Oletko muuttamassa ensimmäistä kertaa vuokralle? Muista ainakin nämä asiat
Moni muuttaa syksyisin ensimmäistä kertaa omilleen, ja usein vuokralle. Hyvä vuokrasuhde on kaikkien osapuolten etu, ja turhien riitojen ja epäselvyyksien välttämiseksi on hyvä muistaa muutamia asioita, joilla ongelmilta voidaan välttyä, kertoo Suomen Vuokranantajien lakiasiantuntija Lari Sorvari.
Varmista, että ymmärrät vuokrasopimuksen ehdot
Vuokrasopimus on vuokrasuhteen tärkein dokumentti.
"On erityisen tärkeää varmistaa, että ymmärrät sopimuksen keskeiset kohdat. Erityisesti vuokranmaksun aikataulu, vuokravakuuden ehdot ja vuokrasuhteen kesto ovat asioita, joihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota," sanoo Lari Sorvari.
Usein vuokrasopimuksissa sovitaan vakuuden asettamisesta jossain muodossa vuokrasuhteen velvoitteiden täyttämisen turvaamiseksi. Vuokralaisen tulee asettaa vakuus sovitulla tavalla määräaikaan mennessä. Muuten vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus ja vaatia vahingonkorvausta aiheutuneesta vahingosta. Vuokrasopimusta ei voi peruuttaa jättämällä vakuus maksamatta.
Tarkasta asunto ennen muuton aloittamista, muista kotivakuutus
On sekä vuokralaisen että vuokranantajan etu, että asunto tarkastetaan ja dokumentoidaan huolellisesti ennen muuttoa ja mahdolliset viat kirjataan ylös. Näin voidaan ehkäistä riitoja vuokrasuhteen lopussa. Paras vaihtoehto on tarkistaa asunto yhdessä vuokranantajan kanssa. Muista, että vuokralaisen tulee vuokrasuhteen aikana ilmoittaa havaitsemistaan puutteista vuokranantajalle.
Vuokralaisella on myös velvollisuus huolehtia asunnosta huolellisesti. Siivoa säännöllisesti ja ilmoita vioista ja vahingoista heti vuokranantajalle. Muutostöihin vuokralainen tarvitsee aina luvan vuokranantajalta.
"Vuokralaiselle voi tulla suuriakin korvausvastuita, jos hän laiminlyö ilmoitusvelvollisuuden vioista", Sorvari muistuttaa.
Suurimmassa osassa vuokrasopimuksista vaaditaan vuokralaiselta laajaa kotivakuutusta. Laaja kotivakuutus on ennen kaikkea vuokralaisen oma turva.
"Esimerkiksi yllättävän vesivahingon yhteydessä vuokranantaja ei ole velvollinen järjestämään vuokralaiselle sijaisasuntoa. Kotivakuutus kuitenkin tuo turvaa tällaisissa tilanteissa vuokralaiselle."
Tee muuttoilmoitus taloyhtiölle, ole yhteydessä ongelmista
"Jos et ole tehnyt muuttoilmoitusta taloyhtiölle, huoltoyhtiö ei voi auttaa sinua, jos unohdat avaimet kotiin," Sorvari muistuttaa.
Kerrostaloasuminen on yhteisöasumista, joten ota aina huomioon muut asukkaat ja noudata taloyhtiön järjestyssääntöjä.
Jos et saa vuokraa maksettua eräpäivään mennessä, ole oma-aloitteisesti yhteydessä vuokranantajaan.
"Vuokranantajan kanssa saa usein sovittua maksujärjestelyitä tilanteissa, joissa vuokralainen on itse heti yhteydessä vuokranantajaan eikä jää odottamaan vuokranantajan yhteydenottoa asiasta," Sorvari muistuttaa.
"Vuokrasuhde toimii parhaiten, kun molemmat osapuolet toimivat yhteistyössä ja kunnioittavat toisiaan. Vuokralaisena voit edistää hyvää vuokrasuhdetta olemalla vastuullinen, viestinnässä aktiivinen ja pitämällä asunnosta huolta."
Lisätiedot
Lari Sorvari
Lakiasiantuntija, Suomen Vuokranantajat ry
lari.sorvari@vuokranantajat.fi
(haastattelupyynnöt, soittopyynnöt)
Puhelimitse yhteys Suomen Vuokranantajien lakineuvonnan kautta, josta asiantuntijamme ohjaavat oikealle henkilölle: (09) 1667 6345.
Yhteydenotot lakineuvontaan ma ja pe klo 10.00–15.00 ja ti-to klo 9.00–15.00.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lari SorvariLakiasiantuntija, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:(09) 1667 6345lari.sorvari@vuokranantajat.fiSuomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 30 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Voiko vuokralainen saada varoituksen uudenvuoden juhlinnasta? Asiantuntija vastaa30.12.2024 08:15:00 EET | Tiedote
Moni juhlistaa vuoden vaihtumista ystävien tai perheen kanssa kotonaan. Juhlat voivat venyä myös hiljaisuusajan yli aina vuoden vaihtumiseen saakka. Suomen Vuokranantajien juristi Elina Vilponen kertoo, mitä uudenvuoden juhlia järjestettäessä tulee muistaa, ja voiko juhlien järjestäminen johtaa esimerkiksi varoitukseen tai vuokrasopimuksen päättymiseen.
Lähes 2 miljoonaan suomalaiseen vaikuttava vuokralainsäädäntö uudistuu – Suomen Vuokranantajat pääosin tyytyväinen, irtisanomisaikoja muutettava jatkovalmistelussa19.12.2024 12:23:45 EET | Tiedote
Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa useita muutoksia lähes 30 vuotta vanhaan vuokralainsäädäntöön. Yksityisiä vuokranantajia työryhmässä edustanut Suomen Vuokranantajat ry:n lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah on tyytyväinen lukuisiin tehtyihin ehdotuksiin, mutta vaatii irtisanomisaikojen osalta muutoksia jatkovalmistelussa.
Kysely: lyhytvuokrausta käyttänyt Suomessa joka neljäs, häiriöt harvinaisia27.11.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Merkittävä osa suomalaisista hyödyntää lyhytaikaista vuokrausta, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta kansalaiskyselystä. Joka neljäs on yöpynyt lyhytaikaisvuokralla Suomessa, ja arviolta lähes 100 000 suomalaista on hyödyntänyt lyhytvuokrausta työnteon tarpeisiin. Häiriöitä on omassa taloyhtiössään tai naapurustossaan kokenut vain harva.
Hyvä vuokranantaja 2024 -palkinto tamperelaiselle Hannu Liitsolalle23.11.2024 20:10:00 EET | Tiedote
Vuokralaiset VKL:n ja Suomen Vuokranantajien yhdessä jakama Hyvä vuokranantaja -palkinto meni tänä vuonna tamperelaiselle Hannu Liitsolalle, joka vuokraa noin 70:ä asuntoa Tampereella, Lohjalla ja Lappeenrannassa. Palkinnolla halutaan nostaa esiin kasvollisia yksityisiä vuokranantajia ja kannustaa hyvään ja vastuulliseen vuokranantajuuteen.
Vuokralainen, tiedätkö milloin vuokranantaja saa käydä asunnossa?14.11.2024 08:15:00 EET | Tiedote
Vuokranantajalla on tietyissä tilanteissa oikeus käydä vuokrahuoneistossa. Suomen Vuokranantajien juristi Elina Vilponen kertoo, mitä asunnossa käynnissä tulee huomioida ja miten tulee toimia silloin, jos vuokralaista ei tavoiteta käynnistä sopimiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme