Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

"Maailman onnellisimmassa maassa nuorten onnellisuus on vain kohtuullisella tasolla”

Jaa

Diakonia-ammattikorkeakoulun innovaatiokeskittymä DiakHub on julkaissut tuoreen ZekkiSuomi-tilannekuvan, joka tarjoaa katsauksen suomalaisten nuorten hyvinvointiin. Tilannekuva, joka perustuu Zekki.fi-verkkosivustolta kerättyihin tietoihin, osoittaa, että nuorten hyvinvointi on pysynyt pääosin vakaana viime syksyyn verrattuna. Tilannekuva korostaa kuitenkin tarvetta jatkuvalle tuelle erityisesti nuorten itsetunnon ja elämänhaasteiden voittamisen alueilla.

Nuorten jalkoja kuvattu. Kuvituskuva.
ZekkiSuomi-tilannekuvan mukaan nuorten hyvinvointi on pysynyt vakaana viime syksyyn verrattuna. Erityisesti itsetunnon vahvistamiseen ja elämänhaasteiden voittamiseen tarvitaan kuitenkin lisää tukea.

ZekkiSuomi-tilannekuva kattaa ajanjakson syksystä 2023 kevääseen 2024, ja se pohjautuu 6 040 nuoren vastaukseen. Vastaajat olivat iältään 15–25-vuotiaita, ja aineistoa on kerätty kattavasti kaikilta Suomen hyvinvointialueilta.

Huomaa hyvä nuoressa

Tilannekuvassa ei ole suuria muutoksia viime vuoden syksyyn verrattuna, toteavat DiakHubin erityisasiantuntija Reija Paananen ja tutkija Sakari Kainulainen

– Hyvät perhe ja ystävyyssuhteet tuottavat nuorille hyvinvointia. Maailman onnellisimmassa maassa nuorten onnellisuus on kuitenkin vain kohtuullisella tasolla, Paananen sanoo.

Paanasen mukaan nuorten itsetuntoa ja resilienssiä on syytä vahvistaa.

– Jokainen voi auttaa nuoria kohtaamalla heidät aidosti, arvostavasti ja kysymällä, miten heillä menee. On tärkeää kuunnella, huomata heidän vahvuutensa ja kannustaa eteenpäin.

Kainulainen korostaa, että vähemmistöihin kuuluvat nuoret, esimerkiksi muunsukupuolisiksi itsensä ilmoittaneet, tarvitsevat erityisesti kokemuksia kuulumisesta ja hyväksytyksi tulemisesta sekä tavallista enemmän tukea ja kannustusta.

Keskeiset huomiot ZekkiSuomi-tilannekuvasta:

  • Itsetunnon ja resilienssin kehitys: Vaikka nuoret tarvitsevat edelleen vahvistusta itsetunnon ja vaikeuksien voittamisen alueilla, tyytyväisyys näissä elämän osa-alueissa on pysynyt korkeammalla tasolla kevääseen 2023 verrattuna.
  • Perhe ja asumisolot: Neljä viidestä nuoresta ilmoitti olevansa vähintään melko tyytyväinen perheeseensä ja asumistilanteeseensa.
  • Muunsukupuolisten nuorten hyvinvointi: Vaikka muunsukupuolisiksi itsensä ilmoittaneiden nuorten hyvinvointi on yhä muita nuoria heikompaa, tilanne on parantunut erityisesti perhesuhteiden ja läheisten osalta. Tyytyväisten osuus on noussut 50 prosenttiin verrattuna edellisvuoden 40 prosenttiin

ZekkiSuomi -tilannekuva nuorten tuen tarpeiden ilmapuntarina 

ZekkiSuomi-tilannekuva tarjoaa ajantasaista tietoa nuorten hyvinvoinnista ja tuen tarpeista. Zekki.fi-digipalvelu, joka on kansallisesti ja kansainvälisesti palkittu sosiaalinen innovaatio, kerää nuorilta itsearvioita ja yhdistää heidät tukipalveluihin.  

DiakHub suosittelee ZekkiSuomi-tilannekuvan käyttöä nuorten tuen tarpeiden ilmapuntarina. ZekkiSuomi antaa yleisellä tasolla tiedon, mihin nuorten palveluissa työskentelevien tulisi kiinnittää huomiota. Sen perusteella voi hyvin tehdä toimenpiteitä, jotka perustuvat tutkimustietoon.  Tilannekuva julkaistaan kaksi kertaa vuodessa.

– Vielä tarkemman ajantasaisen alueellisen tilannekuvan saamiseksi DiakHub tarjoaa ZekkiPro-järjestelmää ja asiantuntija-analyysiä. ZekkiPro antaa kattavan ja ajantasaisen kuvan organisaation omien viiteryhmien hyvinvoinnista, jonka pohjalta voidaan tehdä vaikuttavia toimenpiteitä ja päätöksiä, Paananen ja Kainulainen kertovat. 

ZekkiSuomi-tilannekuva on tämän mediatiedotteen liitteenä.

ZekkiPro-digijärjestelmästä lisätietoa DiakHubin verkkosivuilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Diak on sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkausalaan keskittynyt kohtaamisen korkeakoulu. Osaamisemme kohdistuu sinne, missä on eriarvoisuutta, köyhyyttä, yksinäisyyttä ja yhteiskunnan ulkopuolisuutta. Teemme sosiaalista innovointia ihmisen puolella. Olemme ihmisyyden asiantuntijoita, joita ajaa halu rakentaa oikeudenmukaisempaa maailmaa kaikille. Teemme tuloksellisesti jatkuvaa kehitystyötä, jotta maailma olisi kaikille hyvä. Uskomme ihmiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye