Suomen ja Viron välisen valtiosopimuksen soveltaminen etenee – Virossa asuvia suomalaisia kannustetaan tarkistamaan osoitetietonsa
Suomi ja Viro ovat allekirjoittaneet valtiosopimuksen, jonka perusteella Virossa asuvien ja sinne muuttavien Suomen kansalaisten osoitetiedot tullaan saamaan Suomen väestötietojärjestelmään suoraan Viron viranomaisilta. Tavoitteena on, että osoitetietojen ilmoittaminen valtioiden välillä alkaa vuoden 2025 lopussa, kun tarvittavat tekniset ratkaisut ovat valmistuneet kummassakin maassa.
Suomi ja Viro ovat allekirjoittaneet 21.9.2022 valtiosopimuksen, jonka perusteella Virossa asuvien ja sinne muuttavien Suomen kansalaisten osoitetiedot tullaan saamaan Suomen väestötietojärjestelmään suoraan Viron viranomaisilta. Sopimuksen myötä Suomen ja Viron välillä muuttavilla henkilöillä voi jatkossa olla vakinainen asuinpaikka eli osoite ainoastaan yhdessä valtiossa kerrallaan. Vastaava sopimus on ollut voimassa Suomen ja muiden Pohjoismaiden välillä jo 1960-luvulta alkaen.
Tavoitteena on, että osoitetietojen ilmoittaminen valtioiden välillä alkaa vuoden 2025 lopussa, kun tarvittavat tekniset ratkaisut ovat valmistuneet kummassakin maassa.
Asumistietojen päivittäminen koskee tuhansia suomalaisia
Osana tietojen vaihdon valmisteluja Viron ja Suomen väestörekisteriviranomaiset ovat selvittäneet molempien maiden tietoihin perustuen, kuinka monella henkilöllä on osoite molemmissa maissa. Tietojen vertailun perusteella on todettu, että noin 5000 Suomen kansalaisella on vakinainen osoite rekisteröitynä sekä Suomeen että Viroon.
Valtiosopimuksen täytäntöönpanon osana väestörekisteriviranomaiset tulevat myöhemmässä vaiheessa olemaan yhteydessä kaikkiin niihin henkilöihin, jotka ovat rekisteröitynä vakinaisiksi asukkaiksi sekä Suomeen että Viroon sen ratkaisemiseksi, kummassa maassa vakinainen asuinpaikka ja osoite on. Tämä tulee tapahtumaan alustavan arvion mukaan vuoden 2025 syksyllä.
“Suurimmalla osalla henkilöistä, joita väestötietojen vaihtamiseen liittyvä muutos koskee, on asuinpaikka rekisteröity vain yhteen maahan. On myös henkilöitä, joilla on vakinainen asuinpaikka rekisteröity sekä Suomessa että Virossa, ja nämä merkinnät tullaan tarkistamaan ja korjaamaan", kertoo Viron sisäministeriön väestötietoasioiden päällikkö Enel Pungas.
Sekä Virossa asuvien Suomen kansalaisten että Suomesta takaisin Viroon muuttaneiden Viron kansalaisten on hyvä varmistaa asuinpaikkatietojensa oikeellisuus ja ajantasaisuus Suomen väestötietojärjestelmässä jo ennen viranomaistoimia. Tarvittaessa niiden henkilöiden, joiden osoitetiedot eivät ole ajantasaisia, tulee tehdä maastamuuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastolle.
Ohjeet osoitetietojen tarkistamiseen ja päivittämiseen löytyvät Digi- ja väestötietoviraston verkkopalvelusta. Ohjeet on tarkoitettu Virossa asuville Suomen kansalaisille. Viron viranomaiset tulevat erikseen lähestymään Suomessa asuvia Viron kansalaisia osoitetietojen tarkistamista ja päivittämistä koskevalla ohjeistuksella.
Jos maastamuuttoilmoitusta ei ole tehty, tullaan henkilö myöhemmässä vaiheessa merkitsemään Suomesta pois muuttaneeksi Virosta saatavan tiedon mukaisesti.
Maasta toiseen muuttoon liittyvien tietojen lisäksi maiden välillä tullaan vaihtamaan myös kuolemaa koskevia tietoja. Kuolintietojen vaihdolla tarkoitetaan sitä, että Suomi saa Virolta tietoja Virossa kuolleista Suomen kansalaisista. Sopimuksen mukaan kuolintietojen jatkuva vaihto alkaa viimeistään 1.5.2025.
Viron kansalaisten tiedot ovat kulkeneet Suomesta Viroon jo vuodesta 2005
Viron ja Suomen yhteistyö väestörekisterin pidon alalla on alkanut jo 1990-luvun alussa. Säännöllinen tietojen vaihto alkoi vuonna 2005, jolloin Suomen väestötietojärjestelmästä alettiin luovuttamaan Suomessa asuvien Viron kansalaisten osoitteen, nimen ja siviilisäädyn muutosta koskevia tietoja Viron väestörekisterin ajan tasalla pitämiseksi. Uuden valtiosopimuksen tulevan täytäntöönpanon myötä tiedonkulku muuttuu vastavuoroiseksi. Samanlainen vastavuoroinen järjestely Suomella on ollut muiden Pohjoismaiden kanssa jo 1960-luvun lopulta alkaen.
”Tietojen vaihdon käynnistymisen ensimmäisessä vaiheessa vuoden 2025 aikana tulemme saamaan Virosta tietoja sinne muuttaneista ja siellä asuvista Suomen kansalaisista. Tietojen vaihto kohdistuu aluksi maiden väliseen muuttoon ja toisessa maassa asuvien kansalaisten kuolemaan koskeviin tietoihin, mutta sitä on mahdollisuus ja tarkoitus laajentaa myöhemmin koskemaan myös muita tietoja. Tulevaisuudessa esimerkiksi nimen ja siviilisäädyn muutokset sekä lapsen syntymää koskevat tiedot voisivat siirtyä maiden välillä automaattisesti”, kertoo osastopäällikkö Timo Salovaara Digi- ja väestötietovirastosta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Timo SalovaaraYlijohtaja, Palvelut-osastoDigi- ja väestötietovirasto / Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Puh:0295 535 303timo.salovaara@dvv.fiKuvat
Linkit
Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.
Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto
Tack vare befolkningsdatasystemet är det många saker i Finland som sker så gott som automatiskt i medborgarnas ögon8.1.2025 09:05:00 EET | Pressmeddelande
Finlands befolkningsdatasystem är unikt i världen och har betjänat informationsförsörjningen i vårt samhälle i redan 50 år. Den första versionen av systemet blev klar och började användas i slutet av 1974. Tack vare befolkningsdatasystemet behöver personer som bor i Finland till exempel inte själva lämna sina uppgifter till flera olika myndigheter, utan de uppgifter som registrerats i systemet är automatiskt tillgängliga för flera olika aktörer. Systemet innebär även att det inte behöver ordnas någon särskild folkräkning i vårt land. Finland är ett av få länder, utöver bland annat Danmark, där man har kunnat frångå en särskild folkräkning.
Väestötietojärjestelmän ansiosta moni asia tapahtuu Suomessa kansalaisten silmissä kuin automaattisesti8.1.2025 09:05:00 EET | Tiedote
Maailman mittaluokassa ainutlaatuinen Suomen väestötietojärjestelmä on palvellut yhteiskuntamme tietohuoltoa jo 50 vuotta. Järjestelmän ensimmäinen versio valmistui ja otettiin käyttöön loppuvuodesta 1974. Väestötietojärjestelmän ansiosta Suomessa asuvien ihmisten ei esimerkiksi tarvitse itse toimittaa tietojaan usealle eri viranomaiselle, vaan järjestelmään kirjatut tiedot ovat automaattisesti useiden eri toimijoiden käytettävissä. Järjestelmä myös mahdollistaa sen, ettei maassamme tarvitse järjestää erillistä väestönlaskentaa. Suomi on yksi harvoja maita muun muassa Tanskan lisäksi, joissa on voitu luopua erillisestä väestölaskennasta.
Many things happen automatically in the eyes of Finland’s citizens thanks to the population information system8.1.2025 09:05:00 EET | Press release
Globally, Finland’s unique population information system has served our society’s information services for 50 years. The first version of the system was completed and activated in late 1974. Thanks to the population information system, residents of Finland do not have to submit their records to several different authorities separately. Instead, the data recorded in the system is automatically available to several different actors. One of the system's benefits is also that we do not need to organise a separate census in this country. Finland is one of the few countries, in addition to Denmark, that has been able to abandon carrying out censuses.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata fyllde fem år – arbetet för att främja ett smidigt Finland fortsätter2.1.2025 11:23:47 EET | Pressmeddelande
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata fyllde den 1 januari 2025 fem år. Myndigheten som inledde sin verksamhet 2020 har främjat samhällets digitalisering, tryggat tillgången till information och erbjudit tjänster för medborgarna i olika livssituationer.
Digi- ja väestötietovirasto täytti viisi vuotta – työ sujuvan Suomen edistämiseksi jatkuu2.1.2025 11:23:47 EET | Tiedote
Digi- ja väestötietovirasto täytti keskiviikkona 1. tammikuuta 2025 viisi vuotta. Vuonna 2020 toimintansa aloittanut virasto on edistänyt yhteiskunnan digitalisaatiota, turvannut tietojen saatavuutta ja tarjonnut palveluja kansalaisten eri elämäntilanteisiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme