Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Syksyn koronarokotukset alkavat – käytössä JN.1-varianttia vastaan päivitetyt rokotteet

Jaa

Syksyn koronarokotukset alkavat hyvinvointialueiden omien aikataulujen mukaisesti. Suomeen on saatu Comirnaty-rokotteita, jotka on päivitetty Euroopan lääkevirasto EMA:n antaman suosituksen mukaisesti koronaviruksen JN.1-varianttia vastaan.

Tutkimustulosten perusteella JN.1-varianttia vastaan päivitetyt koronarokotteet ylläpitävät aiemmin saatujen rokotteiden tehoa ja suojaavat tällä hetkellä kiertäviä koronavirustautia aiheuttavia variantteja vastaan. Päivitetyt rokotteet saivat myyntiluvan Euroopassa heinäkuun 2024 alussa.

THL suosittelee koronarokotteen tehosteannosta iäkkäille ja tietyille riskiryhmille

Koronarokotteen tehosteannosta suositellaan tänä syksynä:

  • hoivakodeissa tai säännöllisessä järjestetyssä kotihoidossa oleville ikääntyneille
  • kaikille 75 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille
  • kaikenikäisille voimakkaasti immuunipuutteisille.

Lisäksi rokotusta on syytä tarjota kaikille 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille sekä kaikille 18 vuotta täyttäneille, joilla on jokin vakavan koronataudin riskiä lisäävä sairaus.

Kaikkein iäkkäimpien ja tiettyjen riskiryhmien rokotukset tulisi aloittaa varhain syksyllä 

THL suosittelee, että koronarokotukset toteutetaan selvästi aiempia syksyjä aikaisemmin. Tavoitteena on ehkäistä koronasta johtuvia sairaalahoitoja ja kuolemia. 

Rokotuksia suositellaan tarjottavan ensimmäisenä hoivakodeissa ja säännöllisessä kotihoidossa oleville ikääntyneille, kaikille 80 vuotta täyttäneille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille. Myös 75–79-vuotiaiden koronarokotukset suositellaan toteuttamaan aiempia syksyjä aikaisemmin.

65 vuotta täyttäneiden ja 18 vuotta täyttäneiden riskiryhmiin kuuluvien koronarokotukset voidaan toteuttaa myöhemmin influenssarokotusten yhteydessä. Myös influenssarokotukset suositellaan aloittamaan aiempia syksyjä aikaisemmin, jo lokakuussa.

Syksyn koronarokotukset alkavat hyvinvointialueiden aikataulujen mukaisesti. Hyvinvointialueet tiedottavat, milloin ja mistä tehosteannoksen voi saada. 

Koronarokotusten perussarjan suositusta päivitetty – tämä suositus koskee henkilöitä, jotka eivät ole aiemmin saaneet lainkaan koronarokotuksia

THL on päivittänyt suositusta koronarokotusten perussarjasta. Uusi suositus koskee henkilöitä, jotka eivät vielä ole saaneet lainkaan koronarokotuksia. Uudessa suosituksessa sairastettuja tauteja ei enää lasketa rokoteannoksiksi, vaan suositukset ovat samat riippumatta siitä, montako kertaa henkilö on sairastanut taudin.

Koronarokotusten perussarjaksi suositellaan jatkossa:

  • kaikille 18 vuotta täyttäneille ja 12 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville yhtä koronarokoteannosta aiemman kolmen annoksen sijaan.
  • voimakkaasti immuunipuutteisille kahta rokoteannosta.
  • kantasolusiirron saaneille yksilöllisen harkinnan perusteella 2–3 rokoteannosta.

Alle 18-vuotiaista rokotuksia suositellaan jatkossa vain riskiryhmiin kuuluville 12 vuotta täyttäneille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille kuuden kuukauden iästä alkaen.

Korkeimmassa vakavan taudin riskissä olevien suojaa pyritään ylläpitämään tehosterokotuksin.

THL:n suositus perustuu Maailman terveysjärjestö WHO:n rokotussuositustyöryhmä SAGE:n marraskuussa 2023 päivitettyyn koronarokottamissuunnitelmaan. 

Vuoden 2023 loppuun mennessä Suomessa koko väestöstä noin 78 prosenttia oli saanut vähintään yhden koronarokoteannoksen. 18 vuotta täyttäneessä väestössä vähintään yhden annoksen kattavuus oli 88 prosenttia.

Suomessa koronan esiintyvyys hienoisessa nousussa, Euroopassa tilanne samankaltainen 

Suomessa tartuntatautirekisteriin ilmoitettujen laboratoriovarmistettujen koronatapausten määrä on noussut vähitellen toukokuusta alkaen. Myös jätevesiseurannan koronaviruslöydöksissä on havaittavissa samankaltaista lievää nousua koko maassa.

Vastaavaa laboratoriovarmistettujen koronatapausten määrän nousua on havaittu myös muissa EU/ETA-maissa. Tilanne vastaa tältä osin pitkälti kesän 2023 tilannetta, joskin tapausmäärien nousu on alkanut hieman viime kesää aiemmin. 

Lisätiedot

Koronarokotteet

Vakavan koronataudin riskiryhmät

Voimakkaasti immuunipuutteisten koronarokotukset

Hengitystieinfektioiden ehkäisy

Mia Kontio (rokotukset)
johtava asiantuntija
THL
puh. 029 524 8365
etunimi.sukunimi@thl.fi

Leif Lakoma (koronatilanne)
ylilääkäri
THL
puh. 029 524 7898
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL viikolla 33/20248.8.2024 15:25:37 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 8.8. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ti 13.8. THL:n lausunto rahapelijärjestelmän uudistuksesta Lisätietoja: oliver.kiviharju(at)thl.fi, puh. 029 524 7861 Blogit ma 12.8. Anne Arponen: Päihdediagnoosit raskauden aikana – mitä diagnoosikoodeja käytetään ja mitä pitäisi käyttää. to 15.8. Tuulikki Vehko ja Elina Kärkkäinen: ”Hoitaja on hoitaja, eikä mikään botti bittiavaruudessa” – lähihoitajien näkemyksiä tietojärjestelmistä ja kirjaamisesta Lisätietoja webinaareista ja tapahtumista Seuraa THL:ää myös sosiaalisessa mediassa Katso myös ajankohtaisia uutisiamme

Yhä useampi suomalaisnuori ei ole koskaan käyttänyt alkoholia – sähkösavukkeiden ja nikotiinipussien käyttö on yleistä8.8.2024 02:00:00 EEST | Tiedote

Peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille tehdyn kyselytutkimuksen perusteella nuorten raitistuminen jatkuu. Nuorista 35 prosenttia ei ole koskaan käyttänyt alkoholia ja yhä harvempi tupakoi. Poikkeus pitkään jatkuneessa päihteiden käytön myönteisessä kehityksessä on sähkösavukkeiden eli vapen käytön lisääntyminen. Lisäksi nikotiinipussien käyttöä esiintyy jo yleisesti vuonna 2023 tapahtuneen nikotiinipussien myyntirajoitusten poistumisen jälkeen, sillä vuonna 2024 neljännes nuorista ilmoitti joskus käyttäneensä nikotiinipusseja.

Lintuinfluenssarokotukset käynnissä – täyden rokotussuojan saamiseksi tartuntariskissä olevien tulisi ottaa ensimmäinen rokote elokuussa6.8.2024 11:28:08 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaan lintuinfluenssarokotusta tarjotaan niille 18 vuotta täyttäneille, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta. Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Suomeen saatu rokote-erä vanhenee syyskuun lopussa, joten tartuntariskissä olevien tulisi ottaa ensimmäinen rokoteannos elokuun aikana.

Jätevesitutkimus: kokaiinin käyttö lisääntynyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella, amfetamiinin käyttö kasvussa suuressa osassa maata28.6.2024 02:00:00 EEST | Tiedote

Kokaiinia käytetään yhä enemmän myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella, osoittaa THL:n tuore jätevesitutkimus. Pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä käytön kasvu on viime aikoina taittunut, mutta useissa kaupungeissa pääkaupunkiseudun ulkopuolella kokaiinin käyttömäärät ovat mittaushistorian korkeimpia. Myös amfetamiinin käyttömäärät ovat useissa kaupungeissa merkittävästi kasvaneet verrattuna edelliseen valtakunnalliseen seurantaan, joka toteutettiin vuonna 2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye