Schildts & Söderströms

Malin Klingenberg debuterar i fantasy-genren

Dela

Malin Klingenberg, känd för sina humoristiska och mångsidiga barnböcker, tar nu steget in i en helt ny genre. Med nästan 30 verk bakom sig, inklusive bilderböcker, lättlästa böcker, läromedel och kapitelböcker, är Klingenberg en välkänd röst inom barnlitteraturen. Hon har nominerats till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris (2015 och 2024) och belönats med både Runeberg junior-priset och utmärkelser från Svenska litteratursällskapet. Hennes bok Främlingarna blev nyligen utvald till IBBYs Honour List för 2024.

Slättens systrar har illustrationer av Eeva Nikunen som också gjort pärmens bild.
Slättens systrar har illustrationer av Eeva Nikunen som också gjort pärmens bild.

Nu debuterar Klingenberg i fantasygenren med Slättens systrar, den första delen i trilogin Berättelser från Gibat.

Hur kom det sig att du bytte genre från humoristiska barnböcker till episk fantasy?

"Den här gången fick jag en idé som jag bara inte kunde släppa," säger Klingenberg. "Och när det händer, får man inte vara lat, även om det är skrämmande att kasta sig in i något nytt. Jag har arbetat på det här projektet i över åtta år, och det har varit både utmanande och otroligt lärorikt!"

Vad inspirerade dig under skrivprocessen?

"Två starka bilder satte igång min fantasi. Den första var en sorglig berättelse om en flicka som tappar bort sin yngre bror. Jag har själv två yngre bröder, och rädslan för att något skulle hända dem var överväldigande när jag var barn. Den känslan av att vilja beskydda någon, trots att ansvaret inte var mitt, har följt med mig genom åren.

Min andra idé var en värld där man kan använda snäckor för att skicka meddelanden. Vi har nog alla hållit en snäcka mot örat och lyssnat efter havets brus. Tänk om man kunde viska in ett meddelande i snäckan, försluta den och skicka den till någon? När mottagaren öppnar snäckan hörs meddelandet bara en gång, sedan är det borta för alltid. Den här idén blev en viktig del av berättelsen, även om den bara spelar en liten roll."

Hur skiljer sig Berättelser från Gibat från dina tidigare verk?

"Tonen är betydligt allvarligare, och händelserna är mörkare. Det har varit en spännande utmaning att bygga upp en helt ny värld med sina egna regler och system. Det fantastiska är att jag kan träda in i den världen när som helst. Jag ser allt framför mig – hur det låter, doftar och ser ut på olika platser i berättelsen. Det känns både magiskt och lite galet hur vår fantasi fungerar.

Nu ser jag fram emot att dela den här världen med mina läsare. Det blir en magisk upplevelse att se hur de skapar sina egna bilder av berättelsen – bilder som kanske är helt annorlunda än mina egna."

Slättens systrar har recensionsdag 10.9. PDF fås på begäran.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Slättens systrar har illustrationer av Eeva Nikunen som också gjort pärmens bild.
Slättens systrar har illustrationer av Eeva Nikunen som också gjort pärmens bild.
Ladda ned bild
Fotograf: Aja Lund
Fotograf: Aja Lund
Ladda ned bild

S&S Litteratur

Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors 

https://litteratur.sets.fi/

S&S Litteratur ger ut skönlitteratur, facklitteratur och böcker för barn och unga av hög kvalitet.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

Marcus Rosenlund skriver om underjorden i ny bok18.9.2024 16:08:41 EEST | Pressmeddelande

Det handlar rätt mycket om att "gräva där du står". Mycket av det jag skriver om är saker som vi alla har sett och vidrört otaliga gånger, eller kanske gått på, utan att tänka närmare på vad det är vi ser och vidrör. Och hur enorma tidsperspektiv vi talar om. Strandklipporna ute på holmen med sina böljande ådror av olika mineraler är en gammal flod av magma som stelnade för miljarder år sedan, och som vind, vatten och is har gnagt på längre än någon kan föreställa sig det. Tiden är lite av en röd tråd i den Underjordiska boken. Stenen är jordens minnen, vi kan alla ta del av viskningarna från urtiden bara vi saktar ned en stund och sätter oss ned och tänker på vad det är vi ser. Marcus Rosenlund

medusa är ett möte mellan poesi och naturvetenskap6.9.2024 11:08:23 EEST | Pressmeddelande

Genom maneten, vars livsform är närmast obegriplig, utforskar Moliis-Mellberg vad som händer när det vetenskapliga språket bryts ner och blandas med poesi. "Det naturvetenskapliga språket strävar efter exakthet, medan poesin rör sig i det abstrakta. Ändå föds båda språken ur samma längtan efter förståelse," säger Moliis-Mellberg. Hon beskriver sitt arbete som en process där dessa skilda världar flätas samman, luckras upp och skapar något helt nytt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye