Jyväskylän yliopisto

Kvanttien pumppausta molekyyliliitoksissa

Jaa

Nanotieteen alan tutkijat ovat kehittäneet uuden teoreettisen mallinnustekniikan, jota voidaan mahdollisesti tulevaisuudessa hyödyntää molekyylielektroniikan kytkimien tai vahvistimien suunnittelussa. Mallinnustekniikka on syntynyt Jyväskylän yliopiston ja Wroclawin tiede- ja teknologiayliopiston tutkijoiden yhteistyönä.

Bentseeniditiolimolekyyli kytkettynä kuparielektrodeihin vuorovaikuttaen valon kanssa ontelossa.
Bentseeniditiolimolekyyli kytkettynä kuparielektrodeihin vuorovaikuttaen valon kanssa ontelossa.

Molekyylielektroniikassa tutkitaan, miten elektronit liikkuvat yksittäisten molekyylien muodostamissa liitoksissa ja miten tätä voidaan hyödyntää elektronisissa laitteissa. Näissä järjestelmissä tyypillisesti käytettyjen teoreettisten mallien aikaskaalat ovat hyvin nopeita verrattuna kokeellisesti havaittuihin aikaskaaloihin, ja niiden sovittaminen yhteen on ollut haasteellista.  
 
Jyväskylän yliopiston ja Wroclawin tiede- ja teknologiayliopiston tutkijoiden kehittämän uuden mallinnustekniikan avulla tutkittiin asetelmaa, jossa bentseeniditiolimolekyyli on kytketty kuparielektrodeihin ollen vuorovaikutuksessa valon kanssa ontelossa. Uuden teoreettisen menetelmän ansiosta saavutettiin kokeellisesti relevantti aikaskaala molekyylitason ilmiöiden tarkastelulle.  

- Teoreettiset tuloksemme osoittavat, että tutkimamme molekyyliliitos voi tuottaa huomattavaa valon emissiota ja korkeiden harmonisten ylätajuuksien syntymistä, kertoo yliopistonlehtori Riku Tuovinen Jyväskylän yliopistosta.  

Mielenkiintoista on, että tapa, jolla nämä vaikutukset tapahtuvat, muistuttaa enemmän sitä, mitä on havaittu kiinteän olomuodon materiaaleissa eikä niinkään atomi- tai molekyylisysteemeissä.  

- Lisäksi tutkimuksessamme havaittiin, että asetelmaan liittyvät symmetriat voivat joko vaimentaa tai vahvistaa tiettyjä valotaajuuksia, joten asetelmaa voitaisiin mahdollisesti hyödyntää molekyylielektroniikassa kytkimenä tai vahvistimena, selventää Tuovinen. 

Molekyylitason kvanttipumppu 

Tutkijat viittaavatkin tarkastelemaansa asetelmaan eräänlaisena molekyylitason kvanttipumppuna.  

- Samoin kuin jo antiikin ajoilta tunnetun Arkhimedeen ruuvin hyötysuhde riippuu sen kallistuskulmasta ja kierteiden askelluksesta, molekyylikvanttipumppujen hyötysuhde riippuu asetelmaa ajavien jännitteiden suuruudesta ja vaihe-erosta, täsmentää Tuovinen. 

Tutkimusartikkeli on julkaistu Nano Letters -julkaisusarjassa 10.7.2024

Artikkelin tiedot: 

  • Tuovinen, R., & Pavlyukh, Y. (2024). Electroluminescence Rectification and High Harmonic Generation in Molecular Junctions. Nano Letters, 24(29), 9096-9103 
  • Doi: 10.1021/acs.nanolett.4c02609 
  • Linkki artikkeliin: https://doi.org/10.1021/acs.nanolett.4c02609 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliopistonlehtori Riku Tuovinen, +358505730519, riku.m.s.tuovinen@jyu.fi

Kuvat

Bentseeniditiolimolekyyli kytkettynä kuparielektrodeihin vuorovaikuttaen valon kanssa ontelossa.
Bentseeniditiolimolekyyli kytkettynä kuparielektrodeihin vuorovaikuttaen valon kanssa ontelossa.
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye