Alvar Aalto -viikko kutsuu kulttuurielämyksiin Aallon arkkitehtuurin keskelle
Järjestyksessään kahdeksas Alvar Aalto -viikko järjestetään Alajärvellä 30.8.–8.9.2024. Monipuolisen tapahtumaviikon teemana on ”Inhimillisyys, harmonia ja orgaaninen elämä”, jonka näyttämönä toimivat paikkakunnan lukuisat Aalto-kohteet. Ohjelmaan kuuluu muun muassa konsertteja, näyttelyjä, työpajoja ja luentoja Aallon arkkitehtuurin ympäröimänä. Tapahtumat tarjoavat elämyksiä Aallon tuotannon jo tunteville, kuin myös siihen ensi kertaa tutustuvillekin.
Alvar Aalto -viikon ohjelmassa on esimerkiksi opastettuja kierroksia Aalto-keskuksen tuttuihin ja vähemmän tunnettuihin tiloihin sekä hautausmaan muistomerkkeihin. Jari ja Sirkkaliisa Jetsosen näyttely esittelee Aallon kirjastomaisemia ja Kirsten Kleien kokeellinen valokuvanäyttely lähestyy puolestaan Aino Aallon elämää ja työskentelyä. Aallon elämän ja työn eri teemoja avaavat asiantuntijaluennot, joissa kuullaan mm. arkkitehti Tapani Mustosta, taidehistorioitsija Teija Isohautaa ja FT Sofia Singleriä.
Tarjolla on ilahduttavasti nähtävää ja tekemistä myös lapsille, kuten työpaja, jossa pienet arkkitehdit pääsevät itse kokeilemaan rakennuksen suunnittelua. Tapahtumaviikon ohjelmistoa täydentävät musiikkinäytelmä ja Minna Latvalan Aaltoliikkeessä -tanssiteos, sekä runsas valikoima erilaisia konsertteja. Alajärven kirkossa kuullaan baritoni Waltteri Torikan tulkitsemana Oskar Merikannon kauneimpia lauluja ja ennen julkaisemattomia harvinaisuuksia Alvar Aalto -viikon alkajaisiksi. Tutustu Alvar Aalto -viikon houkuttelevaan ohjelmatarjontaan ja poimi kiinnostavimmat tapahtumat omaan kalenteriisi täältä.
Alajärvellä on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua arkkitehdin elämän ja tuotannon eri vaiheisin yli 70 vuoden ajalta. Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva Alajärvi oli Alvar Aallon lapsuuden kesänviettopaikka ja nuoruuden kotiseutu. Alajärven kauniista maisemista löytyy varsin mittava arkkitehdin tuotannon kaari – Aallon varhaisimmista töistä arkkitehtitoimiston viimeisiin. Kaupungin hallinto- ja kulttuurikeskuksessa ja sen lähistöllä on yhteensä 11 Aalto-kohdetta.
Myös Aallon molempien arkkitehtipuolisojen kädenjälki näkyy kohteiden suunnittelussa. Aallon ensimmäinen puoliso, Aino Aalto suunnitteli perheelle kesänviettopaikan, Villa Floran (1926), Alajärven maisemiin. Alajärven kirjastorakennuksen suunnittelusta puolestaan vastasi Elissa Aalto, jonka johdolla rakennus valmistui Alvar Aallon kuoleman jälkeen vuonna 1991. Tapahtumaviikon kunniaksi Alvar Aalto -säätiö on tuottanut Alajärvi-julkaisun, joka kertoo Aallon yhteyksistä paikkakuntaan ja toimii samalla mainiona matkaoppaana kaupungin Aalto-kohteisiin.
Alvar Aalto -viikon järjestelyistä vastaavat Alajärven kaupunki sekä lukuisat tapahtumanjärjestäjät ja yhteistyökumppanit.
Alajärvi toimii kansainvälisen Alvar Aalto -kaupunkien verkoston puheenjohtajana vuonna 2024. Alvar Aalto -viikko järjestetään vuosittain verkoston puheenjohtajakaupungissa. Alajärven kaupunki isännöi myös paikkakunnalla 4.–5.9.2024 järjestettävää Alvar Aalto -kaupunkien kaupunginjohtajatapaamista.
Yhteyshenkilöt
Yhteisökoordinaattori Tuomas Lahdenperä
Alajärven kaupunki
puh. 044 297 0271
tuomas.lahdenpera@alajarvi.fi
Viestintäpäällikkö Mirkka Vidgrén
Alvar Aalto -säätiö
puh. 040 168 5142
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö
Studio Aalto now officially a protected building12.11.2024 13:56:22 EET | Tiedote
Studio Aalto and its garden area are now officially protected by decision of the Uusimaa Centre for Economic Development, Transport and the Environment on 15.10.2024. Built as an architect’s office in 1955 (extended 1962–63), the Studio is of major importance as the place where Aalto´s nationally and internationally renowned architecture was created. The Studio is well-preserved and intact, and represents architectural-office construction of the 1950s and 60s. Most of the layers of furniture accumulated over the Studio’s decades as an office have also been exceptionally well preserved, and are part of the protected entity – the first Aalto site in Finland to be listed.
Alvar Aallon ateljeelle positiivinen rakennussuojelupäätös12.11.2024 12:13:03 EET | Tiedote
Alvar Aallon ateljee ja sen piha-alue on suojeltu rakennussuojelulailla Uudenmaan ELY-keskuksen päätöksellä 15.10.2024. Arkkitehtitoimistoksi vuonna 1955 valmistuneella (laajennus 1962–63) ateljeerakennuksella on merkittävä rooli valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnustetun Aallon rakennustaiteen syntysijana. Kokonaisuudessaan hyvin säilynyt ateljee edustaa 1950–60 -lukujen arkkitehtitoimistorakentamista. Pääosa toimiston aikaisesta, vuosikymmenten aikana kertyneestä irtokalustuksesta on myös säilynyt erinomaisesti, ja osa nyt suojeltua kokonaisuutta – ensimmäisenä Aalto-kohteena Suomessa.
Aino ja Alvar Aallon Italian häämatkan tunnelmissa kirjamessuilla8.10.2024 16:00:41 EEST | Tiedote
Helsingin kirjamessuilla 2024 juhlistetaan Aino ja Alvar Aallon häämatkaa Italiaan sata vuotta sitten. Alvar Aalto -säätiön ohjelmassa on mm. Italia-aiheisia keskusteluja non-stop-työpajoja, jotka tarjoavat elämyksiä kaikenikäisille. Tutustu houkuttelevaan kirjavalikoimaan ja osallistu inspiroiviin keskusteluihin osastolla 6E81.
Valtakunnallinen SAMASSA TILASSA -seminaari kokoaa yhteen arkkitehtuuri- ja muotoiluoppimisen ystävät 1.11.202424.9.2024 14:52:13 EEST | Tiedote
Ihminen haluaa viihtyä ympäristössään. Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatus tarjoaa aineksia oman olemassaolon pohtimiseen sekä hyvinvointiimme vaikuttavien tekijöiden ymmärtämiseen. Arkkitehtuuri ja muotoilu kuuluvat arkeemme. Suunnitellun ympäristön havainnointi, siitä keskusteleminen tai vain nauttiminen kuuluvat kaikille. Mihin sinä kiinnität huomiota omassa ympäristössäsi? Oletko oman lähiympäristösi asiantuntija?
Purkamatta paras -ohjelmaa Habitaressa 12.9.202411.9.2024 13:19:12 EEST | Tiedote
Miksi purkamatta jättäminen voi olla paras ympäristöteko? Miten pysäytetään hallitsematon purkuaalto?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme