Itämeripäivänä Helsingissä Arandalla ja Oodissa merentutkimusta ja kartoitustietoa
Itämeripäivänä 29. elokuuta Helsingissä merentutkimusalus Aranda avaa jälleen ovensa yleisölle. Keskustakirjasto Oodissa voi tutustua Itämeren vedenalaisen luonnon monimuotoisuuteen.
Aranda: käytännön merentutkimuksen raamit
Itämeripäivänä voi tutustua Arandan avomerentutkimuksen laitteistoihin ja itse alukseen. Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin Itämerestä. Suomen ympäristökeskuksen hallinnoima Aranda soveltuu monitieteelliseen tutkimukseen Itämerellä ja valtamerillä. Sillä on tutkittu paitsi Itämerta myös Pohjois-Atlantin ja eteläisen pallonpuoliskon meriä. Aranda on osa Helsingin Vanhan kauppahallin vieressä sijaitsevan Pakkahuoneenlaiturin Itämerifest-tapahtumaa, jonka telttakylässä eri toimijat jakavat tietoa merestä ja sen suojelusta. Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen teltan asiantuntijat esittelevät tänä vuonna julkaistun tila-arvion tuloksia; vierailija voi myös oppia pienten tehtävien avulla esimerkiksi meren elämästä, siilata roskia rantahiekasta, tai tutustua eläimille vaarallisiin mereen hylättyihin haamuverkkoihin.
Meriluonnon monimuotoisuus esillä Oodissa
Keskustakirjasto Oodissa esitellään Itämeren vedenalaista luontoa ja sen monimuotoisuutta, jota on kartoitettu nyt kaksikymmentä vuotta. Vaikka Itämeren ongelmista puhutaan paljon, Suomen rannikolta löytyy vielä myös ihmeellisen kauniita paikkoja. Vedenalaiseen meriluontoon tutustuttavat asiantuntijaesitykset, videot ja valokuvat, lautapeli sekä virtuaalinen pakohuonepeli. Itämeren historiaa ja meren muutoksia voi myös tutkia 5-metrisen sedimenttinäytteen kerroksista. Paneelikeskustelussa pohditaan tietä meriluontopositiiviseen Suomeen, eli miten onnistumme sovittamaan meren monenlaiset käyttötarpeet kestävästi ja ristiriitoja vältellen.
Ohjeistusta Itämeripäivän vierailijoille
Lapset ovat tervetulleita Arandalle vain valvovan aikuisen seurassa, koska liikkuminen aluksella ei ole esteetöntä. Turvallisuussyistä Arandalle ei voida vastaanottaa päiväkoti- tai muita lapsiryhmiä, eikä liikkuminen aluksella sylilapsen kanssa ole suositeltavaa. Vierailijan kannattaa varautua odotukseen ennen alukseen pääsyä, sillä sisälle mahtuu kerrallaan rajallinen määrä ihmisiä.
Pakkahuoneenlaiturin telttakylän aktiviteetit ja keskustakirjasto Oodin tapahtuma soveltuvat kaikenikäisille vierailijoille. Oodin tapahtuma on esteetön.
Suomen ympäristökeskus mukana 29. elokuuta Itämeripäivässä:
Arandan avoimet ovet
Suomen ympäristökeskus, Ilmatieteen laitos, Luonnonvarakeskus, Harakan luontokeskus, HSY
Pakkahuoneenlaituri, Eteläranta 7, 00130 Helsinki
klo 12–19
Tutkimusalus ei ole esteetön. Tapahtuma on ilmainen.
Teltta numero 6: Itämeren uusi tila-arvio ja meren roskaantuminen
Ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus
Pakkahuoneenlaituri, Eteläranta 7, 00130 Helsinki
klo 12–19
Tapahtuma on ilmainen. Laiturin mukulakiveys voi olla haasteellinen liikuntaesteisille.
Meren pohjalta päivänvaloon – Vedenalainen meriluonto valtaa Oodin
Suomen ympäristökeskus, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonnonvarakeskus, Geologian tutkimuskeskus, Varsinais-Suomen ELY-keskus, ympäristöministeriö
Maijansali, Keskustakirjasto Oodi
klo 10–18.30
Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsinki
Tapahtuma on ilmainen. Tapahtuma on esteetön.
Lisätietoja
Aranda: Mika Raateoja, p. +358 295 251 536, Riitta Autio, p. +358 295 251 079, etunimi.sukunimi(at)syke.fi, Suomen ympäristökeskus
Oodi: Wilma Viljanmaa, p. +358 29 525 1743, etunimi.sukunimi(at)syke.fi, Suomen ympäristökeskus
John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Vuonna 2024 Itämeripäivää vietetään 29.8.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Kuvat
Linkit
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Kommunernas konsumtionsbaserade utsläpp långt ifrån en hållbar nivå17.12.2024 06:01:00 EET | Pressmeddelande
Finlands miljöcentral (Syke) har publicerat alla finländska kommuners konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp från 2019. Enligt resultaten är kommunerna i Finland mycket långt ifrån hållbar konsumtion.
Kuntien kulutusperäiset päästöt kaukana kestävästä tasosta17.12.2024 06:01:00 EET | Tiedote
Suomen ympäristökeskus (Syke) on julkaissut kaikkien Suomen kuntien kulutusperäiset kasvihuonekaasupäästöt vuodelta 2019. Tulosten mukaan Suomen kunnissa ollaan hyvin kaukana kestävästä kulutuksesta.
Hushållen behövs för klimattalko - Den förnyade räknaren Klimatdiet.fi hjälper till att bedöma det egna koldioxidavtrycket17.12.2024 06:00:00 EET | Pressmeddelande
Hushållens koldioxidavtryck har minskat betydligt under 2000-talet, från cirka 14 ton koldioxidekvivalenter (CO2e) till 7,7 ton. Orsaken är dock inte att finländarnas konsumtionsvanor skulle ha förändrats, utan att växthusgasutsläppen från produktionen minskat både i Finland och utomlands.
Kotitalouksia tarvitaan ilmastotalkoisiin - Uudistunut Ilmastodieetti.fi-laskuri auttaa arvioimaan oman hiilijalanjäljen17.12.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Kotitalouksien hiilijalanjälki on laskenut tuntuvasti 2000-luvulla noin 14 hiilidioksidiekvivalenttitonnista (CO2e) 7,7 tonniin. Syynä ei kuitenkaan ole suomalaisten kulutustottumusten muutos vaan tuotannon kasvihuonekaasupäästöjen väheneminen niin Suomessa kuin ulkomailla. Suomen ympäristökeskus on päivittänyt Ilmastodieetti.fi-työkalun, jolla kotitaloudet voivat laskea oman kulutuksensa hiilijalanjäljen.
Kysely: suomalaisilta vahva tuki puhtaalle energiasiirtymälle10.12.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Suomalaiset tukevat puhdasta energiasiirtymää, kertovat Suomen ympäristökeskuksen kyselytutkimukset. Tuuli- ja aurinkoenergiaan suhtaudutaan myönteisesti ja enemmistö vastanneista kannattaa myös ydinvoiman lisäämistä. Vesivoima ja puunkäyttö energiantuotannossa jakavat mielipiteitä. Hiili- ja turvevoiman perään kansalaiset eivät juurikaan haikaile.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme