Pohjois-Savon ELY-keskusPohjois-Savon ELY-keskusPohjois-Savon ELY-keskusPohjois-Savon ELY-keskus

Tulevaisuusvaltakokeilu nostaa lasten ja nuorten äänen Pohjois-Savon ilmastotyöhön

Jaa

Pohjois-Savossa on havahduttu siihen, että lasten ja nuorten näkemyksiä ei huomioida tarpeeksi ilmastotyössä. Tähän vastaten Pohjois-Savon ELY-keskus käynnistää syksynä 2024 Horisontin maalaajat –kokeilun, joka on osa Suomen itsenäisyysrahasto Sitran Tulevaisuusvalta-ohjelmaa. Mukaan etsitään 4.-9-luokkalaisia pohjoissavolaisia koululaisryhmiä hahmottamaan alueen tulevaisuutta osana Pohjois-Savon ilmastotyön kehittämistä.

Sitran Tulevaisuusvalta-kokeiluhankkeen Horinsontin maalaajat -ydintiimi vasemmalta oikealle Anna Peltosaari, Sonja Lehtomäki ja Saara Karkulahti.
Sitran Tulevaisuusvalta-kokeiluhankkeen Horinsontin maalaajat -ydintiimi vasemmalta oikealle Anna Peltosaari, Sonja Lehtomäki ja Saara Karkulahti. Pohjois-Savon ELY-keskus / HIPOVA-hanke

Pohjois-Savon ELY-keskuksen Horisontin maalaajat -kokeilu on yksi 15:sta yli 180 hakijan joukosta valituista Sitran Tulevaisuusvalta-ohjelman tiimeistä. Kokeilun toteuttaa ELY-keskuksen koordinoima Hiilineutraali Pohjois-Savo – vastuullisesti ja vaikuttavasti (HIPOVA) -hanke yhdessä Pohjois-Savon liiton, Kuopion Muotoiluakatemian ja Ilmatieteen laitoksen kanssa. Tulevaisuusvallan laajentaminen lapsille ja nuorille on erityisen tärkeää, jotta tulevaisuudesta tulisi parempi mahdollisimman monelle.

Pohjois-Savon ilmastotyöhön uudenlaisia ratkaisuja

Horisontin maalaajat -kokeilun päätavoitteena on luoda pohjoissavolaisten lasten ja nuorten tulevaisuuskuvat, joita tullaan hyödyntämään Pohjois-Savon ilmastotyössä ja maakunnalle laadittavassa ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelmassa. Menetelmää pilotoidaan syksyn aikana ja ensi keväänä kokeilutiimi vierailee kouluissa. Mukaan lähtevät 4.-9.-luokkalaiset koululuokat pääsevät syventämään ilmasto-osaamista ja visioimaan toivottua tulevaisuutta ilmaston muuttuessa.

Kokeilun ytimessä on uuden menetelmän kehittäminen yhdessä lasten, nuorten ja opettajien kanssa.

“Kuopion Muotoiluakatemian opetusryhmissä opitaan muotoilun merkityksestä ympäröivään maailmaan ennen ja nyt, sekä miten hyvällä suunnittelulla voidaan vaikuttaa tulevaisuuteen. Olemme todella innoissamme päästessämme yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa kehittämään keinoja, joilla saadaan lasten ja nuorten ajatukset tulevaisuudesta esille osaksi alueen ilmastotyötä!" kertoo Maiju Pääkkönen Kuopion Muotoiluakatemian vastuuopettaja.

Lasten ja nuorten näkökulmien mukaan ottaminen ilmastotyön ja päätöksenteon keskiöön on tärkeää, koska nyt tehtävien päätösten vaikutukset kohdistuvat erityisesti heihin.

“Alkuvuodesta tarkastelimme noin 90 paikallisen asiantuntijan voimin vihreän siirtymän ennakoitua kehitystä Pohjois-Savossa. Yksi työn lopputulemista koski nuorten osallistamisen lisäämistä alueen tulevaisuus- ja ennakointityöskentelyssä. On erittäin kiinnostavaa kuulla, miten eri ikäisten näkemykset tulevaisuudesta eroavat ja mitä yhtäläisyyksiä löytyy", kommentoi Timo Malkoc Ennakointitiedon integraatio Pohjois-Savossa (EIPS) -hankkeen projektipäällikkö Pohjois-Savon liitosta.

Menetelmän tueksi kokeilussa tuotetaan tutkimukseen perustuva tietopaketti ilmastonmuutoksesta. Tavoitteena on koota tieto yhdessä Ilmatieteen laitoksen kanssa sellaiseen muotoon, että lapsikin sen ymmärtää.

Kohti Lasten ja nuorten tulevaisuusfoorumia

Kokeilu huipentuu ensi keväänä järjestettävään Lasten ja nuorten tulevaisuusfoorumiin Pohjois-Savossa. Tapahtumassa julkaistaan Horisontin maalaajat -kokeilun tuloksina syntyvät lasten ja nuorten tulevaisuuskuvat.

“Tulevana viikonloppuna Suomen YK-nuoret järjestävät Helsingissä Nuorten Tulevaisuushuippukokouksen. Siitä inspiroituneena haluamme laajentaa lasten ja nuorten tulevaisuusajattelua myös Pohjois-Savoon. Kokeilussa syntyvä konsepti sekä kevään tulevaisuusfoorumi ovat hyviä avauksia siihen, että alamme nähdä alueen kehitystyötä paremmin lasten ja nuorten kanssa tehtävänä työnä”, toteaa HIPOVA –hankkeen projektipäällikkö Saara Karkulahti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Sitran Tulevaisuusvalta-kokeiluhankkeen Horinsontin maalaajat -ydintiimi vasemmalta oikealle Anna Peltosaari, Sonja Lehtomäki ja Saara Karkulahti.
Sitran Tulevaisuusvalta-kokeiluhankkeen Horinsontin maalaajat -ydintiimi vasemmalta oikealle Anna Peltosaari, Sonja Lehtomäki ja Saara Karkulahti.
Pohjois-Savon ELY-keskus / HIPOVA-hanke
Lataa
tulevaisuusvalta_kumppanuusohjelma_banneri
Pohjois-Savon ELY-keskuksen Hiilineutraali Pohjois-Savo vastuullisesti ja vaikuttavasti -hankkeen Horisontin maalaajat -kokeilu käynnistyy tänä syksynä yhdessä 14 muun kokeilun kanssa. Kokeilut ovat mukana Sitran Tulevaisuusvalta-ohjelmassa, jonka tavoitteena on laajentaa tulevaisuusvaltaa Suomessa (Kuva: Aino Aittasalo, Sitra).
Sitra
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 29.8.202429.8.2024 12:40:26 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 81,83. Taso on 15 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Lisäjuoksutukset Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta lopetettiin kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Pinnan aleneminen on ollut silti huomattavan nopeaa. Kevään tulvahuipusta pinta on alentunut tasan metrin. Elokuussa muutos on -15 cm ja pinnan aleneminen on edelleen mahdollista kuivan säätilan jatkuessa, mutta pinnan lasku hidastuu. Iisalmen reitillä kesäkorkeudet on pystytty säilyttämään, kun juoksutukset on pienennetty pintojen säilyttämiseksi. Sama koskee myös Pohjois-Savon muita säännösteltyjä vesistöjä - Nilsiän reittiä ja Juojärveä. Pohjois-Savon muut säännöstellyt järvet purkautuvat kokonaan säännöstelypatojensa kautta. Tämä on merkittävä ero verrattuna Kallaveteen, joka purkautuu merkittäviltä osin luonnonkoskien kautta, joiden virtausta ei vähävetisenä aikana voida sulkea. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 15 cm yli ajankohdan keskimääräisen tas

Maatilojen valvonnat Pohjois-Savossa hyvässä vauhdissa – tukea hakevien tilojen keskikoko jatkaa kasvuaan29.8.2024 08:26:08 EEST | Tiedote

Pelto- ja eläintukien valvonnat ovat käynnissä Pohjois-Savossa ja saadaan päätökseen ajallaan. Pohjois-Savossa jätettiin tänä vuonna tukihakemuksia 3038 kappaletta, mikä on 96 hakemusta vähemmän kuin edellisvuonna. Tukihakemuksen tietoja voi muuttaa 2.10. asti. Tukea hakevien tilojen keskikoko on kasvanut vuodesta 2013 yhteensä 31 prosenttia, tilojen määrä on kuitenkin vähentynyt 22 prosenttia.

ELY-keskuksen elinkeinokatsaus: Pohjois-Savon yritystoimintaan ja maaseudun kehittämiseen sekä työpaikkojen täyttymiseen lähes 60 miljoonaa euroa.21.8.2024 09:01:24 EEST | Tiedote

Tänä vuonna kesäkuun loppuun mennessä Pohjois-Savon elinkeinojen kehittämistä on rahoitettu yhteensä liki 60 miljoonalla eurolla. Tiedot ilmenevät Pohjois-Savon ELY-keskuksen elinkeinokatsauksesta ajalta 1.1.-30.6.2024. Yritys- ja kehittämisrahoituksen elinkeinokatsauksessa tarkastellaan ELY-keskuksen myöntämiä kansallisia ja EU-rahoituksia maakunnan elinkeinojen kehittämiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye