Asiantuntijan vinkit: Vuokrasopimukseen kannattaa sisällyttää ainakin nämä kolme asiaa
Loppukesästä uusia vuokrasopimuksia solmitaan tiuhaan tahtiin. Vuokrasopimuksen huolellinen laatiminen on avainasemassa, jotta turhilta riidoilta ja epäselvyyksiltä vältytään. Suomen Vuokranantajien lakiasiantuntija Juha-Matti Pyrrö listaa tärkeimmät asiat, jotka niin vuokralaisen kuin vuokranantajan kannattaa huomioida uutta vuokrasopimusta laadittaessa.
1. Sovi vakuudesta
Suomen Vuokranantajien lakineuvonnassa tulee päivittäin eteen kysymyksiä vakuuden asettamiseen ja pidättämiseen liittyen. Vakuutena voidaan antaa esimerkiksi rahaa, pankkitalletus tai jonkun henkilön antama takaus. Vakuus onkin yksi keskeisimmistä keinoista varautua vuokraustoiminnan riskeihin.
”Vakuuden asettamisen määräpäivän tulee olla ennen avainten luovuttamista. Lisäksi sitä koskeva ehto kannattaa selkeyden vuoksi muotoilla siten, että vakuus asetetaan kaikkien sopimusvelvoitteiden laiminlyöntien varalta”, Pyrrö kertoo.
Vakuuden sijasta tai sen lisäksi vuokralaiselta voidaan pyytää jonkun toisen henkilön antama takaus. Omavelkaisen ja rajattoman takauksen antanut henkilö vastaa kaikista vuokralaisen sopimusrikkomuksista kuten omasta velastaan.
Viime vuosina vuokramarkkinoille on lisäksi tullut perinteisen rahavakuuden korvaavia tai niitä täydentäviä takauspalveluita. Niissä on kyse siitä, että vuokralainen tai vuokranantaja voi ostaa vuokrasopimuksen velvoitteiden laiminlyönnin varalle takauksen kuukausimaksullisena palveluna.
2. Onko sopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva?
Vuokrasopimus voidaan tehdä joko määräajaksi tai toistaiseksi voimassa olevaksi. Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa voidaan sopia myös irtisanomisajan ensimmäisestä mahdollisesta alkamisajankohdasta.
"Tällaisilla sopimuksilla pyritään tuomaan pysyvyyttä vuokrasuhteeseen. Ehtoa voidaan tehostaa sanktioimalla ennenaikainen irtisanominen sopimussakolla. Tällainen ehto tuo turvaa myös vuokralaiselle, joka voi luottaa vuokra-asuntonsa pysyvyyteen", Pyrrö ohjeistaa.
Määräaikainen sopimus on toimiva ratkaisu, kun vuokrasuhteen on tarkoitus kestää tietyn ajan. Tällainen tilanne on kyseessä esimerkiksi silloin, kun vuokralaisen asunnon tarve kestää ennalta tiedossa olevan ajan tai kun kyse on vuokranantajan oman kodin vuokrauksesta vaikkapa työkomennuksen ajaksi.
3. Millainen on vuokrankorotusehto?
Maksettava vuokra ja vuokrankorotusehto sovitaan aina vuokrasopimuksessa. Vuokrankorotusehdon sisällöstä voidaan sopia vapaasti, kunhan se on kohtuullinen ja riittävän yksilöity. Vuokrankorotuksesta sopiminen antaa vuokranantajalle mahdollisuuden korotukseen, mutta ei kuitenkaan velvoita siihen.
”Vuokralaisen maksukyvyn kannalta liian suuri yksittäinen vuokrankorotus voi johtaa vuokrasopimuksen irtisanomiseen ja tyhjään kuukauteen. Lopulta uuden vuokralaisen etsimisestä aiheutuu aina vaivannäköä ja kuluja”, Pyrrö kertoo.
”Vuokrasuhteissa korostuu osapuolten luottamus toisiaan kohtaan. Vuokranantaja ja vuokralainen voivat varsin vapaasti sopia vuokrasuhteen ehdoista, mutta pitkässä sopimussuhteessa kaikkiin muutoksiin ei aina pysty ennakolta varautumaan. Tästä syystä avoin viestintä vuokrasuhteeseen liittyvistä asioista ja reilut pelisäännöt edesauttavat sitä, että asiat etenevät jouhevasti myös silloin, kun osapuolten tilanteissa tapahtuu muutoksia”, Pyrrö tiivistää.
Lisätiedot:
juha-matti.pyrro@vuokranantajat.fi (haastattelupyynnöt, soittopyynnöt)
Puhelimitse yhteys Suomen Vuokranantajien lakineuvonnan kautta, josta asiantuntijamme ohjaavat oikealle henkilölle: (09) 1667 6345.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha-Matti PyrröLakiasiantuntija, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:(09) 1667 6345juha-matti.pyrro@vuokranantajat.fiSuomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 30 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Voiko vuokralainen saada varoituksen uudenvuoden juhlinnasta? Asiantuntija vastaa30.12.2024 08:15:00 EET | Tiedote
Moni juhlistaa vuoden vaihtumista ystävien tai perheen kanssa kotonaan. Juhlat voivat venyä myös hiljaisuusajan yli aina vuoden vaihtumiseen saakka. Suomen Vuokranantajien juristi Elina Vilponen kertoo, mitä uudenvuoden juhlia järjestettäessä tulee muistaa, ja voiko juhlien järjestäminen johtaa esimerkiksi varoitukseen tai vuokrasopimuksen päättymiseen.
Lähes 2 miljoonaan suomalaiseen vaikuttava vuokralainsäädäntö uudistuu – Suomen Vuokranantajat pääosin tyytyväinen, irtisanomisaikoja muutettava jatkovalmistelussa19.12.2024 12:23:45 EET | Tiedote
Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa useita muutoksia lähes 30 vuotta vanhaan vuokralainsäädäntöön. Yksityisiä vuokranantajia työryhmässä edustanut Suomen Vuokranantajat ry:n lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah on tyytyväinen lukuisiin tehtyihin ehdotuksiin, mutta vaatii irtisanomisaikojen osalta muutoksia jatkovalmistelussa.
Kysely: lyhytvuokrausta käyttänyt Suomessa joka neljäs, häiriöt harvinaisia27.11.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Merkittävä osa suomalaisista hyödyntää lyhytaikaista vuokrausta, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta kansalaiskyselystä. Joka neljäs on yöpynyt lyhytaikaisvuokralla Suomessa, ja arviolta lähes 100 000 suomalaista on hyödyntänyt lyhytvuokrausta työnteon tarpeisiin. Häiriöitä on omassa taloyhtiössään tai naapurustossaan kokenut vain harva.
Hyvä vuokranantaja 2024 -palkinto tamperelaiselle Hannu Liitsolalle23.11.2024 20:10:00 EET | Tiedote
Vuokralaiset VKL:n ja Suomen Vuokranantajien yhdessä jakama Hyvä vuokranantaja -palkinto meni tänä vuonna tamperelaiselle Hannu Liitsolalle, joka vuokraa noin 70:ä asuntoa Tampereella, Lohjalla ja Lappeenrannassa. Palkinnolla halutaan nostaa esiin kasvollisia yksityisiä vuokranantajia ja kannustaa hyvään ja vastuulliseen vuokranantajuuteen.
Vuokralainen, tiedätkö milloin vuokranantaja saa käydä asunnossa?14.11.2024 08:15:00 EET | Tiedote
Vuokranantajalla on tietyissä tilanteissa oikeus käydä vuokrahuoneistossa. Suomen Vuokranantajien juristi Elina Vilponen kertoo, mitä asunnossa käynnissä tulee huomioida ja miten tulee toimia silloin, jos vuokralaista ei tavoiteta käynnistä sopimiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme