Kela/FPA

Yleisen asumistuen maksaminen omistusasuntoihin päättyy 31.12.2024

Jaa

Vuoden 2025 alusta alkaen yleistä asumistukea ei voi enää saada omistusasuntoon. Myöskään asumisoikeusasunnon asuntolainan korkoja ei enää oteta huomioon. Muutokset eivät koske eläkkeensaajan asumistukea.

Vuoden 2024 joulukuu on viimeinen kuukausi, jolta yleistä asumistukea voi vielä saada omistusasuntoon. Sen jälkeen yleistä asumistukea ei enää makseta omistusasunnon asumismenoihin, kuten vastikkeisiin, omakotitalon hoitomenoihin ja asuntolainan korkoihin.

Kela lakkauttaa omistusasuntoihin myönnetyt yleiset asumistuet ilman, että asiakkaan tarvitsee tehdä mitään. Muutos tulee voimaan 1.1.2025.

Muutos ei koske asumisoikeusasuntoja eikä osaomistusasuntoja. Näihin asuntoihin voi jatkossakin saada yleistä asumistukea. Asumisoikeusasunnon asumismenoiksi ei kuitenkaan jatkossa enää hyväksytä asuntolainan korkoja. Myös tämä muutos tulee voimaan 1.1.2025.

Muutokset yleisessä asumistuessa eivät koske eläkkeensaajan asumistukea. Jos asiakas ei ole varma, kumpaa tukea hän saa, asian voi tarkistaa asumistukipäätöksestä tai olemalla yhteydessä Kelaan.

Myös tällaiset asunnot tulkitaan omistusasunnoksi

Asunto tulkitaan omistusasunnoksi, vaikka asunnosta olisi tehty vuokrasopimus, jos

  • asunto, jossa yrittäjä asuu, on yrityksen tai kiinteistöosakeyhtiön nimissä ja yrittäjä omistaa yrityksestä vähintään 50 %
  • ruokakunta omistaa asunnosta vähintään 50 %
  • kyseessä on yhteisomistusasunto.

Asunto tulkitaan omistusasunnoksi myös tilanteissa, joissa ruokakunta vastaa asumiskustannuksista kuten omistusasunnossa. Jos esimerkiksi kuolinpesän osakas asuu kuolinpesän omistamassa asunnossa ja vastaa asunnon asumiskustannuksista kuten omistaja, asuntoa pidetään omistusasuntona. Myös tällaisiin asuntoihin myönnetty yleinen asumistuki lakkautetaan.

Mitä asiakas voi tehdä, jos rahat eivät riitä asumismenoihin?

Jos asiakkaan tulot ja varat eivät tuen lakkauttamisen jälkeen riitä ruokaan, asumismenoihin ja muihin pakollisiin menoihin, hän voi arvioida toimeentulotuen laskurilla, voisiko hän saada perustoimeentulotukea. Laskurin tulos on aina arvio.

Toimeentulotukeen vaikuttavat hakijan ja hänen perheensä tulot, säästöt ja varallisuus. Varallisuutena ei kuitenkaan pidetä omistusasuntoa, jossa hakija vakituisesti asuu. Perustoimeentulotukea ei voi saada asuntolainan lyhennykseen.

Jos asiakas tarvitsee apua velkaongelmiin, hän voi ottaa yhteyttä oikeusaputoimistojen talous- ja velkaneuvontaan (oikeus.fi) tai Takuusäätiöön (takuusaatio.fi).

Lue lisää

Näin yleinen asumistuki muuttuu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kelan viestintäKelan viestinnän mediapuhelin palvelee arkisin klo 9–15. Numerossa ohjaamme haastattelupyyntöjä asiantuntijoillemme. Voit jättää haastattelupyynnön myös sähköpostitse.

Puh:020 634 7745viestinta@kela.fi

Kansaneläkelaitos (Kela) hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri elämäntilanteissa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kela/FPA

Arbetsvillkoret för arbetslöshetsförmånerna förlängs och tjänas i fortsättningen in utifrån lönen – svårare att få inkomstrelaterad dagpenning eller grunddagpenning1.8.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Från och med september blir det svårare för arbetslösa att få inkomstrelaterad dagpenning eller FPA:s grunddagpenning, då arbetsvillkoret för arbetslöshetsförmånerna förlängs från 6 till 12 månader. Situationen för dem som har deltidsarbete kan dock underlättas av att arbetsvillkoret i och med ändringarna tjänas in utifrån löneinkomsten och inte utifrån arbetstiden.

Työttömyysturvan työssäoloehto pitenee ja kertyy jatkossa palkan perusteella – ansiopäivärahalle tai peruspäivärahalle pääsystä tulee vaikeampaa1.8.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Työttömien on jatkossa vaikeampi päästä ansiopäivärahan tai Kelan peruspäivärahan piiriin, kun työttömyysturvan työssäoloehto pitenee syyskuussa 6 kuukaudesta 12 kuukauteen. Osa-aikaista työtä tekevien asemaa voi kuitenkin helpottaa, että työssäoloehto alkaa kertyä palkkatulon perusteella työajan sijaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye