Taideyliopisto

Saijaleena Rantanen kulttuurisen musiikintutkimuksen professoriksi Taideyliopiston Seinäjoen yksikköön

Jaa

Rantanen aloittaa tehtävässään 1.10.2024.

Kuva: AJ Savolainen
Kuva: AJ Savolainen

Saijaleena Rantanen on yliopistonlehtori ja musiikin historian tutkija Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa sekä musiikkitieteen dosentti Helsingin yliopistossa. Hän on kiinnostunut musiikin sosiaalisesta, kulttuurisesta ja poliittisesta ilmenemisestä ja käytöstä yhteiskunnassa. Hän on työskennellyt useissa tutkimushankkeissa ja toiminut myös Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Mutri-tohtorikoulun ja tutkimusyksikön johtajana. Lisäksi Rantanen on johtanut muun muassa Koneen Säätiön ”Musiikintutkijat yhteiskunnassa – aktivistisen musiikintutkimuksen menetelmät ja manifesti” -tutkimushanketta, jossa yhdistyivät musiikin historia sekä musiikin ekologiset sekä musiikin tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvät kysymykset.

Tällä hetkellä Rantanen tutkii suomalaisten siirtolaisten musiikkikulttuuria Pohjois-Amerikassa ja Neuvosto-Karjalassa. Hän on aktivistista ja yhteiskunnallista musiikintutkimusta harjoittavan Tutkimusyhdistys Suoni ry:n perustajajäsen sekä hallituksen tämänhetkinen puheenjohtajana ja toimii myös aktiivisesti muissa tiede- ja kulttuurialan järjestöissä. Ennen akateemista uraansa Rantanen on työskennellyt mm. musiikkiagenttina ja erilaisissa tuotantotehtävissä. Ensimmäiseltä ammatiltaan hän on pianonvirittäjä.

Yhteistyö taiteentekijöiden kanssa tuo tutkimuksen teatterilavalle


Tehtävässään kulttuurisen musiikintutkimuksen professorin tulee toteuttaa tutkimushanke, joka liittyy luovaan kaupunkiympäristöön, kulttuuriseen hyvinvointiin sekä musiikillisiin ja muihin kulttuurisiin käytäntöihin paikallisesti Seinäjoella tai laajemmin Etelä-Pohjanmaalla. Rantasen tutkimushanke ”Haavemaa – Soiva siirtolaisuus 1800-luvulta nykypäivään” käsittelee musiikin näkökulmasta Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan siirtolaisuutta ja sen vaikutuksia Suomessa, Pohjois-Amerikassa ja Neuvosto-Karjalassa. Se yhdistää tutkimusta ja musiikkia näyttämötaiteeseen ja visuaalisiin taiteisiin. Hanke toteutetaan syksystä 2024 alkaen yhteistyössä Seinäjoen kaupunginteatterin ja seinäjokelaisen rytmimusiikin ammattiyhtyeen Laitakaupungin Orkesterin kanssa.

"Tavoitteenani on lisätä tutkimustoiminnan vuorovaikutusta taidekentän kanssa ja vahvistaa taiteen ja taiteellisen ajattelun roolia paitsi yhteiskunnassa, myös ympärillämme tapahtuvien muutosten ja konfliktien käsittelyssä”, Rantanen kertoo.

Hankkeen ensimmäistä vaihetta (2024–2026) rahoittaa Etelä-Pohjanmaan Kulttuurirahasto. Tutkimustyön lisäksi professori toimii muun muassa  asiantuntijana Taideyliopiston tutkintokoulutuksen ja jatkuvan oppimisen uusien palveluiden suunnittelussa sekä oman erityisalansa perus- että jatkokoulutuksen opettajana ja ohjaajana.

Kulttuurisen musiikintutkimuksen professorin rekrytointi käynnistyi huhtikuussa 2024. Määräaikaan mennessä tehtävää haki kaksi henkilöä. Tehtävä on viisivuotinen ja kokoaikainen ja se täytettiin Taideyliopiston sisäisellä hakuprosessilla. Professuuri perustuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja Seinäjoen yliopistokeskuksen sekä Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksen yhteisrahoitteiseen tutkimustoimintaan. Se on jatkoa vuosina 2002–2023 toteutetuille määräaikaisille professuurihankkeille ja kuuluu Etelä-Pohjanmaalla toimivaan kuuden yliopiston monitieteiseen tutkimusverkosto Epanetiin. Sen rahoittajiin kuuluu lisäksi paikallisia kulttuurialan toimijoita.

Yhteyshenkilöt

Tuuli Talvitie
Tutkimuksesta vastaava varadekaani
Sibelius-Akatemia
tuuli.talvitie@uniarts.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Visa-Pekka Mertanen avaa uusia näkökulmia syntetisaattorilla improvisoituun jazziin14.1.2025 15:32:00 EET | Tiedote

Syntetisaattorit ovat läsnä kaikkialla: 1970-luvulta lähtien valtaosa musiikista, jota kuulemme vaikkapa autoradioissa, hotelliauloissa ja työpaikkojen kahvihuoneissa, sisältää syntetisaattorin. Soittimena syntetisaattorit ovat kenties saaneet 2000-luvun musiikissa enemmän näkyvyyttä kuin sähkökitarat. Syntetisaattorin tarjoamat ilmaisumahdollisuudet haastavat soittajaa ajattelemaan kuin sovittaja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye