Korkein hallinto-oikeus

KHO:n ennakkopäätös, joka koskee asiakirjajulkisuutta (tietopyynnön siirtäminen)

Jaa

Valtiontalouden tarkastusvirasto oli tekemillään kirjallisilla päätöksillä julkisuuslain 15 §:n 1 momenttiin viitaten siirtänyt eräät tietopyyntöasiat poliisin ratkaistavaksi. Päätöksissä oli ainoastaan yleisellä tasolla luonnehdittu niitä asiakirjoja, joiden osalta tietopyynnöt oli siirretty poliisin ratkaistavaksi.

Korkein hallinto-oikeus totesi, että ”poliisi” ei ollut julkisuuslaissa tarkoitettu viranomainen, vaan sellaisia olivat poliisin hallinnosta annetussa laissa tarkoitetut poliisiyksiköt. Korkein hallinto-oikeus totesi lisäksi, että asian siirtämistä toiselle viranomaiselle koskevien julkisuuslain 15 §:n 1 momentin mukaisten edellytysten käsillä olon selvittäminen edellytti paitsi asian siirtämisen kohteena olevan viranomaisen asianmukaista yksilöintiä, myös siirrettävässä tietopyynnössä tarkoitettujen asiakirjojen yksilöintiä pyynnön sisältöön ja laajuuteen nähden riittävällä tavalla.

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että valtiontalouden tarkastusviraston päätöksistä ei hallintolaissa edellytetyllä tavalla käynyt selvästi ilmi, miten tietopyyntöjen siirtämistä koskevat asiat oli ratkaistu. Päätösten perusteella ei siten ollut arvioitavissa, olivatko julkisuuslain 15 §:n 1 momentin mukaiset asian siirtämistä koskevat edellytykset olleet käsillä.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös on kokonaisuudessaan luettavissa korkeimman hallinto-oikeuden internetsivustolla.

KHO 2024:98

Kort referat på svenska

HFD 2024:98

Yhteyshenkilöt

Korkein hallinto-oikeus (KHO) käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. www.kho.fi - http://www.kho.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein hallinto-oikeus

KHO:n muu päätös, joka koskee asemakaavaa (Vaasa)12.8.2024 09:42:43 EEST | Päätös

Vaasan kaupunginvaltuusto hyväksyi 20.2.2023 tarkistetun Keskustan yhtenäiskoulun asemakaavan muutoksen numero 1121 ja siihen liittyvän tonttijaon muutoksen. Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi 25.3.2024 antamallaan päätöksellä asiaa koskevat valitukset. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi tänään antamallaan päätöksellä Vaasan hallinto-oikeuden päätöstä koskevat valituslupahakemukset. Korkein hallinto-oikeus ei siten anna ratkaisua valituksiin. Päätös on kokonaisuudessaan luettavissa korkeimman hallinto-oikeuden internetsivustolla. KHO 12.8.2024 T 2120

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye