Schildts & Söderströms

Thomas Lundin: använd rester och motarbeta matsvinn

Dela

Thomas Lundin är känd som artist, programledare och skådespelare. Han är också en hemmakock med starkt miljöengagemang. I hans debutbok varvas personliga och underhållande minnen med recept och berättelser kring dem. Tyngdpunkten i Lundins matfilosofi är att använda rester och motarbeta matsvinn. En filosofi som går att omsätta också i det övriga livet – använd dig av det du har.

Thomas Lundin
Thomas Lundin Frank A Unger

Hej Thomas, Vilket är ditt favoritrecept ur boken?

Alla recept som finns med i boken är favoriter på sitt sätt. Det är därför de är med. För att de är goda eller snabba eller lättgjorda eller billiga eller lyxiga eller fulla av minnen. Om jag MÅSTE välja säger jag min kålsallad och hallonkladdkaka. De hör båda till recepten jag aldrig tröttnar på. Och som alla alltid vill ha!

Du använder smaker och dofter som nycklar till det förgångna?

Absolut är det så! Jag brukar säga att jag väcker de döda till liv en stund, genom att laga deras mat. Så se till att få mormors, farfars, mammas och pappas favoritrecept nedskrivna innan det är för sent. Du kommer att ha mycket glädje av dem i framtiden. Mat som värmer och tröstar, dofter och smaker som väcker minnen och röster till liv. Grytor och kastruller som talar saknadens och tacksamhetens språk. Och det fina i att få ge allt det vidare, till nån som ännu är här!

Din bok är också en uppmaning till att motverka matsvinn. Vad är ditt bästa knep för att slippa slänga mat?

Gå inte till butiken när du är hungrig. Öppna i stället dina köksskåp, din frys och kyl. Dofta och smaka på det som finns där och släng ihop nån rätt av det du har. Gissningsvis kan du laga minst 5-6 middagar när du vid en första anblick tror att du "inte har nåt hemma". Samma angreppssätt funkar också fint för badrumsskåpet, klädgarderoben eller själen. Använd dig av det du har.

Tjo, hopp och kärlek utkommer också som ljudboken inläst av dig själv. Du valde att bjuda in Marina Motaleff att läsa recepten. Varför?

För att Marina har Finlands finaste röst! Och för att hon är en kär vän. Och för att brödtexten och recepten tydligt skulle skilja sig från varandra.

Boken är illustrerad med teckningar av Catharina Nygård.

Tjo, hopp och kärlek har recensionsdatum 3.9. PDF fås på begäran.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bokpärmen är designad av Fredrik Bäck
Bokpärmen är designad av Fredrik Bäck
Ladda ned bild

S&S Litteratur

Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors 

https://litteratur.sets.fi/

S&S Litteratur ger ut skönlitteratur, facklitteratur och böcker för barn och unga av hög kvalitet.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye