På vårdhem eller servicecentraler består maten av smak, näring, konsistens och munkänsla - det viktigaste är trots allt att ingen mat blir över på tallriken
Vi vill att maten som serveras till äldre och specialgrupper bidrar till pigghet och välbefinnande och att måltiderna är helheter som uppfyller näringsmässiga kriterierna. Västra Nylands välfärdsområde och måltidsproducenten Vireko arbetar tillsammans för att utveckla måltidsservicen i området.
Samarbetet inleds vid månadsskiftet augusti-september och Vireko inför sina recept och sitt beställningssystem i köken i Västra Nyland.
– Vi inleder ett partnerskap med Vireko för att tillaga läcker mat som uppfyller näringsrekommendationerna och för att utveckla funktionerna tillsammans på ett effektivt sätt, säger Pasi Ojaniemi, direktör för stödtjänster vid Västra Nylands välfärdsområde.
– Vi tillagar mat till människor som ofta har särskilda behov i fråga om råvaror eller matens konsistens. Exempelvis en stor del av de äldre behöver en skräddarsydd måltidshelhet, det vill säga en specialdiet, utan vilken maten inte blir uppäten. Därför testar vi hela tiden olika alternativ, så att maten även ser lockande ut och känns behaglig i munnen, säger Virekos utvecklingschef Minna Haapamäki.
Vireko Oy tillreder storköks- och personalmåltider för matgäster på vårdhem, servicecenter, hälsostationer och vårdcentraler i Esbo, Grankulla, Kyrkslätt, Högfors, Vichtis och Lojo. Västra Nylands välfärdsområde väljer en måltidsleverantör för verksamhetsställena i Raseborg, Hangö, Ingå och Sjundeå från början av 2025. Valet grundar sig på en konkurrensutsättning.
Hurdan mat stödjer välbefinnandet och vården av sjukdomar?
Mat med låg salthalt och högt fiberinnehåll, och där fettet är vegetabiliskt, stöder vården av sjukdomarna.
– Spannmålsprodukterna som man väljer på sin tallrik ska vara så fiberrika som möjligt. Till exempel i bröd är det viktigt att fiberhalten är minst 6 g/100 g. Det är bra att äta fem portioner grönsaker, frukter och bär per dag. Mat med hög salthalt ska avnjutas med måtta. Att äta regelbundet hjälper att bevara piggheten, stöder blodsockerkontrollen och minskar olika ohälsosamma begär, säger Salla Mustonen, som är näringsterapeut vid Västra Nylands välfärdsområde.
– Den mängd mjukt fett som uppfyller det dagliga behovet finns till exempel i en matsked matolja och 6–9 teskedar vegetabiliskt margarin, som innehåller minst 60 procent fett.
När man åldras ökar behovet av protein. Ett tillräckligt proteinintag är viktigt att beakta i matvanorna.
– Utöver regelbunden motion är det viktigt att se till att man får tillräckligt med protein från sin kost. Fisk, fjäderfä, kött, hönsägg, mjölkprodukter, baljväxter, frön och nötter innehåller rikligt med protein, Mustonen berättar.
Hur tillfredsställs behovet av protein på vårdhem eller sjukhus?
Endast mat som äts upp ger näring. Därför måste mat som tillagas av någon annan vara sådan, att den smakar och att det finns tillräckligt av den.
– På den här punkten samarbetar vi med den vårdande personalen, vars viktiga uppgift är att informera oss om ändringar i dieter eller matmängder, säger Haapamäki.
Produktutvecklarna i Virekos utvecklingsteam testar hur olika recept och råvaror fungerar och hur tillverkarnas nya produkter lämpar sig för bekanta maträtter. Västra Nylands välfärdsområde förutsätter till exempel att andelen växtbaserad kost och fisk ökas inom måltidstjänsterna i enlighet med de nationella rekommendationerna.
– Utbudet av olika slags växtbaserade proteinprodukter har ökat explosionsartat under de senaste åren. Våra produktutvecklare prövar nya råvaror som introduceras på marknaden och testar vilka som lämpar sig för de olika maträtterna med tanke på både konsistens och smak. Vi letar efter alternativa råvaror även för bekanta maträtter. Till exempel knackkorvssås kan tillagas även som en vegetarisk rätt. Vegetarisk kost betyder inte alltid kraftiga eller exotiska kryddor, säger Haapamäki.
Vad är Vireko
Vireko är ett cateringföretag som grundades 2021 och ägs av Attendo, som har lång erfarenhet av att producera måltider för olika kundgrupper. För tillfället tillreder Virekos kockar mat i lokala kök i Kajanalands välfärdsområde, Päijänne-Tavastlands välfärdsområde och Vanda och Kervo välfärdsområde för sammanlagt 4 000 matgäster på vård- och servicehem, sjukhus och rehabiliteringsenheter samt för 1 200 matgäster på skolor och daghem. I och med att tjänsterna i Västra Nylands välfärdsområde övergår till Vireko stiger antalet anställda på företaget från nuvarande 170 till ca 250.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pasi Ojaniemitukipalvelujohtaja/direktör för stödtjänster
Puh:050 385 9086pasi.ojaniemi@luvn.fiMinna HaapamäkiVireko Oy, kehityspäällikkö / utvecklingschef
Puh:044 494 4558minna.haapamaki@vireko.fiPäivi LindénVireko Oy, toimitusjohtaja / verkställande direktör
Puh:040 541 8554paivi.linden@vireko.fiVästra Nylands välfärdsområde ordnar social- och hälsovården och räddningsväsendets tjänster för invånarna i Esbo, Grankulla, Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis.
Twitter: @LUhyvinvointi, @LUpelastus
Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue, @LansiUudenmaanPelastuslaitos
LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
Webbplats: www.luvn.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde
Inga fortsatta åtgärder efter utredning om diagnostikstjänster1.4.2025 11:07:25 EEST | Tiedote
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade om strategiska principer för upphandling av textiltjänster och behandlade bokslutet för 2024. I fråga om utredningen om diagnostikstjänster konstaterade välfärdsområdesstyrelsen att utredningen inte föranleder fortsatta åtgärder.
Diagnostiikkapalvelujen selvityksestä ei jatkotoimenpiteitä31.3.2025 18:43:24 EEST | Tiedote
Aluehallitus päätti tekstiilipalvelujen hankinnan strategisista periaatteista ja käsitteli vuoden 2024 tilinpäätöksen. Aluehallitus totesi diagnostiikkapalvelujen selvityksen osalta, ettei selvitys johda jatkotoimenpiteisiin.
Välfärdsområdet vill minska antalet återuppringningar – den digitala plattformen Lunna öppnas den 9 april26.3.2025 09:50:25 EET | Tiedote
Invånarna i västra Nyland kan den 9 april börja använda en ny plattform för välfärdsområdets digitala tjänster, Lunna. Lunna erbjuder möjligheten att kontakta yrkespersoner inom social- och hälsovården smidigare än tidigare. Samtidigt önskar man minska behovet av telefontjänsten och antalet återuppringningar.
Hyvinvointialue haluaa vähentää takaisinsoittoja - digitaalinen asiointi Lunna avataan 9.4.26.3.2025 09:40:01 EET | Tiedote
Länsi-Uudenmaan asukkaat saavat 9.4. käyttöönsä Lunnan eli hyvinvointialueen digitaalisen asioinnin. Lunna tarjoaa aiempaa sujuvamman yhteyden sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisiin. Samalla halutaan vähentää puhelinasioinnin tarvetta ja takaisinsoittoja.
En ny tandklinik öppnas i Ängskulla11.3.2025 12:09:56 EET | Tiedote
Personalen från tandkliniken på Mattsgatan flyttar till Ängskulla och dessutom har man rekryterat nya tandläkare, tandskötare och munhygienister till kliniken. De nya lokalerna öppnar för patienter onsdagen den 5 mars.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme