Diakonissalaitos

Uudenlainen kokeilu mahdollisti työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten kiinnittymisen työelämäpoluille ja vahvisti hyvinvointia

Jaa

Diakonissalaitos toteutti yhdessä Suomen Diakoniaopiston kanssa Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeilun, jonka aikana työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olleet nuoret pääsivät lyhytkestoisen opiskelun ja valmennuksen avulla tutustumaan sosiaali- ja terveys- sekä palvelualoihin. Arviointiraportin tulokset osoittivat, että kokeilu paransi siihen osallistuneiden nuorten hyvinvointia sekä opiskelu- ja työllistymisvalmiuksia. Kokeilun arvioinnin ja raportoinnin teki Kuntoutusäätiö.

Jamshid ja ZamZam ovat kaksi nuorta, jotka osallistuivat Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeiluun. Molemmat ovat työllistyneet kokeilun myötä.
Jamshid ja ZamZam ovat kaksi nuorta, jotka osallistuivat Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeiluun. Molemmat ovat työllistyneet kokeilun myötä.

Diakonissalaitos toteutti yhdessä Suomen Diakoniaopiston kanssa syksystä 2022 kevääseen 2023 kestäneen Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeilun. Sen lähtökohtana oli kehittää kokonaisuus, joka palvelee uudella tavalla nimenomaan työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria yhdistämällä lyhytkestoisen opiskelun ja valmennuksen.  

Kokeilun välittömänä tavoitteena oli vahvistaa nuorten hyvinvointia sekä opiskelu- ja työelämävalmiuksia. Pitkän tähtäimen tavoitteena oli nuorten työllistyminen heitä kiinnostaville aloille rakentamalla yksilöllisiä polkuja työllistymiseen esimerkiksi sosiaali- ja terveysalojen työpaikkoihin tai palvelualoille, joka omalta osaltaan helpottaisi työvoiman kohtaanto-ongelmaa.  

Kokeilu sisälsi kahdelle ryhmälle neljän viikon tutustumisjakson pääosin hyvinvointi- ja palvelualoille. Tutustumisjaksoille osallistui 19 nuorta, ja ne toteutti Suomen Diakoniaopisto (SDO) työvoimakoulutuksena Uudenmaan ELY-keskuksen rahoituksella. Tutustumisjakson rinnalla toteutettiin Diakonissalaitoksen koordinoima Vamos-valmennus, joka tarjosi nuorille lisätukea muun muassa arjessa jaksamiseen ja hyvinvointiin. Valmennus jatkui vielä muutama kuukausi opiskelujen päättymisen jälkeen. Yhden nuoren osalta tukea antoi myös Diakonissalaitoksen työntekijänä toimiva mentori. 

Nuorten lähtökohdat työllistymiseen paranivat kokeilun myötä 

Heikommassa asemassa olevien nuorten tukemiseen kannattaa panostaa, sillä Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeilun mukaan se myös tuottaa konkreettisia tuloksia.

"Työelämän ulkopuolella olevien ja työttömien määrät vähenivät huomattavasti. Työllistyneiden ja opiskelijoiden määrät lisääntyivät."  

Kokeilun arviointiraportin mukaan se paransi paitsi siihen osallistuneiden nuorten hyvinvointia eri elämän osa-alueilla, myös heidän opiskelu- ja työllistymisvalmiuksiaan sekä motivaatiota ja uskoa tulevaan.

  • Kaksi kolmesta nuoresta oli sitä mieltä, että kokeilu keskimäärin edisti heidän hyvinvointiaan, esimerkiksi riippuvuuskäyttäytyminen väheni. 
  • Nuorten kokemia hyötyjä olivat muun muassa selkeä päivärytmi, aktiivisuuden lisääntyminen ja arjen haasteissa pärjääminen. 
  • Nuorten taloudellinen tilanne parani, sillä tulottomien ja toimeentulotuella olevien nuorten määrät vähenivät. 
  • Nuorten kokemus työ- ja opiskelukyvystään kohentui tilastollisesti merkitsevästi. 

 
Lue kahden nuoren kokemus Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeilusta  

Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeilun arviointiraportin tulokset myös osoittivat, että koulutuksen ja valmennuksen elementtejä yhdistelemällä saavat työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret parhaan avun.  

Miten nuorten työllisyyttä voitaisiin edistää nykyistä paremmin?

“Nuorten työllistämiseen ja hyvinvoinnin tukemiseen on tarjolla pitkäkestoisia, kestäviä ja tehokkaita ratkaisuja, mutta ne vaativat kilpailutuksen ja hankintojen muuttamista vaikuttavuusperusteisiksi. Toimivin ratkaisu rakentuu intensiivisestä, moniammatillisesta ja riittävän lähellä nuoren arkea kulkevasta valmennuksesta,” sanoo Tomi Pohjalainen, joka toimii projektipäällikkönä Diakonissalaitoksen Vamos-toiminnassa. 

Rahoitus- ja tukijärjestelmää tulisi myös kehittää, jotta se mahdollistaisi nuorten osallistumisen lyhytkestoisiin tutustumisjaksoihin joustavasti muista palveluista ohjautuen. Tutustumisjaksot eri aloille voisivat toimia nopeina polkuina osana valmentavien koulutusten tarjontaa ja palvella myös sellaisia nuoria, joilla ammatilliset opinnot keskeytyvät.  
 
Lyhyillä tutustumisjaksolla nuoret voisivat vahvistaa opiskelu- ja urasuunnittelutaitojaan, testata omia voimavarojaan ja miettiä koulutuksen tai työelämän oikea-aikaisuutta. Kokeiluun osallistuneiden nuorten mielestä jakson ihanteellinen pituus voisi olla kaksi kuukautta, jonka aikana olisi mahdollisuus tutustua useisiin eri aloihin. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tomi Pohjalainen 
projektipäällikkö 
Vamos Urapalvelut, Diakonissalaitos 
Puh: 050 411 8472 
Sähköposti: tomi.pohjalainen@hdl.fi 

Anna Suvilaakso  
lehtori, opinto-ohjaaja  
Suomen Diakoniaopisto  
Puh: 050 437 3112  
Sähköposti: anna.suvilaakso@sdo.fi 
 
Marjaana Salmi 
koulutusjohtaja 
Suomen Diakoniaopisto 
Puh: 050 479 0066 
Sähköposti: marjaana.salmi@sdo.fi

Kuvat

Jamshid ja ZamZam ovat kaksi nuorta, jotka osallistuivat Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeiluun. Molemmat ovat työllistyneet kokeilun myötä.
Jamshid ja ZamZam ovat kaksi nuorta, jotka osallistuivat Tulevaisuuden työyhteisöt -kokeiluun. Molemmat ovat työllistyneet kokeilun myötä.
Lataa
Lataa

Liitteet

Diakonissalaitos tekee työtä ihmisarvoisen elämän puolesta

Diakonissalaitos tekee rohkeasti työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. Säätiön yleishyödyllisen toiminnan avulla tuetaan kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Lisäksi Diakonissalaitos on mukana koulutustoiminnassa. Yhdessä säätiökonsernin eri toimialat rakentavat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa.  Diakonissalaitos on vastuullinen työpaikka 3 400 ammattilaiselle, jotka tekevät työtä sydän mukana. Kaiken toiminnan keskiössä on ihminen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Tutkimus: Etsivä katutyö tuo apua ja toivoa, sekä vähentää palveluiden häiriökysyntää24.5.2024 11:44:31 EEST | Tiedote

Etsivä ja jalkautuva päihde- ja mielenterveystyö vähentää sotepalveluihin kohdistuvaa ns. häiriökysyntää, ja tuo kaivattua inhimillisyyttä yhteiskunnan syvimmässä marginaalissa elävien elämään. Työtä tehdään kadulla kohdattavien ihmisten ehdoilla, ja sitä leimaa korkea ammatillisuus, todetaan tutkija Jenni Mäen juuri julkaistussa selvityksessä, jossa tutkittiin vuodesta 2019 alkaen toimineen Tukialus-hankkeen työtä ja sen vaikutuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye