen sekä maailmankaupan supistumisen vaikutus.
Vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden vientiasiakirjojen tilastot kertovat, että vienti on laskenut koko alkuvuoden ajan. Pudotus viennissä oli hieman suurempaa ensimmäisellä kvartaalilla, mutta jatkui myös vuoden toisella kvartaalilla.
Tammi-kesäkuun aikana myönnettiin kaikkiaan 23 961 vientiasiakirjaa, mikä on 5,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Erityisen rajua lasku oli tämän vuoden maaliskuussa, jossa vientiasiakirjoja myönnettiin edellisvuoden maaliskuuhun verrattuna noin 30 prosenttia vähemmän.
"Pudotus ensimmäisellä vuosipuoliskolla johtuu pääasiallisesti kevään poliittisista lakoista, jotka keskeyttivät viennin lähes kokonaan. Vaikka toisella kvartaalilla vienti piristyi lakkojen loputtua, on maailmankaupan heikko suhdanne vaikuttanut suomalaisyritysten vientiin loppukevään aikana”, Romakkaniemi sanoo.
Toisen kvartaalin eli huhti-kesäkuun luvut kertovat, että vientiasiakirjoja myönnettiin 2,1 prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2023. Vuoden ensimmäisellä kvartaalilla tammi-maaliskuussa pudotusta vuoteen 2023 vastaavaan aikaan oli 8,5 prosenttia.
Tammi-kesäkuun aika vientiasiakirjojen määrät ovat laskeneet erityisesti Kazakstanin ja Arabiemiraattien osalta. Sen sijaan Ukrainaan myönnettyjen vientiasiakirjojen määrä on kasvanut eniten, peräti 37 prosenttia.
Kauppakamarit myöntävät alkuperätodistuksia yrityksille, jotka vievät tavaraa EU- ja ETA-maiden ulkopuolelle. Luvut eivät ole siten yhteneväisiä tullin tilastojen mukaan, mutta kertovat suunnan. Tullin tilastot, jotka sisältävät viennin myös EU-maihin, valmistuvat kuukauden viiveellä.
“Vaikka ilman lakkoja alkuvuoden tilanne näyttäisi paremmalta, on maailmankaupan supistumisella selkeä vaikutus myös Suomen vientiin. Kauppakamarien vientijohtajakyselyissä on ollut nähtävissä, että geopoliittinen epävarmuus sekä taantuva maailman talous heikentää suomalaisten vientiyritysten vientinäkymiä ja se näkyy nyt näissä tuoreissa luvuissa”, sanoo Romakkaniemi.
Euroopan unionin yleinen alkuperätodistus (Certificate of Origin) osoittaa ensisijaisesti tavaran alkuperän, jotta kohdemaassa voidaan toimia tullaus- tai kaupallisten määräysten mukaisesti. Alkuperätodistuksia myöntävät kaikki Suomen 19 kauppakamaria, ja Keskuskauppakamari vastaa alkuperätodistusjärjestelmästä ja sen kehittämisestä.
Yhteyshenkilöt
Juho RomakkaniemiToimitusjohtaja
Puh:040 050 5269juho.romakkaniemi@chamber.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Kauppakamaritilastot: Vienti supistui vielä 4 prosenttia vuonna 2024 – joulukuu toi toivoa paremmasta14.1.2025 06:55:00 EET | Tiedote
Yritysten vientikauppaa varten tarvitsemia alkuperätodistuksia haettiin kauppakamareilta viime vuonna 4 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Vaikka pudotusta oli edelleen, ei se ollut läheskään niin suuri kuin vuotta aiemmin, jolloin vienti supistui alkuperätodistusten määrällä mitattuna 14 prosenttia edellisvuodesta.
Maria-Elena Ehrnrooth Keskuskauppakamarin kv-asioiden kehitysjohtajaksi8.1.2025 15:29:47 EET | Tiedote
Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden kehitysjohtajaksi on nimitetty Maria-Elena Ehrnrooth (vtm). Hän siirtyy Keskuskauppakamariin Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL:n toimitusjohtajan ja palveluliiketoiminnan johtajan tehtävästä.
Mainonnan eettinen neuvosto antoi huomautuksen tekoälyllä toteutetulle mainokselle2.1.2025 10:08:20 EET | Tiedote
Mainonnan eettinen neuvosto (MEN) on ensimmäistä kertaa antanut lausunnon yksinomaan tekoälyllä toteutetusta mainoksesta. Tekoäly oli paitsi tehnyt mainoksen niin myös valinnut mainoksen mainospaikan, joka oli Tinder-seuranhakupalvelualusta. Lastenlehden mainos oli hyvän tavan vastainen Tinder-alustalla esitettynä, kun otettiin huomioon mainoksen kuva, teksti ja sen sijoittelu sekä esittämisympäristö. Mainoksen ilmaisu ”Ajanvietettä 7-12v…” yhdistyi Tinder-alustalla esitettynä hämmentävästi lapsen kuvaan. Alustan teksti ”X Pitkäaikaista kumppania” mainoksen yläpuolella loi osaltaan mainosta nopeasti silmäilemällä mielikuvan siitä, että kysymys olisi seuranhakuilmoituksesta. Mainostaja sai huomautuksen. MEN painotti, että markkinoijan huolellisuusvelvoitekorostuu, kun se käyttää tekoälysovelluksia, mainosverkkoja ja algoritmeja.
Keskuskauppakamari: Yritykset tarttuvat ilmastotoimiin kun saavat konkreettista apua – energiansäästö, vihreämmät hankinnat, logistiikan järkevöittäminen tärkeimpiä tekoja31.12.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Yritykset tarttuvat kyllä ilmastotoimiin, mutta etenkin pienet ja keskisuuret yritykset tarvitsevat konkreettisia neuvoa ja tukea aloittamiseen. Keskuskauppakamarin kyselyyn vastanneista yrityksistä 88 prosenttia vastasi tarttuneensa käytännön toimiin saatuaan oppia hiilijalanjäljen laskentaan.
Elintarvikeketjun itsesääntely loppuu30.12.2024 16:27:46 EET | Tiedote
Elintarvikeketjun kauppatapalautakunta lopettaa toimintansa. Toimintaa rahoittaneet alan järjestöt katsovat alan itsesääntelyn olevan päällekkäistä elintarvikemarkkinavaltuutetun viranomaistoiminnan kanssa. Toimintansa lopuksi lautakunta julkaisee antamansa suositukset kootusti, jotta niistä on hyötyä alan toimijoille myös tulevaisuudessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme