Enää joka neljäs suomalainen on tyytyväinen omaan varallisuuteensa
Suomalaiset ovat yhä tyytymättömämpiä varallisuuteensa. Silti vain vähemmistö sijoittaa rahojaan.
Suomalaisten tyytyväisyys omaan varallisuuteensa on laskenut kahden vuoden takaisesta, käy ilmi Danske Bankin teettämästä Taloudellinen mielenrauha -kyselystä. Suomalaisten tyytyväisyys omaan varallisuuteen on heikentynyt tasaisesti koko mittaushistorian ajan vuodesta 2018.
Nyt vähintään melko tyytyväisiä omaan varallisuuteensa on enää 24 prosenttia vastaajista. Vuonna 2022 vähintään melko tyytyväisiä oli 26 prosenttia, ja vuonna 2018 osuus oli lähes joka kolmas vastaajista (31 %).
”Kehitys on erittäin huolestuttavaa. Sijoittaminen on keino kasvattaa muutakin kuin asuntovarallisuutta. Se luo taloudellista mielenrauhaa, mutta mahdollistaa myös unelmien tavoittelemisen. Historiallisesti pitkällä aikavälillä otettu riski on sijoitusmarkkinalla palkittu talletuskorkoja paremmalla tuotolla”, sanoo Danske Bankin laina- ja sijoituspalveluista vastaava johtaja Ville Orava.
Tyytymättömyydestä huolimatta sijoittaminen ei yleisty. Vuonna 2024 vastaajista 38 prosenttia sijoitti rahojaan osakkeisiin tai arvopapereihin. Luku on pysynyt lähes ennallaan koko mittaushistorian ajan.
Vastaajat kertovat yleisimmiksi syiksi olla sijoittamatta, että ei ole ylimääräistä rahaa (63 %), vastaaja ei ole vielä riittävän taidokas sijoittamaan (19 %), ja sijoittaminen on liian riskialtista (19 %).
Kaksi viidestä ei ole säästänyt tai sijoittanut viimeisen puolen vuoden aikana
Kaksi viidestä (39 %) ei ole säästänyt tai sijoittanut puolen vuoden sisällä mihinkään. Joka kolmas suomalainen aikuinen (33 %) sanoo säästäneensä säästötilille viimeisen puolen vuoden aikana.
Rahastot (27 %) ovat olleet suoria osakesijoituksia (15 %) yleisempiä sijoituskohteita. Miehet ja nuorimmat ovat muita innokkaampia suoriin osakesijoituksiin.
”Rahan puute on edelleen selvästi yleisin perustelu sille, ettei sijoita arvopapereihin. Monella suomalaisella onkin ollut viime vuosina todella tiukkaa. Nyt hintojen nousun tasaannuttua ja korkojen laskettua kannustan pohtimaan, olisiko omista tuloista irrotettavissa jokin summa vaikka kuukausittaiseen säästämiseen. Suomelle olisi hyvä tavoite, että sijoittaminen olisi yhtä arkipäiväistä kuin Ruotsissa, jossa kahdeksan kymmenestä säästää rahastoihin. Se parantaisi monen taloudellista mielenrauhaa”, sanoo senioristrategi Kaisa Kivipelto.
Taloudellinen mielenrauha 2024 -kyselytutkimus
Danske Bank on jo vuodesta 2018 selvittänyt pohjoismaalaisten taloudellisen mielenrauhan tasoa kyselytutkimuksella.
Tämän Pohjoismaissa toteutetun selvityksen pohjalta Danske Bank on kehittänyt taloudellista mielenrauhaa kuvaavan indeksin. Indeksi on rakennettu kysymyksistä, jotka mittaavat ihmisten luottavaisuutta omaan taloudelliseen tilanteeseensa, talouteen liittyvien huolten määrää ja oman taloudellisen tilanteen tulevaisuudennäkymiä
Tiedot kerättiin sähköisenä kyselynä YouGovin kuluttajapaneeleissa 11.4-19.4.2024.
Tutkimuksen kohderyhmään kuuluvat 18 vuotta täyttäneet kansalaiset kussakin maassa iän, sukupuolen ja alueen mukaan edustavilla otoksilla. Otoskoko Suomen osalta on 3031, jolloin keskimääräinen virhemarginaali kokonaistasolla on noin ±1,6%-yksikköä (95%:n luottamustasolla).
Yhteyshenkilöt
Topi KanniainenLehdistöpäällikkö
Puh:050 591 1904Topi.Kanniainen@danskebank.fiKuvat
Danske Bankista
Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia.
Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. danskebank.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Kohti valoa – tältä näyttää kuluttajan vuosi 20258.1.2025 08:45:00 EET | Tiedote
Kotitalouksille raskaiden vuosien jälkeen horisontissa siintää valoa.
Tänä keväänä kivutaan lähelle osinkohuippuja: ”Kova luku”2.1.2025 08:45:00 EET | Tiedote
Nesteen osingon pieneneminen vaikuttaa ratkaisevasti Helsingin pörssin osinkopotin kokoon, arvioi Danske Bank.
Tuukka Kemppainen nimitetty Danske Bankin senioristrategiksi30.12.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Danske Bank on nimittänyt Tuukka Kemppaisen sijoitusstrategiatiimin senioristrategiksi 2.1.2025 alkaen. Senioristrategina hän osallistuu pankin sijoitusnäkemyksen muodostamiseen ja viestintään, sekä toimii pankin puhehenkilönä rahoitusmarkkina- ja sijoitusstrategia-aiheissa.
Puolustusteollisuuden investointikysyntä kasvussa Suomessa19.12.2024 08:45:00 EET | Tiedote
Suomen puolustusteollisuuden investointikysyntä ja uudet hankkeet ovat merkittävästi lisääntyneet, arvioi Danske Bank. Kasvua on näkyvissä niin suurissa kuin pienissäkin yrityksissä, ja se käsittää laajasti eri segmentit puolustuksesta suojautumiseen ja varautumiseen. Monella toimialalla sekä sotilas- että siviilikäyttöön tarkoitettujen kaksikäyttötuotteiden kysyntä on kääntynyt pääosin puolustusteollisuuden hyväksi, mikä korostaa alan merkitystä myös siviilimarkkinoilla.
Sijoituskatsaus: ”Heikommin kehittyneitä yhtiöitä on lyöty pörssissä ihan huolella”16.12.2024 10:45:00 EET | Tiedote
Tänä vuonna Helsingin pörssissä on nähty isoja tuottoeroja. Neste oli Danske Bankin suomalaisasiakkaiden netto-ostetuin osake kuluneen syksyn aikana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme