Sähköpotkulaudoille esitetty promilleraja vähentäisi tehokkaasti onnettomuuksia
Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan sähköpotkulautojen ja moottorilla varustettujen polkupyörien kuljettamiseen 0,5 promillen rajaa. Tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta ja vähentää onnettomuuksia. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry pitää ehdotusta erittäin kannatettavana, sillä merkittävässä osassa sähköpotkulautatapaturmia taustalla on kuljettajan päihtymys.
Sähköpotkulautojen ja moottorilla varustettujen polkupyörien suosio on kasvanut voimakkaasti etenkin suurissa kaupungeissa. Näiden ajoneuvojen kuljettamisen sääntely on kuitenkin ollut löyhää, mikä on näkynyt muun muassa päivystyksissä hoidettujen tapaturmien lukumäärissä.
Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan lainsäädäntöön uusia keinoja ehkäistä ja vähentää mikroliikkumisen onnettomuuksia. Keskeisiä lisäyksiä olisivat muun muassa promillerajan asettaminen ja huumausaineiden nollatoleranssi kevyille sähköajoneuvoille ja moottorilla varustetuille polkupyörille, oikeus määrätä kuljettaja kokeeseen päihtymyksen toteamiseksi ja tarvittaessa estää ajo sekä seuraamusmaksu päihtyneelle kuljettajalle. Lisäksi kuntien ja kaupunkien mahdollisuuksia hallita mikroliikkumista parannettaisiin: jatkossa sähköpotkulautojen tai polkupyörien vuokralle tarjoaminen edellyttäisi voimassa olevaa mikroliikennelupaa, jonka myöntäisi kunta.
”Nykyinen sääntely ei ehkäise riittävän tehokkaasti päihtyneenä liikenteeseen lähtemistä. Ehdotetut lisäykset ovat erittäin tärkeitä kaikkien tielläliikkujien turvallisuuden kannalta”, toteaa EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen. ”Promilleraja antaa kuljettajalle selkeän viestin siitä, että päihtyneenä ei tule ajaa ja poliisille paremmat mahdollisuudet puuttua näihin tilanteisiin.”
Esitysluonnoksessa arvioidaan, että kiinteä promilleraja ja sen valvonta vähentäisi liikenteessä tapahtuvia onnettomuuksia merkittävästi. Ne vähentäisivät myös terveydenhuollon kuormitusta sekä tapaturmista aiheutuvia sairauslomia ja kustannuksia. Liikenne- ja viestintäministeriön promillerajaselvityksen mukaan erikoissairaanhoidon päivystyksessä hoidetuista 1 600 sähköpotkulautatapaturmasta päihtyneiden osuus oli 45–50 prosenttia, mikä tarkoittaa noin 640–800 alkoholitapaturmaa vuosittain.
Ehdotettu mikroliikennelupajärjestelmä puolestaan mahdollistaisi muun muassa nopeusrajoitukset ja käyttöaikoihin perustuvat rajaukset. Käyttöä voitaisiin tehokkaammin rajoittaa etenkin yöaikaan.
”Käyttöaikojen rajoittaminen on olennainen keino ehkäistä päihtyneenä ajamista, sillä suuri osa sähköpotkulautaonnettomuuksista tapahtuu yöllä ja kuljettaja on usein päihtynyt. Sähköpotkulautojen käyttäjiltä itseltään on myös jatkossa syytä edellyttää vastuullista liikennekäyttäytymistä turvallisuus huomioiden”, Mikkonen huomauttaa.
Yhteyshenkilöt
Juha Mikkonentoiminnanjohtaja, PhD, VTMEhkäisevä päihdetyö EHYT ry
Puh:050 527 4780juha.mikkonen@ehyt.fiEhkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen kansalais- ja asiantuntijajärjestö, joka ehkäisee ja vähentää päihde- ja pelihaittoja. EHYT tukee yhteisöjen ja yksilöiden hyvinvointia sekä vahvistaa sosiaalisesti kestävää kehitystä. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
Selvitys: Nuoret haluaisivat vähentää sosiaalisen median käyttöä ja digipelaamista6.11.2024 09:05:00 EET | Tiedote
Nuoret haluaisivat vähentää sosiaalisen median käyttöä ja digipelaamista, käy ilmi Ehkäisevä Päihdetyö EHYT ry:n teettämästä Nuorten kulttuuri ja päihteet -selvityksestä. Suurin osa kyselyyn vastanneista kertoi yrittäneensä jo vähentää somettamista tai pelaamista, mutta monet raportoivat kokeilun epäonnistuneen. Vain kolmasosalla alaikäisistä vastaajista on kotona säännöt puhelimen käytölle.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry käynnistää muutosneuvottelut21.10.2024 14:11:57 EEST | Tiedote
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry käynnistää koko organisaatiota koskevat muutosneuvottelut. Neuvotteluiden perusteena ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt sekä toiminnan uudelleen organisointi. Alustava arvio henkilöstön vähennys- ja muutostarpeesta on 16 työntekijää.
Esitys alkoholijuomien kotiinkuljetuksesta uhkaa kansanterveyttä ja lasten hyvinvointia11.10.2024 08:30:38 EEST | Tiedote
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on erittäin huolissaan hallituksen lakiesityksestä (10.10.2024), joka mahdollistaisi alkoholijuomien kotiinkuljetuksen ja verkkokaupan Suomessa. EHYT katsoo lakimuutoksen lisäävän alkoholin saatavuutta ja päihdehaittoja. Kansanterveystoimijoiden lisäksi valtioneuvoston alainen lainsäädännön arviointineuvosto on kiinnittänyt huomiota siihen, että esitysluonnos sivuuttaa perustuslain 19. pykälän 3 momentin, jonka mukaan julkisella vallalla on velvollisuus edistää väestön terveyttä sekä turvata lasten hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu. EHYT katsoo, että hallituksen esitys ei toteuta näitä perustuslaillisia tavoitteita, vaan on vaarassa lisätä sote-palveluiden kuormitusta, heikentää suomalaisten terveyttä ja työkykyä sekä merkittävällä tavalla vaarantaa lasten hyvinvointia.
Selvitys: Urheiluseurojen valmentajilla ei ole aikaa puhua nuorille päihdehaitoista20.9.2024 08:05:00 EEST | Tiedote
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n SPORTTI-hanke selvitti, mitä esteitä valmentajat kokevat päihteistä puhumiselle seuratoiminnassa. Tulosten perusteella valmentajat kokevat yleisimmiksi esteiksi ajan puutteen sekä sen, ettei heillä ole velvollisuutta puhua päihteistä. EHYT ry:n toteuttamaan kyselyyn vastasi 286 valmentajaa, jotka toimivat 12–17-vuotiaiden nuorten parissa.
Selvitys: Enemmistö nuorista suhtautuu rahapelimainontaan kielteisesti18.9.2024 09:13:58 EEST | Tiedote
Nuoret suhtautuvat kielteisesti rahapelien markkinointiin, käy ilmi EHYT ry:n teettämässä Nuorten kulttuuri ja päihteet -selvityksessä. Eniten nuoret törmäävät rahapelimainoksiin somekanavissa, striimauspalveluissa, tv:ssä ja radiossa sekä pelatessaan digipelejä. Selvitykseen vastasi kaikkiaan 1008 15–29-vuotiasta Suomessa asuvaa nuorta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme