Terassilta töihin -kampanja tarjoaa vinkkejä juomisen vähentämiseen

Jaa

Kesällä ja loma-aikana Suomessa juodaan enemmän alkoholia kuin muulloin. Jos takana on useampi kostea viikko, voi vähentäminen olla vaikeaa arjen koittaessa. Tämä kuuluu Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ylläpitämän Päihdeneuvontapuhelimen yhteydenotoissa. EHYTin Terassilta töihin -kampanja havahduttaa tarkkailemaan omaa juomista ja tarjoaa tukea juomisen vähentämiseen.

Pixabay

Kesän päättyessä EHYTin ylläpitämään Päihdeneuvonnan auttavaan puhelimeen ottavat yhteyttä ihmiset, joilla on vaikeuksia vähentää juomista vapaiden jälkeen.

”Soittajat kertovat, että alkoholia kuluu edelleen samaan tahtiin kuin lomalla, vaikka aamuisin pitäisi olla työkunnossa ja haluaisi lopettaa juomisen,” kertoo Päihdeneuvonnan päällikkö Kaisa Åberg.

Työpaikoilla liiallinen alkoholin käyttö näkyy esimerkiksi myöhästelynä, väsymyksenä ja heikentyneenä työnlaatuna, jopa työtapaturmina. 

Terassilta töihin -kampanja tarjoaa tukea niille, joiden alkoholin käyttö on ollut kesällä runsasta. Kampanjan materiaaleihin kuuluu vähentämisvinkkejä sekä OttoMitta-sovellus alkoholinkäytön seurantaan ja riskien tunnistamiseen. Sovellus arvioi alkoholin käytön riskiprofiilia ja antaa palautetta käyttäjän syöttämän tiedon perusteella.

”Myös Päihdeneuvonnan päivystäjän kanssa voi arvioida omaa tilannettaan ja pohtia vaihtoehtojaan, jos vähentäminen tai lopettaminen ei tunnu onnistuvan omin voimin. Tarvittaessa neuvonnasta saa ohjeita hoitoon hakeutumiseen”, Åberg kertoo.

Alkoholilain uudistuksen vaikutukset huolestuttavat

Alkoholilakia muutettiin äskettäin ja kesäkuusta lähtien ruokakaupoista on voinut ostaa jopa kahdeksan prosenttisia juomia. Kaupan alan mukaan vahvempien juomien myynti on lähtenyt käyntiin vilkkaasti.

”Ongelmien ehkäisyn näkökulmasta on yksiselitteisesti huono asia, että vahvempaa alkoholia on helpommin ja laajemmin saatavilla,” Åberg sanoo. 
”Päihdetyön kentällä pelätään, että lisääntyvät haitat tulevat kuormittamaan sote-palveluita entisestään.”

Alkoholin käytön kohtalaisen riskin taso on terveillä työikäisillä miehillä 14 annosta ja naisilla 7 annosta viikossa. Yksi alkoholiannos vastaa esimerkiksi 33 cl keskiolutta. Sama määrä kahdeksan prosenttista juomaa on 1,8 alkoholiannosta. Vahvemmilla juomilla riskirajat ylittyvät nopeammin.

”Kukaan ei halua tehdä alkoholista itselleen ongelmaa. Siksi olisi tärkeää, että jokainen alkoholia käyttävä välillä pysähtyisi pohtimaan, millaisia seurauksia omalla juomisella on. Korjausliikkeitä on paljon helpompi tehdä, jos ongelmat eivät ole vielä pitkittyneet”, Åberg sanoo. 
”Useimmat vakavammat haitat ovat vältettävissä, jos omaan liialliseen juomiseen havahtuu ajoissa.”

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Terassilta töihin -kampanja on aktiivisena sosiaalisessa mediassa viikolla 32 ja 33. OttoMitta-sovellus alkoholinkäytön seurantaan ja riskien tunnistamiseen: ottomitta.ehyt.fi

Valtakunnallinen Päihdeneuvonta numerossa 0800 900 45 tukee ja auttaa, jos oma tai läheisen päihteiden käyttö huolestuttaa. Auttavaan puhelimeen voi soittaa nimettömänä ja ilmaiseksi mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Puheluihin vastaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset. Lisätietoja: päihdeneuvonta.fi

8 vinkkiä juomisen vähentämiseen

Juotko kesällä enemmän kuin muulloin? Kun arki alkaa, voi vähentäminen olla vaikeaa. Kokosimme kahdeksan vinkkiä juomisen vähentämiseen. Näiden avulla saat selville, onko juominen sinulle ongelma, ja miten saavutat kohtuuden.

1. Selvitä, kuinka paljon juot
Seuraa omaa juomistasi pitämällä juomapäiväkirjaa joko paperilla tai sähköisesti. Voit käyttää esimerkiksi EHYT:in OttoMittaa, johon merkitset helposti juomasi alkoholiannokset. Lataa OttoMitta puhelimeen, niin se on aina saatavillasi. Päiväkirja konkretisoi juomisen määrän. Miltä näyttää?
OttoMitta: ottomitta.ehyt.fi

2. Mieti, minkä verran on ok juoda
Hyvä ohjenuora on kohtuukäytön rajat. Esimerkiksi miehelle yli 14 annosta viikossa ylittää kohtalaisen riskin rajan. Naiselle raja on 7 annosta. Jos sinulla on tarve vähentää, aseta juomiselle selkeät rajat ja laske, kuinka paljon vähennät. Pidä aluksi tipaton kuukausi, jotta huomaat, onko sinun vaikea olla ilman alkoholia. Jos on, voit miettiä, miksi se tuntuu vaikealta. Muistathan, että ammattiapua on saatavilla.

3. Tunnista, milloin ja miksi juot
Tunnista tilanteet, joissa juot liikaa. Voitko välttää näitä tilanteita? Kiinnitä huomiota myös tunteisiisi. Juotko tylsyyteen tai suruun? Ovatko tunteet myönteisiä vai kielteisiä? Entä juotko aina tiettyjen ihmisten kanssa? Mieti, mitä saavutat juomalla ja miten voisit saada samoja asioita ilman alkoholia.

4. Kerro muille, että vähennät
Keskustele lähipiirisi kanssa alkoholin käytöstäsi. Kerro, että haluat vähentää ja pyydä, ettei lähipiirisi yllytä tai houkuttele sinua juomaan. Lähipiirin tuki auttaa pysymään päätöksessä, ja voit myös saada vertaistukea vähentämiseen.

5. Keksi jotain muuta juomisen tilalle
Mieti uusia tapoja rentoutua. Sovi tapaamisia paikkoihin, joissa ei tarjoilla alkoholia. Jos olet esimerkiksi juonut alkoholia työviikon päätteeksi, ota tilalle uusi tapa. Käy esimerkiksi kahvilla ystävän kanssa tai katso hyvä elokuva.

6. Opettele sanomaan ei
Valmistaudu kieltäytymään alkoholista. Voit miettiä etukäteen, miten torjut tarjoukset: ”Ei kiitos, olen vähentänyt juomistani”, ”Ei kiitos, nukun paremmin, jos en juo”, ”Ei kiitos, huomenna on pitkä päivä.”

7. Älä lannistu
Älä lannistu, jos tulee takapakkia. Muutos vie aikaa ja pienikin vähentäminen auttaa. Pyri selvittämään, miksi joit enemmän kuin halusit. Mieti, miten voit jatkossa välttää vastaavan tilanteen.

8. Päihdeneuvonta – Kun tarvitset tukea juomisen vähentämiseen tai lopettamiseen
Aina alkoholin käytön vähentäminen ei onnistu yksin, koska alkoholi voi aiheuttaa vahvan riippuvuuden. Ammattiapua voi hakea esimerkiksi terveyskeskuksesta tai työterveydestä, josta sinut ohjataan tarvittaessa eteenpäin päihdepalveluihin. Jos haluat keskustella tilanteestasi, myös Päihdeneuvonnan ammattilaiset ovat apunasi numerossa 0800 900 45 ympäri vuorokauden. Soittaminen on maksutonta ja anonyymia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Alkoholiin, nikotiinituotteisiin ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja. Työmme pohjautuu tutkittuun tietoon ja näyttöön perustuviin menetelmiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Alkoholin kotiinkuljetuksen salliminen lisää turvattomuutta kodeissa30.8.2024 13:17:38 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys alkoholin kotiinkuljetuksen sallimisesta herättää vakavia huolia lisääntyvistä sosiaalisista, terveydellisistä ja yhteiskunnallisista haitoista. Esitys sallisi alkoholijuomien verkkokaupan sekä muut jakeluun ja noutoon perustuvat vähittäismyyntikonseptit, kuten alkoholijuomien toimituksen. Esitys sisältää lukuisia ongelmia, jotka uhkaavat lisätä alkoholin aiheuttamia haittoja sekä käyttäjälle itselleen, läheisille ja yhteiskunnalle. Järjestöt ovat huolissaan erityisesti lasten, nuorten ja lähisuhdeväkivallan uhassa elävien tilanteesta.

Tuore selvitys: Alkoholin kustannukset julkiselle terveydenhuollolle jopa 1,1 miljardia euroa vuodessa21.8.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Nykyiset arviot alkoholin kustannusvaikutuksista terveydenhuollolle ovat vahvasti alimitoitettuja, mikä käy ilmi FCG Finnish Consulting Groupin tekemästä ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tilaamasta tuoreesta katsauksesta. Laskentatavasta riippuen alkoholi voi aiheuttaa julkiselle terveydenhuollolle jopa 648–1 141 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset. Summa on iso, jos sitä vertaa esimerkiksi vuoden 2020 perusterveydenhuollon vuodeosastohoidon kokonaismenoihin, jotka olivat 789 miljoonaa euroa. Euromääräisesti eniten alkoholi tuottaa kustannuksia Helsingissä, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Alkoholi luultua suurempi tappaja Suomessa: Vuodessa katoaa 37 000 elinvuotta alkoholiperäisistä syistä22.5.2024 08:31:35 EEST | Tiedote

Alkoholi on huomattava terveysriski ja ennenaikaisten kuolemien merkittävimpiä taustasyitä. Joka vuosi Suomessa menetetään ennenaikaisesti yli 37 000 elinvuotta alkoholin vaikutuksesta, kun otetaan huomioon myös epäsuorat kuolemat. Suhteessa väestömäärään elinvuosia menetetään alkoholin takia eniten Kymenlaaksossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa, käy ilmi FCG Finnish Consulting Groupin tekemästä ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tilaamasta tuoreesta katsauksesta. Katsauksessa tarkastellaan nyt ensimmäistä kertaa sekä suorien että epäsuorien alkoholikuolemien vaikutusta elinvuosien menetyksiin.

Selvitys: Lähes puolet alaikäisistä hankkii alkoholijuomansa sosiaalisen median kautta16.5.2024 09:08:28 EEST | Tiedote

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tuoreen selvityksen mukaan noin 69 % alaikäisistä kokee, että alkoholijuomien hankkiminen omaan käyttöön on helppoa. 40 % alaikäisistä kertoi saavansa juomansa alkoholin sosiaalisen median kanavien kautta. Selvityksessä kysyttiin nuorten omasta alkoholin käytöstä ja alkoholin käyttöön liittyvistä asenteista. Nettipaneelin kysymyksiin vastasi 1008 iältään 15–29-vuotiasta suomalaista tammikuussa 2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye