Neuvo suosittu Kainuussa
Kuluvan EU-rahoituskauden aikana vuodesta 2023 lähtien maatilojen neuvontapalvelua on saanut 262 kainuulaistilaa.
Kuluvalla kaudella (2023-2027) eniten neuvontaa on annettu viljelysuunnitteluun, laadittu eläinten terveydenhuoltosuunnitelmia ja saatu neuvontaa liiketoimintaosaamiseen sekä tuotannon tehokkuuden lisäämiseen.
Maatilojen neuvontapalvelut on tarkoitettu kaikille viljelijöille tilan koosta tai tuotantosuunnasta riippumatta. Jokaisella maataloutta harjoittavalla viljelijällä on käytössä 10 000 euron kiintiö käytettäväksi asiantuntijapalveluihin. Viljelijän maksettavaksi jää arvonlisäveron osuus.
Maatilayrittäjältä vaaditaan laaja-alaista osaamista. "Kaikkea ei tarvitse selvittää itse tai jäädä yksin murehtimaan asioiden kanssa. Säästää aikaa ja voimia, kun kysyy asiantuntijalta", rohkaisee maaseutupalvelujen yritysasiantuntija Eeva Heikkinen Kainuun ELY-keskuksesta.
Osa tiloista käyttää Neuvo –palveluita aktiivisesti. Osa puolestaan vähemmän tai ei ole vielä käyttänyt palveluja ollenkaan. Kainuussa neuvontaa on käyttänyt vuodesta 2015 lähtien yhteensä 497 tilaa.
Neuvontajärjestelmän tarkoitus on tarjota asiantuntija-apua kehittämistoimenpiteiden ja sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun, varmuutta ja apua talouden hallintaan, maatalouden tukiehtojen, säädösten ja vaatimusten ymmärtämiseen sekä niiden noudattamiseen käytännössä. Neuvontaa annetaan maatilan tarpeet ja lähtökohdat huomioiden.
Tilojen kannattaa käyttää Neuvo –tukea, jos esimerkiksi:
- tukiehtojen ymmärtämisessä on haasteita ja valvonta jännittää
- pitäisi laskea tuotannon kannattavuutta ja suunnitella tulevaa
- velkaneuvonta tai apu verosuunnitteluun ei olisi pahitteeksi
- suunnitelmissa on energiatehokkuuden parantaminen ja uudet energiaratkaisut
- eläinten hyvinvoinnin ja työympäristön parantamiseen pitäisi saada lisää näkemystä
- suunnitelmissa on tuotantosuunnan muutos, luomu kiinnostaa
- suunnitelmissa on sukupolvenvaihdos, investointi, yhtiöittäminen ja näihin tarvitsisi tehdä alustavia laskelmia ja on tarve neuvonnalle
- ilmastonmuutoksen hillintä mietityttää
- tarvetta maan rakenteen parantamiseen
- luonnon monimuotoisuus kiinnostaa
- suunnitelmissa maatilan oheen muuta yritystoimintaa
- työnantajan velvollisuudet askarruttavat
- oma jaksaminen ja hyvinvointi huolestuttaa
Neuvonnan korvattavat kustannukset ovat 75 euroa tunnilta sekä matkakulut maksetaan asiantuntijalle maatilan 10 000 euron kiintiöstä. Neuvoja hakee kustannuksiin tuen suoraan ELY-keskuksesta. Viljelijän maksettavaksi jää arvonlisäveron osuus. Neuvontapalveluiden varat tulevat osaksi EU:n maaseuturahastosta CAP 2023-2027.
Neuvo -neuvojia on Ruokaviraston neuvojarekisterissä. Neuvontaa antavat muun muassa ProAgriat, yksityiset neuvojat ja terveydenhuoltoa tekevät eläinlääkärit.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kainuun ELY-keskus
maaseutupalvelut, yritysasiantuntija Eeva Heikkinen
p. 0295 023 539, eeva.heikkinen@ely-keskus.fi
Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus
Kainuun työttömien määrä kasvoi lähes viidellä sadalla vuoden takaisesta23.12.2024 08:00:39 EET | Tiedote
Kainuussa oli marraskuun lopussa noin 3 200 työtöntä työnhakijaa. Työttömyysaste 10,5 % oli alueista kuudenneksi matalin. Pitkäaikaistyöttömyyden kasvu jatkui. Työvoiman saatavuus on parantunut tilapäisesti matalasuhdanteen ja hiipuneen työvoiman kysynnän takia.
Kajaanin Purojärvensuon ennallistaminen alkaa4.12.2024 09:26:57 EET | Tiedote
Kainuun ELY-keskus aloittaa suon ennallistamistyöt Kajaanin Koutaniemellä sijaitsevalla Purojärvensuolla. Yksityisellä suojelualueella tapahtuvan suon ennallistamisen tarkoituksena on palauttaa suon luonnollinen vesitalous ja turvata suoluonnon monimuotoisuuden säilyminen. Työt ovat osa Helmi-elinympäristöhanketta.
Työttömien määrä kasvoi lokakuussa 11 % sekä Kainuussa että koko maassa26.11.2024 08:02:00 EET | Tiedote
Kainuussa oli lokakuun lopussa reilut 2 900 työtöntä työnhakijaa. Työttömyysaste 9,7 % oli alueista viidenneksi matalin. Matalasuhdanteen vaikutuksesta pitkäaikaistyöttömyys on ollut nousussa ja työvoiman kysyntä hiipunut jo yli vuoden ajan.
Perusteltu päätelmä Nordic Talc Oy:n Suomussalmen talkkihankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta6.11.2024 09:30:00 EET | Tiedote
Kainuun ELY-keskus on antanut YVA-lain mukaisen perustellun päätelmänsä Nordic Talc Oy:n Suomussalmen talkkihankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Arviointiselostuksen katsotaan oleellisin osin täyttävän YVA-lain ja -asetuksen sisältövaatimukset. Perustellussa päätelmässä erityistä huomiota kiinnitettiin Portinvaaran Natura-alueeseen kohdistuviin vaikutuksiin, kaivannaisjätteiden hallintaan sekä vesistö- ja pohjavesivaikutuksiin.
Kainuun kehitysnäkymät monilta osin positiiviset, vaikka haasteitakin löytyy29.10.2024 12:20:06 EET | Tiedote
Kainuun syksyn 2024 Alueelliset kehitysnäkymät ja Työvoimabarometri on julkaistu. Työvoimabarometri keskittyy alueiden ja toimialojen keskeisiin tulevaisuuden näkymiin ja työvoimatarpeisiin. Alueelliset kehitysnäkymät ovat ELY-keskusten yhdessä muiden aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys maakuntien ja seutukuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme