Tutkimus: Ruutuajan vaikutus lasten näköön huolettaa 79 %:a suomalaisvanhemmista – muilta osin vain noin joka kolmas kantaa huolta lapsensa näkökyvystä ja silmäterveydestä
Vaikka noin joka kolmas 6-12-vuotiaan vanhempi huolehtii lapsensa näöstä ja silmäterveydestä paljon tai jonkin verran, samanaikaisesti joka viides vastaaja ei ole joko ajatellut asiaa tai ei koe asian koskevan lapsiaan. Useimmin tunnistetut lapsen näkemisen haasteiden oireet ovat päänsärky, silmien siristely, ruudun katsominen hyvin läheltä ja väsyminen lukiessa – sen sijaan levottomuuden tai keskittymiskyvyn häiriöt huonon näön oireina jäävät monelta vanhemmalta tunnistamatta. Tiedot selviävät Silmäaseman teettämästä lasten näkökykyyn liittyvästä tutkimuksesta*.

Tutkimuksen mukaan kaikkiaan 36 % 6-12-vuotiaiden lasten vanhemmista huolehtii lapsensa näkökyvystä, kun lapsen silmien yleinen terveys huolettaa 32 %:a vanhemmista. Ruutuaika huolestuttaa kaikkiaan 79 % vanhemmista, ja vielä keskimääräistä enemmän heitä, jotka muutoinkin huolehtivat lapsen näkökyvystä ja silmäterveydestä. Huoli lapsen näkökyvystä ja silmäterveydestä säilyy lapsen kasvaessa eikä se vähene alakoulun aikana.
Enemmistö (52 %) haluaa huolehtia lapsensa hyvästä näkökyvystä erityisesti siksi, jotta tällä olisi parhaat edellytykset onnistua koulumaailmassa. 38 % toimii samoin, koska haluaa, että lapsi saa parhaat mahdollisuudet onnistua haluamissaan harrastuksissa.
Ruutuajan vaikutus lapsen silmiin on vanhempien suurin huolenaihe, joka vaivaa kaikkiaan 79 % suomalaisvanhemman mieltä.
”Vanhempien huoli lasten ruutuajasta ei ole tuulesta temmattu, ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti kasvavien lasten kohdalla. Ruudun ääressä lähelle katsottu aika vaikuttaa lapsen näön kehitykseen ja sitä on syytä rajoittaa. On mahdotonta sanoa, mikä määrä ruutuaikaa on lapselle turvallista, joten absoluuttisen aikamääreen antamisen sijaan ohjaisin kannustamaan ulkona liikkumiseen ja leikkimiseen ja tasapainottamaan siten ruudun ääressä vietettyä aikaa. Ruutuajan hallinta pätee tietysti kaikenikäisiin, mutta erityisesti lasten kohdalla ruutujen äärellä vietetty aika tulisi suhteuttaa kehitystasoon, koska näköjärjestelmä on vielä keskeneräinen”, kertoo Silmäaseman johtava ylilääkäri, silmätautien erikoislääkäri Kaisu Järvinen.
Vanhempi tunnistaa päänsäryn ja siristelyn – myös keskittymisvaikeudet voivat kieliä huonosta näöstä
Vanhempien useimmin tunnistamia heikon näkemisen oireita ovat tutkimuksen mukaan päänsärky, silmien siristely, ruudun katsominen hyvin läheltä ja väsyminen lukiessa. Lisäksi enemmistö kyselyyn vastanneista vanhemmista tunnisti oireena myös lapsen haluttomuuden lukea tai tehdä asioita, jotka vaativat tarkkaa näköä. Naiset vaikuttavat kiinnittävän kautta linjan enemmän huomiota kaikkiin mahdollisiin näkemisen haasteiden oireisiin kuin miehet.
”Tutkimuksemme mukaan vain 17 % vanhemmista tunnistaa, että lapsen levottomuus voi kieliä näkemiseen liittyvistä ongelmista. Kaikkiaan vain 18 % vanhemmista tietää, että lapsen kokemus siitä, että koulussa on tylsää tai pitkästyttävää voi johtua heikosta näöstä, mutta varsinaiset keskittymishäiriöt oireena tunnistaa jo 28 %. Kun keskittymisen ongelmia tutkitaan, on erittäin tärkeää sulkea pois näköön liittyvät ongelmat, sillä hyvällä näöllä voidaan merkittävästi helpottaa lapsen keskittymistä”, Järvinen kertoo.
Lapsen näkö ei ole valmis vielä koulun alkaessa – kehitykseen voidaan vaikuttaa
Tutkimuksen mukaan noin joka viides 6-12-vuotias on ohjattu silmälääkäriin, joko kodin omasta tai kouluterveydenhuollon aloitteesta. Tutkimuksen mukaan kouluterveydenhuollon tekemisissä ohjauksissa on alueellisia eroja: Uudellamaalla (16 % ) kouluterveydenhuolto vaikuttaisi ohjaavan lapsia vähemmässä määrin silmälääkäriin kuin esimerkiksi Pohjois- ja Itä-Suomessa (27 %).
Tutkimus osoittaa, että silmälääkärillä käyneiden lasten enemmistön näön kehitystä on seurattu ainakin ajoittain. 41 %:n näön kehitystä on seurattu säännöllisesti, kun runsaalla neljäsosalla kehitystä ei ole seurattu jatkossa. Vanhemman huoli lapsen näkökyvystä tai silmänterveydestä näyttäisi tukevan lapsen näön kehityksen säännöllistä seurantaa.
Neljä viidestä silmälääkärillä käyneen lapsen vanhemmasta uskoo näöntarkastuksen tapahtuneen riittävän varhaisessa vaiheessa koulunkäyntiä silmällä pitäen. Ne vanhemmat, joiden lapset on ohjattu silmälääkärille kouluterveydenhoidon lähetteellä, ovat asiasta vieläkin vakuuttuneempia (89 %).
”Moni ei tiedä, että lapsen näkökyky on syntymähetkellä hyvin kehittymätön eikä se ole täysin valmis vielä koulun alkaessakaan. Näön kehitys jatkuu 8-10 ikävuoteen asti, joten mahdollisiin ongelmiin ja näön optimaaliseen kehitykseen on siis aikaa vaikuttaa. Vastaavasti, jos ongelmat jäävät havaitsematta ja korjaamatta, aiheutuu niistä pysyvä haitta. Lasten näkökykyä tutkivat sekä optikot että silmälääkärit, mutta peukalosääntönä on, että alle 8-vuotiaiden lasten näön tutkiminen ja seuranta hoituvat silmälääkärin toimesta ja ohjauksessa. Esimerkiksi likinäköisyyden suuruutta rajoittavaa hoitoa tehdään silmälääkärien ja optikoiden yhteistyönä. Perinteisesti likinäköä on korjattu yksitehoisilla silmälaseilla tai piilolinsseillä, joilla näkeminen saadaan tarkaksi, mutta likinäköistymisen etenemiseen ne eivät vaikuta. Ulkona liikkumisen lisääminen rajoittaa likinäköisyyttä, mutta sen hoitamiseen on myös erityisiä hoitolinssejä, MiYOSMART-silmälasilinssejä, joiden tarkoituksena on hidastaa ja rajoittaa erityisesti suuriasteisen likitaitteisuudenkehittymistä. Näiden käytöstä on saatu erittäin hyviä kokemuksia sekä tutkimusten että asiakaskokemusten valossa”, Järvinen kertoo.
* Markkinointidata- ja analytiikkayritys Kantar Finland Oy:n toteuttama Lapset ja näkeminen koulun alkaessa 2024 -tutkimus tehtiin kesäkuussa 2024 ja siihen vastasi yhteensä 581 henkilöä, joilla on 6-12-vuotias lapsi tai lapsia.
Lisätietoja: Silmäaseman viestintä, viestinta@silmaasema.fi, p. +358 50 4781 508 (ark. klo 9-16)
Tutkimus:
Missä määrin, jos lainkaan, koet huolta alakouluikäisen lapsesi/lastesi näöstä (näkökyvystä)? (n=581)
Paljon: 3 %
Jonkin verran: 33 %
En juuri lainkaan: 29 %
En lainkaan: 22 %
En osaa sanoa: 2 %
Missä määrin, jos lainkaan, koet huolta alakouluikäisen lapsesi/lastesi silmäterveydestä? (n=581)
Paljon: 3 %
Jonkin verran: 29 %
En juuri lainkaan: 46 %
En lainkaan: 20 %
En osaa sanoa: 2 %
Missä määrin, jos lainkaan, koet huolta alakouluikäisen lapsesi/lastesi ruutuajasta silmäterveyden näkökulmasta? (n=581)
Paljon: 12 %
Jonkin verran: 55 %
En juuri lainkaan: 24 %
En lainkaan: 7 %
En osaa sanoa: 1 %
Ei ole ruutuaikaa: 1 %
Onko lapsesi tai useampi heistä ohjattu silmälääkäriin kodin aloitteesta Ilman lähetettä? (n=581)
Kyllä: 19,45 %
Ei: 78,49 %
Ei vastausta: 2,06 %
Onko lapsesi tai useampi heistä ohjattu silmälääkäriin kouluterveydenhuollon lähetteellä? (n=581)
Kyllä: 22 %
Ei: 76 %
Ei vastausta: 2 %
Onko silmälääkärillä käyneen lapsen/lasten näön kehitystä seurattu säännöllisesti silmälääkärillä? (n=198)
Kyllä: 41 %
Ajoittain kyllä, ajoittain ei: 28%
Ei: 28 %
En osaa sanoa: 3 %
Onko silmälääkärin näöntarkastus mielestäsi tapahtunut riittävän varhaisessa vaiheessa koulunkäyntiä silmällä pitäen? (n=198)
Kyllä: 80 %
Ei: 13 %
En osaa sanoa: 7 %
Tarkempia tutkimustuloksia taustamuuttujiin suhteutettuna saatavissa ottamalla yhteyttä Silmäaseman viestintään.
Yhteyshenkilöt
Silmäaseman mediapäivystys (ark. 9-16)
Puh:+358 50 4781 508viestinta@silmaasema.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Silmäasema Oy
Tilinpäätös 2024: Silmäaseman kasvu jatkui vuonna 2024 – markkina-asema vahvistui sekä kotimaassa Suomessa että Virossa2.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Silmäasema jatkoi vahvaa kasvuaan vuonna 2024 haastavasta taloustilanteesta huolimatta. Yhtiön liikevaihto kasvoi edellisestä vuodesta 8 % ja oli 249,2 miljoonaa euroa. Oikaistu liiketulos oli 34,0 miljoonaa euroa.
Näin Suomi näkee: ikäihmisten silmäterveys huolettaa – joka viides kantaa huolta iäkkään läheisensä näöstä ja luottamus julkiseen hoitoon heikkenee19.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Silmäaseman ja Kantar Finlandin maaliskuun alussa toteuttama Näin Suomi näkee -tutkimus* paljastaa, että suomalaisten näköhaasteet yleistyvät iän myötä ja reilu viidennes suomalaisista kantaa huolta iäkkään läheisensä näkökyvystä. Samalla luottamus julkisen sektorin silmäterveyden palveluihin on heikentynyt, ja erityisesti vanhemmissa ikäryhmissä hoidon saaminen julkiselta puolelta koetaan yhä vaikeammaksi.
Silmäaseman myymäläverkosto laajenee: Silmäasema osti Silmäoptiikka Oy:n neljä toimipistettä Haminassa, Kotkan Karhulassa, Inkeroisissa ja Kuusankoskella4.3.2025 09:30:00 EET | Tiedote
Silmäaseman myymäläverkosto kehittyy Kymenlaaksossa edelleen, kun Silmäasema Optiikka Oy on ostanut Silmäoptiikka Oy:n liiketoiminnan Haminassa, Kotkan Karhulassa, Kuusankoskella ja Inkeroisissa. Kauppa on astunut voimaan 1. maaliskuuta ja kaikkien liikkeiden työntekijät siirtyvät vanhoina työntekijöinä Silmäaseman palvelukseen.
Milloin lääkärille, milloin optikolle? Ammattihenkilöasetuksen pykälä 16:n mahdollista poistumista odotetaan – Silmäaseman optikkokyselyssä korostuu asiakasohjauksen merkitys29.11.2024 07:15:00 EET | Tiedote
Suomen hallituksen keväällä tekemä päätös ammattihenkilöasetuksen 16 pykälän poistamisesta antaa mahdollisesti optikolle jatkossa valtuudet määrätä silmälaseja ilman silmälääkärin antamaa erillistä lupaa asiakkaille, joille on tehty jokin kirurginen toimenpide kuten linssi- tai laserleikkaus. Silmäaseman optikoilleen teettämästä kyselystä selviää, että optikot suhtautuvat muutokseen positiivisesti – taustalla on erityisesti asiakkaan arjen helpottuminen entisestään sekä ammattihenkilöiden keskittyminen juuri siihen, mikä on heidän oman osaamisensa ytimessä.
Viisi ikänäkömyyttiä murrettu: silmälasit eivät laiskista silmiä eivätkä porkkanat korjaa näköä – eikä miinuslaseista pääsekään eroon ikääntyessä!30.10.2024 07:15:00 EET | Tiedote
Ikänäkö kehittyy ajan myötä kaikille: sillä tarkoitetaan 40–45 ikävuoden jälkeen alkavaa luonnollista lähinäön heikentymistä. Yleisyydestään huolimatta aiheeseen liittyy lukuisia myyttejä. mutta vain 33 %* myöntää kokevansa sen oireita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme