Kela/FPA

Koulumatkatukea kannattaa hakea OmaKelassa ennen koulun alkua – verkossa hakeminen nopeuttaa tuen saamista

Jaa

Koulumatkatukea täytyy hakea jokaiselle lukuvuodelle erikseen. Tuki kannattaa hakea ennen koulun alkua, jotta koulumatkatuetun lipun voi saada hyvissä ajoin käyttöönsä. Tuen voi hakea helposti OmaKelassa.

Toisen asteen oppilaitoksessa opiskelevat voivat saada Kelasta koulumatkatukea. Toisen asteen oppilaitoksia ovat esimerkiksi lukiot ja ammattikoulut. Koulumatkatukea voi saada, jos yhdensuuntainen koulumatka on pitkä ja matkapäiviä on kuukaudessa vähintään 10.

Opiskelija voi selvittää koulumatkatuen laskurilla, voiko hän saada koulumatkatukea ja kuinka paljon.

Koulumatkatuki täytyy hakea jokaiselle lukuvuodelle erikseen. Hakemus kannattaa lähettää jo ennen koulun alkua, jotta opiskelija ehtii hankkia Kelan tukeman matkalipun käyttöönsä hyvissä ajoin.

Jos koulumatkaan tulee lukuvuoden aikana muutoksia, niistä täytyy ilmoittaa OmaKelassa.

Koulumatkatuki on monelle nuorelle ensimmäinen Kelasta itse haettava tuki

Koulumatkatukea voi hakea kätevästi OmaKelassa. Jotta opiskelija voi hakea tuen itsenäisesti OmaKelassa, hän tarvitsee omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Tunnukset täytyy hankkia omasta pankista ja varmenne oman operaattorin kautta. Näitä tunnuksia opiskelija tarvitsee jatkossakin, kun hän hakee esimerkiksi opintotukea OmaKelassa.

Jos opiskelija kulkee koulumatkansa julkisella liikenteellä, hän voi saada osto-oikeuden koulumatkatuettuun lippuun heti hakemuksen lähettämisen jälkeen. Tällöin opiskelija voi heti ostaa koulumatkatuetun lipun esimerkiksi lipunmyyjän verkkokaupasta.

Jos käytettävissä ei ole julkista liikennettä tai koulukuljetusta, koulumatkatuen voi saada myös oman auton käyttöön. Tällöin tuen saa vasta, kun Kela on käsitellyt hakemuksen.

Tiedon osto-oikeudesta, hakemuksen tilasta ja koulumatkatuen määrästä näkee OmaKelasta. Kun Kela on käsitellyt hakemuksen, opiskelija saa myös erillisen päätöksen OmaKelaan. Päätös tulee myös postitse, ellei opiskelija ole luopunut paperipostista. Opiskelija voi luopua paperipostista OmaKelassa samalla, kun hän tekee koulumatkatuen hakemuksen.

Hakemista voi harjoitella yhdessä huoltajan kanssa

Jos alaikäinen opiskelija ei voi hakea tukea itse OmaKelassa, huoltaja voi hakea tuen opiskelijan puolesta ja samalla opastaa nuorta OmaKelan käytössä. Jos huoltaja hakee tuen opiskelijan puolesta, mahdollinen osto-oikeus myönnetään kuitenkin opiskelijalle itselleen.

Tuen voi edelleen hakea myös koulumatkatuen hakemuslomakkeella (KM 1). Jos tuen hakee hakemuslomakkeella, opiskelija saa oikeuden koulumatkatuetun lipun ostoon vasta, kun Kela on käsitellyt hakemuksen.

Lisätietoja asiakkaalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kelan viestintäKelan viestinnän mediapuhelin palvelee arkisin klo 9–15. Numerossa ohjaamme haastattelupyyntöjä asiantuntijoillemme. Voit jättää haastattelupyynnön myös sähköpostitse.

Puh:020 634 7745viestinta@kela.fi

Kansaneläkelaitos (Kela) hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri elämäntilanteissa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kela/FPA

Arbetsvillkoret för arbetslöshetsförmånerna förlängs och tjänas i fortsättningen in utifrån lönen – svårare att få inkomstrelaterad dagpenning eller grunddagpenning1.8.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Från och med september blir det svårare för arbetslösa att få inkomstrelaterad dagpenning eller FPA:s grunddagpenning, då arbetsvillkoret för arbetslöshetsförmånerna förlängs från 6 till 12 månader. Situationen för dem som har deltidsarbete kan dock underlättas av att arbetsvillkoret i och med ändringarna tjänas in utifrån löneinkomsten och inte utifrån arbetstiden.

Työttömyysturvan työssäoloehto pitenee ja kertyy jatkossa palkan perusteella – ansiopäivärahalle tai peruspäivärahalle pääsystä tulee vaikeampaa1.8.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Työttömien on jatkossa vaikeampi päästä ansiopäivärahan tai Kelan peruspäivärahan piiriin, kun työttömyysturvan työssäoloehto pitenee syyskuussa 6 kuukaudesta 12 kuukauteen. Osa-aikaista työtä tekevien asemaa voi kuitenkin helpottaa, että työssäoloehto alkaa kertyä palkkatulon perusteella työajan sijaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye