Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy

Apinarokon tarttuminen ihmisestä lemmikkiin on erittäin harvinaista

Jaa

Vaikka apinarokosta ei kaikkea vielä tiedetäkään, on tartunnan siirtyminen ihmisestä kissaan tai koiraan äärimmäisen harvinaista. 

Tuoreen USA:ssa tehdyn tutkimuksen mukaan apinarokko ei tartu ihmisestä lemmikkiin. Taudin tarttuvuutta tutkittiin kotitalouksissa, jossa apinarokkoa sairastavalla henkilöllä oli lemmikkejä.

Apinarokkovirus kuuluu Orthopoxvirusten sukuun, johon kuuluvat muun muassa lehmärokkovirus, ontelosyylävirus, sekä isorokkovirus. Apinarokko on zoonoottinen tauti eli se tarttuu eläinten ja ihmisten välillä. Lähinnä kotoperäisissä Keski- ja Länsi-Afrikassa elävistä jyrsijäpopulaatiossa esiintyvä tauti on levinnyt Eurooppaan. Kotoperäinen tarkoittaa lajia, joka on sopeutunut elämään tietyllä maantieteellisesti rajatulla alueella. 

Eläimistä eri apinalajit, monet jyrsijät, kanit sekä koirat ovat alttiita infektioille ja voivat levittää tautia. Taudin koko isäntävalikoima on vielä tuntematon ja useat kotieläinlajit voivat olla virukselle herkkiä. Euroopassa elävillä luonnonvaraisilla eläimillä virusta ei ole toistaiseksi tavattu.  

Käänteisiä zoonoottisia tapauksia eli joissa apinarokko on tarttunut ihmisestä koiraan, on tavattu edellisen epidemian aikana maailmalla kaksi; toinen Brasiliassa ja toinen Ranskassa. Apinarokon tarttuminen ihmisestä koiraan tai kissaan on mahdollista, mutta erittäin harvinaista, tätä tukee USA:ssa elokuussa 2024 julkaistu tutkimus.

- Vaikka kaikkea ei apinarokosta tiedetäkään, on tämänhetkisen tutkimustiedon perusteella äärimmäisen epätodennäköistä, että apinarokko leviää tautia sairastavasta ihmisestä lemmikkiin, kertoo klinikanjohtaja ja eläinlääkäri Teija Immonen Evidensian Kissaklinikka Felinasta.

Suomessa raportoitiin vuosina 2022–2023 yhteensä 43 apinarokkotapausta. Tänä vuonna tartuntoja ei ole ilmaantunut. Ajankohtaista lisätietoja apinarokosta ja sen leviämisestä saa muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä WHO:n verkkosivuilta.

Lisätietoja

Klinikan johtaja, eläinlääkäri Teija Immonen, Kissaklinikka Felina, Evidensia, 050 545 7310, teija.immonen@evidensia.fi

Eläinlääketieteellinen johtaja, eläinlääkäri Sanna Silvonmäki, 040 538 6876, Evidensia, sanna.silvonmaki@evidensia.fi

Evidensia-verkoston 47 eläinlääkäriasemaa- ja sairaalaa tarjoavat lemmikille kattavan hoidon vuorokauden ympäri koko Suomessa. Evidensia-verkostoon kuuluvat Evidensia ja Omaeläinklinikka ovat osa IVC Evidensiaa, Euroopan suurinta eläinlääkäripalvelujen tarjoajaa, johon kuuluu yli 2 500 eläinlääkäriasemaa ja -sairaalaa 20 maassa.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye